Bancile nu mai accepta ca garantie proprietatile imobiliare - 04 Februarie 2009

04 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bancile nu mai accepta ca garantie proprietatile imobiliare
04 Februarie 2009
 
Acum singura optiune pentru finantare este garantarea cu bani lichizi
 
In momentul de fata piata imobiliara este blocata datorita conditiilor de creditare severe, astfel incat bancile nu mai acorda finantari, iar in multe cazuri au inchis liniile de finantare, solicitand rambursarea in avans. Datorita acestui aspect, bancile nu mai accepta garantie imobiliara, ci numai cu cash.
"Daca altadata o garantie imobiliara ar fi contribuit in mod semnificativ la obtinerea finantarii de catre companie, acum pare ca nicio alta garantie, cu exceptia renumitului 100% cash- collateral, nu se ridica la inaltimea asteptarilor finantatorului. Solicitarile de finantare si refinantare venite de la clienti, altadata dorite in mod febril de banci in goana realizarii targeturilor pe active, nu mai reusesc sa trezeasca interesul nimanui", a declarat intr-un comunicat de presa Etienne Oprea, partener al companiei de avocatura de afaceri Cozmaciuc, Puiu & Oprea.
 
Companiile se zbat sa ramana pe linia de plutire
Potrivit sursei, in lipsa unor creditori dispusi sa asigure sursele de finantare necesare, un numar tot mai mare de societati ajung in fata completelor de judecata, inaintand cereri de faliment. Alte companii depun eforturi pentru a ramane pe linia de plutire, cu speranta asigurarii unui minim necesar pentru supravietuirea afacerii, insa nu la fel gandesc si finantatorii in ceea ce priveste expunerile lor pe unii clienti, altadata deosebit de importanti pentru business.
"Desi, la prima vedere, interesul mentinerii finantarilor pare sa fie mutual, contractele de credit incheiate anul trecut acum sufoca firmele care nu mai reusesc sa gaseasca surse de finantare. Creditorul va fi inclinat sa ia decizia care-l avantajeaza cel mai mult, lasand debitorul fara prea multe solutii de supravietuire si, in unele cazuri, in situatia incapacitatii de plata. Este cunoscut faptul ca, in conditii de panica, peste 90% din deciziile luate sunt gresite. Daca la starea economica actuala se mai adauga limitarile legale, economice si chiar culturale ale finantatorilor, atunci deznodamantul pentru unele societati comerciale nu se anunta deloc satisfacator", a precizat reprezentantul firmei de avocatura de business Cozmaciuc, Puiu& Oprea.
 
Restructurarea obligatiilor financiare ale firmei reprezinta o alternativa la incapacitate de plata
In comunicat se mai arata ca o alternativa la incapacitatea de plata o reprezinta initierea, in comun cu creditorii, a unor seturi de masuri pentru restructurarea obligatiilor financiare ale firmei. Acordurile inter-creditori (i.e. inter-creditor agreements, stand-still agreements, work-out agreements, s.a.) si planurile de redresare agreate de societati cu creditorii, ca solutii posibil viabile pentru iesirea firmelor din impas, incep sa capteze atentia ambelor tabere.
"In astfel de negocieri niciuna dintre parti nu doreste sa piarda, iar abordarea unor solutii de structurare, restructurare si chiar fuziuni sau achizitii, poate fi o solutie «win-win», cu reale sanse de succes. Pentru firmele de avocatura de business cu expertiza in domeniu, aceasta devine piata emergenta: in luna ianuarie, numarul solicitarilor pe care le-am primit in acest sens au crescut cu 40% fata de totalul ultimului trimestru al anului trecut", a subliniat Oprea.
 
Avocatura de business se reorienteaza
"In 2009, restructurarea finantarilor va fi piata cu cel mai mare potential pentru firmele de avocatura de business cu expertiza in domeniul financiar-bancar, inlocuind tranzactiile cu proiecte imobiliare si consultanta juridica privind obtinerea finantarilor - «motoarele» ultimilor ani", a aratat Etienne Oprea.
La sfarsitul lui iulie 2008, analistii imobiliari estimau valoarea proiectelor anuntate in Romania, numai in prima jumatate a anului, ca fiind de 14 miliarde euro, in timp ce, in 2007, cifra estimata a fost de aproximativ 20 miliarde euro.
O buna parte din acestea au fost deja lansate, cu finantari bancare in general de circa 50- 60% din valoarea proiectului, insa anul trecut a marcat stagnarea si apoi declinul pietei imobiliare romanesti, achizitiile scazand dramatic catre finele anului.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar
Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura. Centralizate sau descentralizate? Care sunt cele mai potrivite solutii pentru apartamente si case? Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura. Centralizate sau descentralizate? Care sunt cele mai potrivite solutii pentru apartamente si case?
Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza
Proprietarii cladirilor devenite pericol public vor fi obligati sa le reabiliteze in doi ani Proprietarii cladirilor devenite pericol public vor fi obligati sa le reabiliteze in doi ani
Brico Depot Romania inceteaza colaborarea cu Schweighofer Brico Depot Romania inceteaza colaborarea cu Schweighofer
8 – 11 septembrie, Romexpo  - Maratonul inovatiei, informatiei si tehnologiei 8 – 11 septembrie, Romexpo - Maratonul inovatiei, informatiei si tehnologiei

Vezi mai multe articole