Bancile pentru locuinte sunt ferite de criza internationala

10 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Produsele de economisire-creditare sunt preferate de romani pentru renovarea sau reabilitarea locuintei.
 
Sistemul european al Bancilor pentru Locuinte (BpL) este stabil si ferit de criza financiara internationala, deoarece, spre deosebire de generatorul crizei – sistemul ipotecar american, prin intermediul caruia s-a practicat o creditare excesiva si necontrolata, fara nici un aport prealabil din partea populatiei –, acesta implica economisirea inaintea creditarii.
 
"Sistemul ipotecar american nu numai ca a finantat integral achizitia de locuinte, fara vreun aport de capital din partea populatiei, dar,
       
extinzandu-se excesiv, economiile americane au devenit insuficiente si au necesitat importul de bani din afara. De aceea, actuala criza loveste in toate economiile care au finantat sistemul ipotecar american si nu numai. Fara economisire finantarea pe termen lung nu poate functiona", a declarat Herbert Pfeiffer, presedintele Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (FEBpL).
 
Sistemul Bancilor pentru Locuinte din Romania ofera clientilor protectie fata de riscul valutar – produsele fiind in lei – si fata de riscul de dobanda, deoarece acestea sunt fixe. Totodata, prin accesarea produselor oferite de Bancile pentru Locuinte, clientii beneficiaza de o prima de la stat de 150 euro anual sau de o dobanda anuala de 15%. Astfel, cu dobanda anuala fixa de 3% oferita de BpL, randamentul anual al economisirii poate depasi 11%, ceea ce-l recomanda si ca un produs de economisire individual. Un alt avantaj fiscal este acela ca dobanzile primite pe perioada economisirii nu se impoziteaza. Totusi, cel mai important avantaj al produselor de economisire-creditare (BauSpar) este dobanda fixa la care se poate contracta creditul, de doar 6% anual.
 
Piata romaneasca a Bancilor pentru Locuinte este inca la inceput, fiind incheiate 180.000 de contracte cu o valoare de 600 milioane euro, potrivit lui Petre Tulin, presedintele BCR BpL. Pe piata sunt prezente doar trei banci, BCR BpL, Raiffeisen BpL si HVB BpL, ultima fiind cumparata recent de Raiffeisen BpL. Marea problema a jucatorilor de pe piata o reprezinta necunoasterea de catre populatie a produselor de economisire-creditare. "In Romania daca intrebi pe cineva despre despre aceste produse, probabil doar 2-3% stiu, pe cand in alte tari unde sistemul BpL are traditie, cum ar fi Austria, aproape 98% din populatie stie despre ce e vorba", a spus Alexandru Ciobanu, presedinte Raifffeisen BpL.
 
Potentialul pietei ipotecare din Romania este ridicat, considera Pfeiffer, deoarece in tarile in tranzitie intre 3 si 8% din populatie acceseaza produse de economisire-creditare, pe cand in Romania nivelul este de 0,6%. Totodata, un studiu IRSOP realizat in colaborare cu BCR BpL releva faptul ca 70% din populatie intentioneaza ca in viitorul apropiat sa-si imbunatateasca standardele locative.
Dezvoltarea pietei ipotecare in Romania va contribui la o stabilizare sau chiar standardizare a preturilor imobiliare, dar este nevoie si de suportul BNR si al notarilor, spune Tulin. Pe de alta parte, Pfeiffer e de parere ca trebuie reglementata prin lege marja de profit in acest domeniu, pentru a se evita derapajele.
 
Criza internationala nu numai ca nu afecteaza sistemului european al Bancilor pentru Locuinte, dar reprezinta o oportunitate pentru dezvoltarea si consolidarea sistemului european al Bancilor pentru Locuinte, a spus Andreas Zehnder, director executiv al FEBpL. Potrivit lui Zehnder, pietele imobiliare din Spania si Irlanda sunt afectate puternic in prezent deoarece au fost convinse de consultantii americani sa adopte acelasi sistem ipotecar din SUA. "Ne vom indrepta catre o era a economisirii si mai putin spre una a creditelor de consum", a conchis Zehnder.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Criza de vile in jurul Bucurestiului Criza de vile in jurul Bucurestiului
Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti
Primul bloc-hotel se ridica pe litoral Primul bloc-hotel se ridica pe litoral
RE/MAX Romania: Preturile imobilelor vor creste cu pana la 10% pana la finalul anului RE/MAX Romania: Preturile imobilelor vor creste cu pana la 10% pana la finalul anului
Bula imobiliara se sparge Bula imobiliara se sparge
SensoDays a dat start zilelor cu zambete alaturi de cinci fotografi SensoDays a dat start zilelor cu zambete alaturi de cinci fotografi

Vezi mai multe articole