on

Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel

31 ianuarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultima vreme, dezvoltarea zonelor limitrofe a cunoscut un ritm accelerat, pe langa cartierele rezidentiale s-a remarcat o crestere a constructiilor comerciale si industriale, chiar daca sunt la o scara relativ mica spre medie. Toate aceste magazine de prezentare, unitati de service, hale de productie sau depozite logistice sunt construite, in majoritatea cazurilor, cu structuri metalice.

Structurile metalice pentru aceste hale pot fi realizate cu sau fara stalpi structurali interni. Cel putin pentru hale, utilizarea structurilor metalice cu stalpi interni poate fi un dezavantaj pentru ca limiteaza zonele de acces si presupun o executie mai dificila din punct de vedere al fundatiilor si efectiv ridicarea constructiei, ingloband un cost mai mare pe manopera.

O hala industriala cu structura metalica are in componenta urmatoarele elemente:

  • Infrastructura;
  • Structura de rezistenta;
  • Elementele de inchidere a peretilor si a acoperisului;
  • Instalatii.

 

Utilizarea materialelor in constructiile metalice este limitata de caracteristicile de rezistenta, de compozitia chimica a acestora, precum si de comportarea la factorii de coroziune.

Obtinut din fonta, prin procedee siderurgice, prin rafinare, otelul carbon contine siliciu, mangan, fosfor, cupru, nichel, crom etc. In constructiile metalice se folosesc, cu preponderenta, otelurile calmate, care rezista la solicitari mai mari si pot fi sudate fara a se produce fisuri in zona sudurilor. 

Pentru anumite tipuri de cladiri, cum ar fi halele de depozitare, pentru procesele de productie sau servicii, va prezentam o varianta de realizare a structurii de rezistenta din table groase  – profile SIN. Cu ajutorul acestor profile se pot realiza hale cu deschidere libera, fara stalpi intermediari.

Profilele SIN se pot realiza intr-o gama variata de dimensiuni. Caracteristicile dimensionale ale profilelor SIN sunt urmatoarele:

 

    ➔ Talpi din otel cu grosimi de la 6 la 30 mm;
    ➔ Latimea talpilor intre 120 si 450 mm;
    ➔ Inaltime inima sinusoidala intre 333 si 1500 mm;
    ➔ Lungimea profilelor intre 4000 si 16000 mm;
    ➔ Grosimea inimii sinusoidale de la 1.5 la 3 mm;
    ➔ Lungimea profilelor cu sectiune variabila intre 4000 si 12000 mm;
    ➔ Sectiune variabila minima 250 mm si maxima 1250 mm.

Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania este King Steel. Acesta a introdus pe piata constructiilor metalice tehnologia de constructie a profilelor cu inima sinusoidala - SIN. Aceasta tehnologie a redus considerabil fenomenul de flambare intalnit la profilele din table groase sudate si la profilele laminate. Profilele SIN pot avea aplicatii diverse, acestea se pot folosi ca elemente de: grinzi, stalpi de sustinere, pane pentru travee mare sau ca si componente supuse la forte normale (coloane sau cadre) fara limitari structurale.

Aria optima de aplicare este in constructiile metalice unde se preteaza profile cu inaltimi mai mari de 333 mm. Profilele SIN ofera cel mai potrivit sistem pentru structuri cu deschideri mari.

Profilele care alcatuiesc elementele constructive (stalpi, grinzi) sunt prelucrate din fasii de tabla subtire (1-3 mm in general), indoita progresiv prin trecerea prin mai multe seturi de role. Procesul de formare a sectiunii se desfasoara la rece, iar liniile tehnologice permit, in general, obtinerea unei varietati foarte mari de dimensiuni. Formarea profilelor si asamblarea cu talpile acestora se realizeaza automatizat. Robotii citesc cu un fascicol laser traseul de sudare, apoi aplica un cordon de sudura continuu la viteza de 1 m/min. Se adauga placile si celelalte elemente prevazute in proiectul tehnic, apoi se aplica sistemul de protectie impotriva coroziunii.

Din punct de vedere al protectiei impotriva coroziunii, elementele finite livrate de King Steel sunt vopsite din fabrica in nuanta aleasa de beneficiar sau se pot proteja cu un strat de zinc in uzinele colaboratorilor.

