Castigurile din investitii imobiliare pot creste cu 9%

04 februarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In acest an, randamentele investitiilor imobiliare din Romania vor creste cu 1-2 puncte procentuale, recuperand astfel scaderea inregistrata in 2007. Nivelul cresterii va fi cuprins intre 7,5% si 9%, pe fondul crizei financiare de pe pietele externe, apreciaza consultantii imobiliari.
"Randamentele vor creste semnificativ in acest an, cu unu pana la doua puncte procentuale. Motivul principal este criza financiara de pe segmentul imobiliar din Statele Unite ale Americii, care a facut ca si Europa financiara sa se replieze si sa
      
fie mult mai precauta in finantarea achizitiilor imobiliare in scop de investitie", a declarat intr-un comunicat Alexandra Dimofte, partener in cadrul Eurisko.
Estimarile pentru anul trecut au relevat ca s-a inregistrat o scadere a randamentelor cu aproape doua puncte procentuale fata de 2006.
 
Competitie acerba
"Datorita atat unei politici extrem de relaxate a institutiilor finantatoare, cat si a competitiei acerbe intre dezvoltatori pe de o parte si fonduri de investitii pe de alta parte, randamentele s-au redus cu aproape doua puncte. Astfel, randamentele la cladirile inchiriate se situau in 2006 in jurul a 7,5%-9%, iar in 2007 s-au incheiat tranzactii la randamente intre 5,9% si 7%", a precizat Dimofte. Anul 2007 a cunoscut o adevarata explozie din punct de vedere al tranzactiilor imobiliare, atat in ceea ce priveste achizitia de terenuri pentru viitoare dezvoltari, cat si pentru preluarea de produse imobiliare functionabile, ocupate sau in curs de ocupare, precum cladiri de birouri, shopping centers, mall-uri, parcuri logistice.
Anul trecut au avut loc insa si tranzactii cu randamente sub 5,9%, cum a fost cazul achizitiei America House din Bucuresti de catre grupul francez Natixis. In aceasta achizitie randamentul a fost de 5,6%. Radu Zilisteanu, de la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare, considera ca "este dificil de facut o estimare a randamentelor investitiilor imobiliare in acest an. Daca vorbim de piata spatiilor de birouri, este posibil sa avem o crestere previzibila, insa pe piata globala imobiliara e dificil de facut o prognoza".
 
Chirii in scadere
Chiria spatiilor din centrele comerciale ar putea scadea anul acesta cu 10-15%, in conditiile in care dezvoltatorii noilor proiecte de tip mall anuntate in piata vor reusi sa respecte termenele de livrare stabilite, afirma analistii imobiliari de la compania EuroMetropola. Potrivit analistilor imobiliari, rentabilitatea dezvoltarilor comerciale si deficitul de spatii de pe piata centrelor de retail au fost principalele argumente ale investitorilor care si-au aratat interesul sa plaseze in Romania sume importante in proiecte cu destinatie comerciala, in special de tip mall.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Investitor imobiliar: Creditul pentru Prima Casa trebuia sa fie de 100.000 euro - 15 Septembrie 2009 Investitor imobiliar: Creditul pentru Prima Casa trebuia sa fie de 100.000 euro - 15 Septembrie 2009
20,5 mil. euro pentru apartamente la mare 20,5 mil. euro pentru apartamente la mare
Iarna ne scumpeste traiul la bloc Iarna ne scumpeste traiul la bloc
Legea caselor: cine pierde si cine castiga Legea caselor: cine pierde si cine castiga
Scumpirea gazelor naturale - cel mult 4% Scumpirea gazelor naturale - cel mult 4%
Pensiune in Sinaia, la pret de apartament din Bucuresti Pensiune in Sinaia, la pret de apartament din Bucuresti

Vezi mai multe articole