Casele din lemn sunt mai ieftine, dar nu au cautare

31 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuintele din profile usoare, venite de pe continentul nord-american, nu au cucerit inca Balcanii. Romanii prefera sa locuiasca in case din zidarie, mai scumpe, insa considerate mai sigure. Lemnul are cautare mai mult pentru casa de vacanta, decat pentru resedinta permanenta. In schimb, casele romanesti din profile usoare merg bine la export.

 

Romanii sunt reticenti atunci cand vine vorba de casele din lemn. Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact, spune ca structurile usoare tip sandvici, care costa cu cel putin 10% mai putin decat cele traditionale, sunt considerate prea scumpe pentru gustul clientilor. "Nu in ultimul rand, romanii sunt conservatori si prefera zidaria portanta", adauga Popp, care a renuntat sa mai construiasca locuinte din structuri usoare, in urma cu cativa ani.
 
Profilele usoare, bune pentru vacante
In ciuda preturilor mai mici, atat ca investitie, cat si ca intretinere ulterioara, cei mai multi clienti aleg structurile usoare numai pentru casa de vacanta. Sebestyen Karoly Szilard, directorul producatorului de case din lemn Apicom din Miercurea Ciuc, ne-a declarat ca doar 20% din comenzile pe care le primeste sunt pentru case de locuit, restul fiind pentru case de vacanta. Cea mai ieftina asemenea locuinta costa in jur de 13.500 euro si se instaleaza in maximum trei saptamani, operatia adaugand inca 15% din valoarea casei la factura clientului. Conditia este ca proprietarul sa aiba terenul cumparat si fundatia pregatita. La acestea se adauga si utilitatile. In schimb, Deak Jeno, directorul companiei CLC din Sfantu Gheorghe, a ales varianta exportului, considerata mai sigura. El crede ca structurile din lemn nu au succes asa mare pe plan intern din cauza promovarii insuficiente.
 
Firmele neserioase au compromis imaginea lemnului
O explicatie pentru faptul ca locuintele din profile usoare sunt prost vazute in randul potentialilor clienti ar fi aceea ca unele case au fost executate necorespunzator. "Multe dintre cele construite in anii \'90 sunt acum roase de ciuperca sau de cari ori scartaie din toate incheieturile atunci cand bate un vant mai puternic. si asta pentru ca executantii s-au pripit si nu au tratat lemnul potrivit normativelor de calitate", ne-a declarat arhitectul Mircea Bursuc. El considera ca si din dorinta de a iesi (mult) mai ieftin, constructorii au omis sa cumpere acele substante cu care trebuiau tratate materialele de constructie.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ibearicii isi cumpara apartamente in Romania Ibearicii isi cumpara apartamente in Romania
Credit ipotecar pentru copii Credit ipotecar pentru copii
Cum vad evaluatorii imobiliari Prima Casa - 10 Septembrie 2009 Cum vad evaluatorii imobiliari Prima Casa - 10 Septembrie 2009
Care sunt cele mai Care sunt cele mai "fierbinti" piete imobiliare din lume
Avem cea mai scumpa energie electrica din Europa Avem cea mai scumpa energie electrica din Europa
"Prima Casa" va avea un plafon de garantii de 200 mil. euro

Vezi mai multe articole