Brasov: blocuri in loc de tractoare

03 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La Brasov, pe locul unde candva se produceau tractoare, va fi dezvoltat un proiect cu blocuri, magazine si birouri. Fabrica Tractorul devine un proiect imobiliar si comercial de peste 800 de milioane de euro.
 
Pe locul unde candva se produceau tractoare, va fi dezvoltat un proiect care va cuprinde blocuri de locuit, magazine si birouri. Totul pe cele 121 de hectare cumparate de noul proprietar.
 
„Vom aduce beneficii uriase Brasovului, se vor crea locuri de munca si vom schimba imaginea orasului“, a spus Silviu Savin, administrator al Flavus Investitii, firma care a cumparat terenurile, halele si utilajele fostei fabrici. Firma a platit 77 de milioane de euro, in august 2007, pemtru activele Tractorul Brasov si nu este obligata prin contractul de vanzare-cumparare sa pastreze profilul pe productie de tractoare. „Utilajele sunt vechi de peste 35 de ani si, daca am face tractoare, am avea pierderi foarte mari“, a spus Savin, adaugand ca pe locul fabricii vor fi atrase investitii de 800 de milioane de euro.
 
Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, a spus ieri ca trebuie „sa se inteleaga foarte clar: in Romania, mai ales in marile orase, se vor face afaceri imobiliare“. Noii administratori de la Flavus iau in calcul si utilajele care pot fi valorificate la fier vechi pentru aproximativ 5 milioane de euro.
 
A venit primul investitor
 
Terenul fostei fabrici a inceput deja sa se transforme. Primul investitor este o firma americana de IT, care va angaja 500 de oameni si isi va amenaja sediul pe 4.000 de metri patrati, a spus Savin. El crede ca investitorii sunt speriati de „betele in roate“ de care se „bucura“ proiectul.
 
Un exemplu este parlamentarul Nicolae Popa, care a reclamat in instanta pretul prea mic cu care a fost vandut Tractorul. Pe de alta parte, Comisia Europeana trebuie sa dea un raspuns in cazul unui presupus ajutor de stat acordat de AVAS la vanzarea fabricii. Cu toate acestea, Flavus Investitii negociaza si cu furnizori de echipamente si piese auto (care furnizeaza inclusiv pentru Ford, potrivit declaratiilor investitorilor) pentru a-i atrage pe terenul fostei intreprinderi.
 
INVESTITII
 
Terenurile, tinta preferata
 
Flavus mai detine un teren de 24 de hectare in sudul Timisoarei, pe care a platit 10 milioane de euro si pe care se vor face investitii de 100 milioane de euro, a spus Silviu Savin. Bugetul de investitii pentru anul 2008 al Flavus este de doua milioane de euro, care vor fi investiti in amenajarea cladirilor ce vor fi inchiriate. In spatele Flavus Investitii se afla Cheyne Capital, un grup de management international al fondurilor de investitii din Europa. Investitiile pe care Cheyne le gestioneaza se ridica la 20 de miliarde de euro.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA
ANL a construit doar jumatate dintre locuintele pe care le-a promis ANL a construit doar jumatate dintre locuintele pe care le-a promis
Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România
Intretinerea ne face cei mai tristi din Europa Intretinerea ne face cei mai tristi din Europa
Casele nationalizate, pline de demnitari si de rudele lor Casele nationalizate, pline de demnitari si de rudele lor
Deficitul de locuinte dicteaza pretul Deficitul de locuinte dicteaza pretul

Vezi mai multe articole