on

BCA – materialul inovativ al secolului pentru constructiile cu structura de zidarie portanta

16 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

(P) Constructia unei case presupune o serie lunga de decizii. Una dintre primele, cea legata de proiectarea si constructia casei, se refera la tipul de structura al acesteia. Tu ce tip de structura ai ales pentru casa ta: constructie in cadre din beton armat sau structura de zidarie portanta?

Iata cateva lucruri despre diferentele dintre cele doua si despre avantajele BCA-ului in ambele tipuri de structuri.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca specialistii sustin ca BCA-ul este singurul material de constructie care reuneste beneficiile existente ale altor materiale de constructii: este usor de prelucrat asemeni lemnului, are aceleasi proprietati ecologice ca ale silicatului de calciu si este totodata rezistent la foc ca vata bazaltica.

Structurile in cadre din beton armat

Acest tip de structura este cel mai utilizat pentru constructiile rezidentiale, dar si pentru cele comerciale. Sistemul in cadre din beton armat si BCA au avantajul realizarii unor constructii spatioase, iti ofera posibilitatea organizarii si reorganizarii spatiilor si iti permit sa realizezi pereti interiori care sa aiba o greutate redusa si grosimi mici.

Structuri din zidarie portanta cu BCA

Unul dintre avantajele structurilor din zidarie portanta este reprezentat de consumurile mai reduse de beton, armatura si cofraje.

CELCO a dezvoltat primul tip de BCA special pentru structuri portante, cu rezistenta la compresiune de minimum 5 N/mm2. E important sa cunosti aceste detalii, deoarece, in caz de seism, cladirea nu se misca doar pe verticala, ci mai ales pe orizontala. BCA CELCO este un material compact si izotrop si, spre deosebire de alte materiale de zidarie, are rezistenta uniforma pe toate laturile.

Pana nu demult se stia faptul ca, in conformitate cu standardele de proiectare si utilizare ale materialelor de constructii, BCA-ului nu ii erau recunoscute utilizarile in varianta de zidarie structurala. Ca atare, nimeni nu se baza pe faptul ca un perete realizat din BCA poate avea rol portant intr-o constructie.

Insa noile norme cu privire la standardele de proiectare si utilizare ale materialelor de constructii recunosc calitatile BCA-ului. Acestea clarifica si mentioneaza conditiile de utilizare a blocurilor de BCA si in varianta de zidarie structurala. Noul etalon al normelor foloseste ca referinte si cuprinde valori ale rezistentelor la compresiune si forfecare.

Peretii structurali realizati din BCA cu proprietati mecanice uzuale sunt caracterizati de rezistente la compresiune, atat pe verticala cat si pe directia orizontala si prezinta valori ale rezistentelor caracteristice care fac posibila realizarea cladirilor multietajate, in conformitate cu specificatiile privind regimul de inaltime a constructiei si incadrarea acestora în diversele zone de risc seismic.

In plus, zidaria BCA CELCO:

  • este destinata realizarii structurilor de zidarie in toate tipurile de constructii
  • este alegerea potrivita pentru constructiile care vor sa aiba un consum minim de energie
  • este termoizolanta (structura poroasa a betonului celular autoclavizat si continutul ridicat de aer din structura sa ii confera capacitati termoizolatoare superioare)
  • isi pastreaza proprietatile pe intreaga durata de viata a unei cladiri fara ca acestea sa fie afectate de procesele de imbatranire sau de conditiile meteorologice.

Si-asta nu e tot. Durabilitatea si rezistenta structurala a cladirilor din BCA este datorata greutatii reduse a BCA-ului, care  determina o diminuare a incarcarilor asupra structurii de beton si a fundatiei cladirii.

Asadar, constructie in cadre din beton armat sau structura de zidarie portanta – tu ce tip de structura alegi pentru casa ta?

Adauga un comentariu


2 Comentarii

daniel ionascu

25 februarie, 08:21

buna ziua ! eu am ales sa construesc cu bca YTONG .

Mugurel

17 februarie, 14:21

Buna ziua. Dintr-o data cel mai bun material de constructie devine BCA-ul. Si nu orice BCA, doar cel produs de CELCO. De ce am impresia ca este multa reclama aici?

Alte articole

Soarecii si vata de sticla Soarecii si vata de sticla
Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv? Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv?
Gipscartonul: o solutie ieftina si rapida pentru amenajarea spatiului Gipscartonul: o solutie ieftina si rapida pentru amenajarea spatiului
BCA-ul, un material de constructii care tine cu mediul inconjurator BCA-ul, un material de constructii care tine cu mediul inconjurator
Caramida: de ce acest material ramane unul dintre cele mai recomandate in constructii Caramida: de ce acest material ramane unul dintre cele mai recomandate in constructii
Clase de beton pentru constructia de case si retete de preparare Clase de beton pentru constructia de case si retete de preparare

Vezi mai multe articole