on

Ce sisteme de incalzire trebuie sa folosesti iarna?

16 octombrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O data cu instalarea sezonului rece si scaderea temperaturilor, apare o noua preocuparea: alegerea unui sistem de incalzire pentru locuinta. Pentru ca este o investitie de durata si importanta, trebuie avute in vedere mai multe aspecte, inclusiv dimensiunea spatiului ce urmeaza a fi incalzit, tipul de locuinta – apartament sau casa si nu in ultimul rand costurile implicate. Avand in vedere acestea, Altex iti propune o serie de sisteme de incalzire pentru a face alegerea care se potriveste cel mai bine nevoilor familiei si locuintei tale.

A. Aparatele de aer conditionat

O solutie la indemana oricui pentru incalzirea locuintei este aparatul de aer conditionat. Fata de metodele traditionale de incalzire, aparatele de aer conditionat sunt mult mai eficiente din punct de vedere financiar si energetic, fiind dotate cu tehnologii de ultima generatie care vor actiona in aceasta directie. Un alt aspect important este ca pot fi folosite atat vara, cat si iarna, ideal fiind sa fie folosit pe durata intregului an pentru pastrarea unei temperaturi constante si facturi mai scazute la energie.

Mai jos ti-am pregatit o lista de criterii pe care ar trebui sa le ai in vedere in momentul achizitionarii unui aparat de aer conditionat.

Tehnologia Inverter

Aparatele de aer conditionat de tip Inverter, pot functiona pana la temperaturi exterioare de -10° Celsius. Astfel ca in momentul in care se ajunge la temperatura dorita, compresorul va continua sa functioneze, insa cu un consum redus, cu aproximativ 30% mai putin fata de un aer conditionat obisnuit.

Consumul

Aparatele de aer conditionat sunt clasificate in functie de consumul de energie electrica fiind create anumite standarde pentru acesta. Asadar exista produse cu +: A+, A++ si cu cat un aparat are mai multe + cu atat va consuma mai putina energie electrica. Aceasta informatie se regaseste pe aparatul achizitionat.

Capacitatea

Acest criteriu este foarte important deoarece in functie de capacitatea aparatului de aer conditionat, puteti decide in ce camera il veti amplasa. Astfel:

  • Pentru apartamente se recomanda utilizarea unui aparat de aer conditionat cu capacitatea cuprinsa intre 9000 – 18000 BTU. Acestea sunt instalate, de obicei, in una din camerele apartamentului – bucatarie, dormitor sau sufragerie. Nu se recomanda instalarea unui aparat intr-un spatiu mic, deoarece va scadea rapid temperatura la cea setata, dupa care risca sa se opreasca si sa nu mai ajunga in celelalte spatii.
  • Pentru case (spatii peste 40 mp) se recomanda utilizarea unui aparat de aer conditionat cu capacitatea de peste 24 000 BTU.

 

Tipuri de aparate de aer conditionat

Cele mai cunoscute tipuri de aparate de aer conditionat sunt:

  • Aparatele de aer conditionat fixe, care pot fi montate pe tavan sau perete.

 

Daca iti doresti un aparat de aer conditionat fix ai la dispozitie cateva variante:

