on

Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa

16 aprilie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tencuiala decorativa este un finisaj folosit pentru decorarea peretilor, spre deosebi cei exteriori. Exteriorul casei noastre are nevoie de o protectie completa impotriva conditiilor climatice extreme. Iar pentru a beneficia de o protectie indelungata trebuie sa alegi o vopsea decorativa de calitate, care sa isi mentina culoarea o perioada ca mai lunga de timp.

Tencuiala decorativa este, practic, cel mai important detaliu in ceea ce priveste estetica fatadei si confera numeroase posibilitati pentru a da conturul unui design unic.

Pentru a alege tencuiala decorativa potrivita, trebuie sa ai in vedere cateva criterii importante:

Nivelul de protectie pe care il ofera constructiei

Alege o tencuiala decorativa care sa ii ofere exteriorului casei o protectie cat mai indelungata – indiferent de conditiile atmosferice.

Rezistenta tencuielii decorative

Nu este deloc placut sa vopsesti exteriorul casei in fiecare an, o tencuiala decorativa de calitate va asigura o rezistenta excelenta atat a structurii, cat si a culorii, precum si o rezistenta mare la socuri, zgarieturi sau intemperii.

Puterea de acoperire, aderenta la stratul suport si usurinta in aplicare

Puterea de acoperire, aderenta la stratul suport si usurinta in aplicare sunt factori care nu trebuie neglijati.

Culoarea

Fiind un element de design important, tencuiala decorativa fiind chiar “imbracamintea” casei tale, este recomandat sa alegi o culoare sau o textura care sa se potriveasca arhitecturii casei, dar care sa corespunda si preferintelor tale.

Aplicarea tencuielii decorative este o lucrare importanta, pentru ca atunci cand este aplicata corecta aceasta va oferi fatadei un aspect deosebit si va proteja exteriorul casei de actiunea factorilor de mediu.

Aplicarea tencuielii decorative devine necesara cand cea deja aplicata incepe sa se deterioreze. Asadar, daca locuinta ta a capatat cu timpul un aspect sters, este momentul sa-i redai culoarea si stralucirea.

Cum se aplica tencuiala decorativa

Daca ai ales deja o tencuiala decorativa, urmatorul pas este pregatirea suprafetei. Aceasta etapa consta in curatarea peretilor, pentru a indeparta orice urma de reziduuri, murdarie sau mucegai. Prezenta acestora poate afecta aderenta tencuielii decorative.

Pregatirea suprafetei pe care urmeaza sa aplici tencuiala decorativa este un pas foarte important. Daca peretii prezinta imperfectiuni sau fisuri este absolut necesar ca acestea sa fie reparate inainte de aplicarea amorsei si a tencuielii decorative.

Daca suprafata a mai fost vopsita, va fi necesar sa indepartezi peliculele degradate. Poti efectua aceasta operatiune prin slefuire. Pentru un rezultat perfect, este esential ca suprafata sa fie perfect plata si neteda.

Aplicarea amorsei este urmatorul pas, culoarea amorsei trebuie sa fie cel putin similara cu cea a tencuielii decorative alese. 

Aplicarea tencuielii decorative este urmatorul pas. Atentie! Unele tencuieli decorative au nevoie de pregatire inainte de aplicare. Citeste cu atentie instructiunile producatorului inscrise pe ambalaj. De regula, tencuiala decorativa va fi diluata cu apa. Pentru a te asigura ca amestecul este omogen, poti utiliza un mixer special conceput pentru materialele de constructii, la turatie redusa. Consistenta amestecului obtinut trebuie sa fie groasa si perfect omogena. De asemenea, prepara intotdeauna amestecul prin turnarea tencuielii decorative peste cantitatea necesara de apa, si nu invers.

Recomandari:

Aplica tencuiala decorativa cand temperatura de afara este cuprinsa in intervalul +5°C si +30°C. La o temperatura foarte ridicata, tencuiala decorativa va incepe sa se usuce, atat in recipientul in care o amesteci, cat si pe suprafata pe care o aplici. Acest lucru presupune sa eviti zilele toride sau in care exista sanse de precipitatii, vant puternic, ceata, umiditate mai mare de 80% sau pericol de inghet. De asemenea, temperatura trebuie sa nu fie prea scazuta, pentru ca uscarea sa nu dureze prea mult.

Aplicarea tencuielii decorative se face in 3 pasi: intinderea tencuielii cu ajutorul gletului, intr-un strat nu mai gros de 2 mm, nivelarea, necesara pentru a indeparta excesul de material si modelarea, prin care vei obtine efectul estetic pe care ti-l doresti.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica? Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?
Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini
Protejarea fatadei la scurgerea apei Protejarea fatadei la scurgerea apei
“Vreau sa varuiesc casa la exterior. Cu trafalet sau cu aparat de vopsit?” “Vreau sa varuiesc casa la exterior. Cu trafalet sau cu aparat de vopsit?”
Tencuiala antiigrasie Tencuiala antiigrasie
Cateva sfaturi practice despre cum sa alegi tencuiala decorativa Cateva sfaturi practice despre cum sa alegi tencuiala decorativa

Vezi mai multe articole