Piata chiriilor de apartamente, o necunoscuta si pentru stat

19 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Statul nu detine in acest moment informatii exacte despre piata chiriilor de apartamente. Nu are totodata nici instrumente legale de control. Astfel, nici nu-i de mirare ca preturile o iau razna, iar chiriasii se trezesc in strada in toiul noptii. Cercul vicios porneste insa, intai de toate, de la autoritati, care nu au capacitatea de a instaura o minima corectitudine in piata.
Cati bani platesc romanii pe chiriile in apartamente? Aceasta este intrebarea pe care am adresat-o mai multor institutii publice, precum Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, Garzii Financiare sau Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Raspunsul oficial, primit la unison, a fost insa ca nu exista o baza de date centralizata, care sa ofere o imagine de ansamblu a acestei piete. Singurele cifre, dar deloc edificatoare, ne-au fost furnizate de Fisc.
Estimari sumbre: 75% din apartamente se inchiriaza la negru!
In baza de date a acestuia exista inregistrate peste 400.000 de contracte de cedarea folosintei bunurile. Dar, fara sa fie defalcate pe inchiriere de terenuri, apartamente, case de vacanta etc.
In acest context, analistii imobiliari sustin ca evaziunea fiscala in acest domeniu este semnificativa, aproape 75% din apartamente fiind inchiriate la negru, adica fara contract inregistrat la Fisc. „Putem face doar estimari, in lipsa acestor date oficiale. Sunt de parere ca in Bucuresti, spre exemplu, impozitul din chirii neincasat este intre 10 si 20 milioane de euro. Poate chiar mai mult", a declarat, pentru „Adevarul", Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara. Acesta considera ca nu doar statul este insa afectat, ci si chiriasul - pentru ca nu are siguranta locuintei, dar si proprietarul - pentru ca risca sa nu isi mai incaseze banii.
In afara proprietarilor care nu inregistreaza contractul la Fisc, exista insa altii care o fac, dar declara venituri infime. Aceasta este si cauza pentru care anumiti contribuabili platesc in contul impozitului aferent chiar si un leu.
"Situatia se datoreaza faptului ca in cazul chiriilor nu exista un plafon minim, similar celui care se ia in calcul de catre notari, spre exemplu, in cazul tranzactiilor de vanzare-cumparare. In cazul chiriilor se poate declara orice, din pacate, iar impozitul este astfel pe masura sumelor declarate", a declarat, pentru "Adevarul", Cristian Nicolae Stoina, director executiv al DGFP Bucuresti. Acesta spune ca statul nu poate interveni pe aceasta piata neagra, in lipsa unui instrument legal. "Noi nu putem interveni in cadrul contractelor incheiate intre cele doua parti", mai spune directorul DGFP Bucuresti. Nici Garda Financiara nu are in acest moment mijloace eficiente de control, intrucat, in marea majoritate a situatiilor, evaziunea fiscala se face la intelegerea partilor.
In Capitala, desi piata chiriilor a crescut spectaculos in ultimul timp, numarul persoanelor fizice care declara astfel de venituri a scazut.
In cazul chiriilor se poate declara orice, din pacate, iar impozitul este astfel pe masura sumelor declarate
Cristian Nicolae Stoina
director executiv al DGFP Bucuresti
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stiti daca va schimbati domiciliul Ce trebuie sa stiti daca va schimbati domiciliul
Centrul de Pregatire Rigips/Isover - 06 iulie 2010 Centrul de Pregatire Rigips/Isover - 06 iulie 2010
TeraSteel lanseaza Lead, o solutie inovatoare pentru cladirile viitorului TeraSteel lanseaza Lead, o solutie inovatoare pentru cladirile viitorului
Criza financiara va frana constructiile Criza financiara va frana constructiile
STIHL Romania prezinta o noua gama de unelte electrice STIHL Romania prezinta o noua gama de unelte electrice
Traieste experienta unei cine la lumina lumanarii, adaptate secolului XXI cu noul Philips Hue Candle Traieste experienta unei cine la lumina lumanarii, adaptate secolului XXI cu noul Philips Hue Candle

Vezi mai multe articole