Se ieftineste vizibil creditul de casa in lei - 18 Mai 2009

18 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai importante doua banci din Romania au taiat pana la 3% din dobanzile practicate la creditele ipotecare in moneda nationala.
 
Creditarea in lei incepe sa se dezghete.Sursa: Dragos Toader
BCR si BRD, cele mai importante doua institutii bancare din Romania, au redus dobanzile la creditele de locuinta in lei. Modificarea vine ca urmare a scaderii ratei medii a dobanzilor interbancare. „Pentru toate creditele a caror dobanda depinde de nivelul ROBOR/EURIBOR este normal sa se faca modificari de fiecare data cand se schimba dobanzile medii. Aceste modificari se aplica atat creditelor din sold, cat si celor noi“, ne-au explicat reprezentantii BCR.
 
Cea mai mare banca din Romania a aliniat dobanzile la noile conditii de piata in cazul tuturor creditelor de locuinta denominate in lei. Cea mai importanta reducere a fost aplicata la varianta Rezidential cu avans de 10% si dobanda variabila, acolo unde dobanda a scazut de la 18,09 la 15,97% pentru cazul unui credit contractat pe 25 de ani.
 
La celelalte doua produse cu dobanda variabila, Rezidential si Rezidential cu avans 0%, dobanda a scazut cu 1,52%, la 15,77%, respectiv 16,17%.
 
In termeni de rata lunara, pentru un credit de 240.000 de lei contractat pe 25 de ani, efortul scade cu sume intre 300 si 400 de lei. Astfel, in cazul creditului Rezidential, rata se reduce de la 3.506 la 3.218 lei, la creditul Rezidential cu avans 10% scade de la 3.659 la 3.255 de lei, iar la Rezidential cu avans 0%, de la 3.582 la 3.294 de lei. Modificarile se aplica si creditelor deja contractate.
 
BRD, a doua banca din Romania, a decis la randul ei sa reduca dobanzile la cele doua produse de creditare imobiliara in lei. Astfel, creditul Habitat are o dobanda de 13,26%, cu peste 2,8% mai mica, iar varianta fara avans are o dobanda de 13,76% consemnand o reducere asemanatoare.
 
Bancile fac rost de bani mai ieftini si cu ajutorul BNR
Dobanda medie pe piata interbancara, ROBOR, sau dobanda la care bancile se imprumuta intre ele a scazut puternic nu doar comparativ cu nivelurile anormale atinse la finele anului trecut (50%), dar si comparativ cu inceputul acestui an. Daca la inceputul anului 2009 rata ROBOR la sase luni era de 15,44%, iar la trei luni de 15,34%, pe 15 mai, nivelul scazuse deja la 11,79%, respectiv 11,5%. In conditiile in care, potrivit noilor reglementari, bancile calculeaza dobanzile variabile in functie de parametrii expusi mai sus, costurile creditului vor fi si ele mai mici. In plus, prin actiunile pe care le intreprinde, BNR pune serios umarul la sporirea lichiditatilor din pietele financiare si, implicit, la reducerea dobanzilor. Vineri, de exemplu, BNR a injectat 2,5 miliarde de lei in piata la dobanzi de 9,5%. Banca centrala a mai injectat pe 6 mai 2,88 miliarde de lei (692,2 milioane de euro), la o dobanda anuala de 10%, egala cu cea a dobanzii de politica monetara de atunci, printr-o licitatie repo la care au participat noua banci.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Industria mobilei este stransa cu usa Industria mobilei este stransa cu usa
Amenzi pentru constructiile neautorizate Amenzi pentru constructiile neautorizate
#MEETTHECREATORS PIATRAONLINE transforma showroom-ul intr-o galerie temporara si invita designerii si arhitectii sa isi expuna cele mai bune lucrari #MEETTHECREATORS PIATRAONLINE transforma showroom-ul intr-o galerie temporara si invita designerii si arhitectii sa isi expuna cele mai bune lucrari
O jumatate de milion de romani vor arde gazul pe banii primariilor O jumatate de milion de romani vor arde gazul pe banii primariilor
O treime din energia produsa in Romania trebuie sa fie ecologica O treime din energia produsa in Romania trebuie sa fie ecologica
apartamente apartamente

Vezi mai multe articole