  1. Prima este aerul conditionat cu inverter VORTEX, cu o capacitate de racire de 9.000 BTU, din clasa energetica A++. Este un aparat avantajos ca si consum, data fiind tehnologia Inverter si clasa energetica superioara. Pe langa acestea aparatul este dotat cu functia anti-fungus (protejeaza impotriva bacteriilor), sleep mode (asigura reglarea constanta a temperaturii), auto-diagnosticare (monitorizeaza erorile si defectiunile), dezghetare inteligenta si funtia turbo (asigura incalzirea sau racirea rapida a incaperii).
  2. Aparatul de aer conditionat Beko, cu  o capacitate de racire de 12 000 BTU, clasa energetica A+++/A+ vine la pachet cu un chit de instalare, fiind un aliat de nadejde atat iarna, cat si vara. Acesta asigura caldura casei tale, chiar daca afara sunt temperaturi de pana la -10°C. Alte functii importante ale acestuia sunt ZoneFollow (detecteaza temperatura din jur si o asigura pe cea optima in jurul tau), SelfClean (impiedica formarea mucegaiului si adunarea bacteriilor), Auto Restart (in cazul unei pene de curent va reporni automat cu setarile anterioare), Auto Swing (functia care regleaza automat fluxul de aer) si multe altele pe care le poti descoperi singur.
  3. Ultima recomandare este Aerul conditionat cu inverter Whirlpool, cu o capacitate de racire de 12000 BTU/h, clasa energetica A++/A+. Este un aparat modern, cu functii menite sa-ti asigure confortul indiferent de sezon. La acest produs veti regasi functii precum 6th Sense Power Saver (detecteaza temperatura camerei si controleaza fluxul de aer), 6th Sense On/Off Timer (puteti seta durata de functionare si ora de oprire) sau filtrul HD care retine pana la 90% din particulele de praf plus multe altele.
  • Aparatele de aer conditionat portabile, care pot fi mutate cu usurinta dintr-o camera in alta, in functie de temperatura dorita.

 

La aceasta categorie avem 2 recomandari. Prima este aerul conditionat portabil Vortex, cu o capacitate de racire de 9000 BTU/h, clasa energetica A. Acesta este dotat cu functile standard: dezumidificare, incalzire si racire si poate fi actionat prin intermediul unei telecomenzi.

A doua se opreste asupra Aerului conditionat portabul Whirlpool, cu o capacitate de racire de 12 000 BTU, clasa energetica A. Spre deosebire de aerul conditionat anterior, capacitatea de racire este mai ridicata, in timp ce functiile standard ale acestuia sunt cele de dezumidificare, racire si ventilatie.

Nu in ultimul rand trebuie sa ai in vedere ca aparatul de aer conditionat sa fie dotat cu functia de dezumidificare, pentru a reduce umiditatea si a mentine conditiile optime si sistem de filtrare pentru eliminarea prafului si impuritatilor prezente in incapere.

B.    Alte sisteme de incalzit

Din  aceasta categorie fac parte aparatele traditionale de incalzit precum: caloriferele, panourile radiante, aerotermele si convectoarele. De obicei acestea sunt utilizate pentru incalzirea unor suprafete mai mici.

Caloriferul (cu ulei) este recomandat pentru incalzirea unei parti din camera, nu a intregii locuinte. Principalele avantaje ale folosirii unui calorifer sunt:

  • Mobilitatea;
  • Este usor de utilizat;
  • Se incalzeste singur;
  • Incalzeste rapid suprafata.

 

In acest caz poti opta pentru un radiator cu ulei Serreno, cu 9 elementi, 3 trepte de putere si termostat pentru controlul puterii.

Convectoarele electrice se folosesc pentru a incalzi suprafete reduse, inchise fiind silentioase (pot fi amplasate in dormitor sau sufragerie). Aerotermele sunt foarte utile incat incalzesc rapid spatiile mici (baia de exemplu), in timp ce radiatoarele sunt potrivite pentru incalzirea spatiilor cu izolare redusa.

Incalzirea locuintei este un aspect esential in momentul instalarii sezonului rece si alegerea sistemului de incalzire potrivit trebuie sa se faca in functie de nevoile tale. Pe altex.ro la sectiunea climatizare vei gasi o intreaga gama de produse de incalzire care se vor mula nevoilor si bugetului tau. Descopera chiar acum ultimele promotii!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele si dezavantajele unui boiler electric Avantajele si dezavantajele unui boiler electric
Cum vad romanii confortul? O analiza a celor mai populare optiuni de incalzire a locuintei Cum vad romanii confortul? O analiza a celor mai populare optiuni de incalzire a locuintei
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Contorizarea termica a locuintelor este acum obligatorie Contorizarea termica a locuintelor este acum obligatorie
CENTRALA TERMICA - Acte si autorizatii CENTRALA TERMICA - Acte si autorizatii
Pompele de caldura Pompele de caldura

Vezi mai multe articole