Preturile caselor vechi, in cadere libera

16 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimele sase luni, apartamentele s-au ieftinit cu pana la 20%, in lipsa cumparatorilor. 
 
Bucurestenii care vor sa-si vanda locuintele sunt disperati de lipsa clientilor si scad preturile vazand cu ochii. Numai in septembrie, apartamentele s-au mai ieftinit cu 5%, dupa ce, in august, proprietarii mai lasasera 4% din pret, arata datele celui mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers. In ultimele sase luni, preturile au scazut cu pana la 20%.  
 
Daca in sectoarele 2, 5 si 6 locuintele s-au ieftinit cu doar cateva procente, in sectorul 1 proprietarii au pierdut luna trecuta pana la 13%, dupa ce preturile din aceasta zona crescusera constant in ultimele doua luni. Cele mai accesibile sunt locuintele din sectorul 2, unde metrul patrat costa acum sub 1.500, respectiv 1.484 de euro.  
 
Specialistii Colliers spun ca, fata de cele trei luni de vara care au consemnat vanzari scazute, septembrie a fost marcata de o crestere a interesului cumparatorilor, aflati si sub presiunea introducerii noilor norme BNR. „Totusi, nesigurant a manifestata in sistemul bancar local si international, la care s-a adaugat instabilitatea pietelor bursiere au impiedicat multi cumparatori de apartamente sa finalizeze tranzactiile“, sustin brokerii. Agentii imobiliari aproape ca nu-si mai aduc aminte cand au vandut ultima locuinta. „Vanzari? Ce vanzari? Nu prea sunt clienti pentru cumparare, doar daca este mult sub pretul pietei. Din fericire, acum este o perioada de inchirieri“, afirma Lucian Racaru, directorul Centrului Imobiliar Roman.   
 
Azi se deschide un nou targ de case   
 
Desi cumparatorii de locuinte noi sunt la fel de rari, dezvoltatorii tin cu dintii de preturi si isi plimba proiectele din targ in targ. Primele trei expozitii de gen din aceasta toamna nu au adus multe vanzari, dar investitorii nu si-au pierdut speranta - astazi se deschide un nou targ la World Trade Plaza din Bucuresti. Acesta va functiona pana duminica si le va oferi vizitatorilor peste 10.000 de locuinte, toate numai in Capitala. 
 
Potrivit companiei Colliers, pretul caselor din noile complexuri a ramas constant in ultimele sase luni. Un metru patrat construit costa, in medie, 1.900 de euro. Investitorii spun ca, din cauza scumpirii materialelor de constructie si a fortei de munca, nu-si permit sa ceara mai putin pentru viitoarele apartamente.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mall de Pitesti Mall de Pitesti
Romania e pe primul loc in UE la cresterea pietei constructiilor Romania e pe primul loc in UE la cresterea pietei constructiilor
Apartamentele vechi se vor ieftini peste trei ani Apartamentele vechi se vor ieftini peste trei ani
Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul? Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul?
Cum investim in imobiliare, in 2009 - 12 Ianuarie 2009 Cum investim in imobiliare, in 2009 - 12 Ianuarie 2009
Cu cat se inchiriaza cele 1.000 de apartamente noi nevandute - 07 August 2009 Cu cat se inchiriaza cele 1.000 de apartamente noi nevandute - 07 August 2009

Vezi mai multe articole