on

Ce este sapa si care este rolul ei

12 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In cadrul etapelor de construire a casei, mai precis in cadrul etapelor de finisaje a pardoselilor interioare sau exterioare, sunt necesare lucrari de indreptare si nivelare. Aceste straturi sunt reprezentate in general de ceea ce numim sapa sau sapa de egalizare.

De ce este necesar un astfel de strat?

Betonul este solutia cea mai utilizata pentru realizarea unei placi din beton peste sol sau pentru realizarea unui planseu intermediar, peste parter sau etaj. Operatiunea de turnare a betonului duce la realizarea unor placi de beton sau plansee, mai bine sau mai putin bine realizate din punct de vedere al planeitatii. Avand in vedere continutul betonului, sorturi de pietris si nisip amestecate cu ciment si eventual aditivi, suprafata acestuia nu poate fi una foarte plana si potrivita pentru aplicarea directa a finisajelor. In plus, in economia unei case este necesara inglobarea unor elemente de instalatii electrice, termice, de comunitatii ori anumite izolatii termice si fonice.

Din cauza acestor elemente se impune utilizare unui strat intermediar de egalizare a pardoselilor interioare sau exterioare, care sa permita inglobarea diverselor instalatii si in acelasi timp, sa creeze conditii optime pentru aplicarea straturilor de finisare. Discutam deja despre sapa si trebuie sa cunoastem faptul ca acestea pot fi de mai multe tipuri, probabil ati auzit de sapa de egalizare umeda, semi-umeda, sapa autonivelanta, sapa flotanta, sapa aderenta, sapa glisanta ... denumiri care pot reprezenta un tip de sapa sau un mod de aplicare, uneori confundandu-se tipul cu modul de aplicare.

Sapa de egalizare clasica, umeda sau semi-umeda, este un amestec de ciment si nisip cu granulatie 0-4 mm, utilizata pentru grosimi de minim 4 cm. Este posibila utilizarea aditivilor pentru imbunatatirea plasticitatii si lucrabilitatii sapei, reducea porozitatii si contractiilor higrometrice, imbunatatirea rezistentei mecanice si pentru cresterea conductivitatii termice. Armarea unei sape se poate realiza atat cu plasa de otel sudata, cu panouri dedicate sau cu fibre din polietilena. Utilizarea acestor tipuri de armare se face in functie de tipul aplicatiei si corespunzator grosimii sapei. Sapa de egalizare poate fi utilizata atat la interior, cat si la exterior. De mentionat ca utilizarea unei sape de egalizare la exterior, trebuie facuta astfel incat pe perioada de iarna sa nu ramana neacoperita o perioada semnificatva de timp. Deoarece este sensibila la absortia apei si fenomenul de inghet-dezghet corelat cu caderea precitatiilor pot duce la deteriorarea ireversibila, desprinderea de pe planseu.

Cealalta categorie este reprezentata de sapa autonivelanta. Sapa autonivelanta reprezinta o solutie atat pentru inlocuirea unei sape de egalizare acolo unde grosimea necesara este redusa, cat si pentru repararea unei sape de egalizare care prenzinta denivelari semnificative.

Din punct de vedere al compozitiei, o sapa autonivelanta este realizata tot pe baza de ciment, dar cu nisip fin, aditivi si prafuri sintetice ce permit realizarea unei suprafete finale a sapei cu o porozitate redusa, un grad de nivelare foarte bun, o rezistenta ridicata si timp de acoperire redus. Ea este disponibila la saci, fiind necesara doar amestecarea cu o cantitate exacta de apa. Sapa autonivelanta se utilizeaza numai la grosimile specificate de producator, fix asa acum este mentionat pe ambalaj sau in fisa tehnica. Pot fi aplicate straturi succesive, insa teoretic nu este necesar decat un strat bine realizat. Deoarece pretul este mult mai ridicat decat pentru o sapa clasica si aria de utilizare este mai  redusa.
Trebuie stiut ca o sapa autonivelanta necesita o pregatire corecta a stratului suport pe care se aplica, strat suport ce trebuie curatat perfect, reparate eventualele fisuri si obligatoriu amorsat pentru a obtine o aderenta buna.

Exista sortimente de sape autonivelante dedicate pentru interior, dar si pentru exterior. Acestea din urma se gasesc pe piata intr-o gama mai restransa, doar o parte din producatorii de top din domeniu ofera si sortimente pentru aplicatii exterioare. Acest lucru se intampla doar pentru ca exista anumite probleme legate de rezistenta straturilor de sapa subtiri, expuse la conditiile meteo si mai ales influenta negativa a straturilor suport. Nu in ultimul rand, argumentele economice le fac mai putin atractive pentru aplicatii exterioare, fiind mult mai eficiente de utilizat la interior.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alege corect polistirenul pentru termoizolarea acoperisului Alege corect polistirenul pentru termoizolarea acoperisului
BCA – materialul inovativ al secolului pentru constructiile cu structura de zidarie portanta BCA – materialul inovativ al secolului pentru constructiile cu structura de zidarie portanta
Fatada ventilata cu placi HPL Fatada ventilata cu placi HPL
Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel
Lacul care revigoreaza piatra Lacul care revigoreaza piatra
Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have” Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have”

Vezi mai multe articole