Utilizarea unor profile cu inima din tabla ondulata inseamna otel mai putin, iar varietatea mare de dimensiuni care se pot obtine  (se pot forma profile customizate chiar in serii mici, fara cresterea costului) permite proiectantilor sa ajunga la conformatii structurale bine optimizate si, implicit, mai ieftine.

Vor deveni profilele SIN la fel de raspandite ca cele din profile laminate clasice?

Desi in ultimii ani profilele formate la rece au fost folosite pe scara larga la inchiderea halelor metalice pe post de pane si rigle de fatada, utilizarea ca elemente structurale principale (stalpi si grinzi) este privita inca cu oarecare rezerve de catre mediul ingineresc. In plus, odata cu adoptarea de catre tara noastra a standardelor de proiectare europene (EUROCODE), exista o norma moderna si perfect aplicabila de proiectare a acestor structuri SR-EN 1993-1-3:2007 - Reguli de proiectare pentru elemente formate din table subtiri formate la rece.

Comportarea la solicitari a elementelor formate din profile cu pereti subtiri este mai complexa fata de profilele laminate, utilizate in mod curent. Aceasta face ca proiectarea structurilor din profile laminate la rece sa fie mai laborioasa si conduce la reticenta din partea proiectantilor in adoptarea lor ca sistem structural. Tendintele de reducere a costurilor si aparitia in Romania a unui producator (King Steel) care are in gama de produse si astfel de structuri reprezinta un motiv pentru cresterea productiei de profile SIN, in detrimentul profilelor laminate.

Contextul economic de pe piata constructiilor din tara noastra impune necesitatea utilizarii unor constructii usoare si eficiente, realizate cu cost minim si intr-un timp cat mai scurt. Analizele conduc la o serie de factori interdependenti care evidentiaza avantajele tehnologiei SIN. Daca se face o evaluare in functie de cantitatea de otel raportata la metrul patrat, se va observa cu usurinta ca avantajele tehnologiei sunt evidente, la care adaugam aspectele pozitive, tehnice si economice, legate de manopera si montajul in santier.

Sa recapitulam avantajele utilizarii profilelor SIN, tehnologie detinuta in Romania exclusiv de King Steel:

  • Permit o reducere considerabila a greutatii si o crestere simultana a capacitatii de incarcare;
  • Sunt mai usoare (inima ondulata confera o rezistenta sporita cu o cantitate redusa de metal), deci produsul finit este mai ieftin;
  • Permit controlul productiei, aceasta este pe deplin automatizata;
  • Se produc la dimensiunile solicitate, astfel eliminandu-se pierderile tehnologice;
  • Impact redus ascupra mediului inconjurator  (deoarece se produc la dimensiunea dorita rezulta mai putine deseuri care trebuie reciclate);
  • Au un design atractiv.

 

King Steel Romania a revolutionat constructiile metalice, implementand sistemul robotizat SIN. Acest sistem permite automatizarea tuturor proceselor si utilizarea tehnologiei de ultima ora pentru sudura. King Steel produce structuri metalice din table sudate si profile SIN - tehnologie unica in Romania.

Profilele I si H cu inima sinusoidala din table sudate pot fi utilizate intr-un numar mare de situatii, ca de exemplu: grinzi, coloane, structuri cadru, traverse pentru macarale, estacade, cladiri industriale, parcari cu etaje, pasaje pietonale, structuri de poduri, structuri de acoperis, centre comerciale, facilitati sportive, etc.

Profilul SIN inseamna costuri reduse pentru clienti, fara a compromite calitatea!

Situata la Brasov, bazandu-se pe o echipa cu experienta de peste 20 de ani in industria constructiilor metalice, King Steel produce structuri si confectii metalice cu profile SIN, cu profile laminate sau cu table groase sudate, in baza proiectului clientului sau intocmit la comanda.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Hidroizolatia buna te apara de umezeala rea Hidroizolatia buna te apara de umezeala rea
Protectia la Coroziune a Betonului Armat Protectia la Coroziune a Betonului Armat
10 tipuri populare de marmura pentru designul interior 10 tipuri populare de marmura pentru designul interior
Construieste fara concesii, cu BCA Construieste fara concesii, cu BCA
Caramida sau BCA Caramida sau BCA
Si tu poti fi Super Meserias Ceresit! Si tu poti fi Super Meserias Ceresit!

Vezi mai multe articole