Cat te costa un sistem de panouri solare pe casa

18 mai, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe langa faptul ca tehnologia asigura apa calda si incalzirea locuintei la costuri mai mici decat retelele centrale de utilitati, durata de folosinta a panourilor solare poate depasi 20 de ani.
 
"Pentru o casa structurata pe parter plus etaj, cu suprafata de 80 de metri patrati pe nivel, bugetul de care aveti nevoie pentru a dota locuinta cu un sistem de panouri solare plus boiler extern care sa asigure apa calda menajera porneste de la aproximativ 434 de euro", ne-a spus Domitian Covaci, reprezentant vanzari al companiei Solariss.
 
Acesta adauga, insa, ca un sistem ieftin are o fiabilitate scazuta in timp, motiv pentru care se recomanda achizitionarea unuia care, desi este mai scump la cumparare, are o durata de viata de chiar si 20 de ani si un randament mult mai ridicat. Un astfel de sistem are un pret minim de 1.240 de euro, este compus din panouri solare si un boiler exterior cu capacitatea de 200 de litri, care poate asigura confortul necesar pentru o familie de doua-patru persoane.
 
Sistemele cu boilere exterioare sunt utilizate doar in anumite perioade din an, in cazurile ideale de primavara pana toamna. Pentru un sistem cu boiler in interior, care sa asigure atat apa calda menajera, cat si caldura locuintei, veti cheltui cel putin 2.100 de euro.
 
"Este dificil de spus un buget exact, deoarece, pentru a evalua suma necesara, se vor lua in calcul diverse elemente, cum ar fi pozitionarea cardinala a casei, tipul de incalzire, dar si eficienta izolatiei termice", precizeaza Domitian Covaci.
 
Amortizarea investitiei, intre doi si cinci ani
 
Perioada de amortizare pentru costurile instalarii unui sistem de panouri solare pentru apa calda este cuprinsa intre doi si cinci ani, potrivit reprezentantilor portalului panosolare.ro. Economia lunara este, in medie, de aproximativ 60% din costul unei facturi normale de energie termica.
 
Pentru a evita scaderea randamentului sistemului, specialistii va sfatuiesc sa efectuati periodic lucrari de curatare a panourilor. Asta deoarece daca nu sunt ingrijite acestea isi pot pierde eficienta chiar si cu peste 30%, potrivit reprezentantilor firmei Calor.
 
Programul Casa Verde continua si in acest an, iar aplicantii eligibili care au depus documentatia necesara accesarii fondurilor pana la data de 31 ianuarie 2011, vor primi subventii cuprinse intre 6.000 si 8.000 de lei, in functie de tipul lucrarilor.
 
Sursa: Evz

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Inca 600 de apartamente noi in Baneasa Rezidential Inca 600 de apartamente noi in Baneasa Rezidential
Cladirile vor avea, obligatoriu, certificat energetic Cladirile vor avea, obligatoriu, certificat energetic
Pe cine mai ajuta programul Prima Casa? Pe cine mai ajuta programul Prima Casa?
Cat® S60,  primul smartphone din lume cu camera termica integrata Cat® S60, primul smartphone din lume cu camera termica integrata
Speculantii imobiliari din Romania au avut un profit de un miliard de euro in ultimii doi ani Speculantii imobiliari din Romania au avut un profit de un miliard de euro in ultimii doi ani
Negrul e din nou la moda. Chiar si in baie.Transforma-ti baia intr-un spatiu indraznet cu noua colectie de baterii negre Roca Negrul e din nou la moda. Chiar si in baie.Transforma-ti baia intr-un spatiu indraznet cu noua colectie de baterii negre Roca

Vezi mai multe articole