on

Cele mai bune zone de locuit in Bucuresti, din punct de vedere al indicelui calitate-pret

26 februarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai bune zone de locuit in Bucuresti, din punct de vedere al indicelui calitate-pret, din cele 32 ȋn care este impartit orasul, sunt cele aflate spre periferie, arata o analiza Investpoint. Astfel, Eroii Revolutiei, Popesti-Leordeni si Pantelimon sunt primele trei cartiere pe care ar trebui sa le aiba in vedere cei care isi cauta o locuinta sau vor sa investeasca in Capitala.

 

,,Deja exista, la nivelul pietei, date despre cartierele cele mai sigure, mai aglomerate, mai moderne sau cele mai ieftine. Indicele calitate-pret merge mai departe de atat si ia in considerare zece factori de analiza a calitatii imobiliare a unei zone, cat si preturile comparabile per mp util pentru constructii noi, iar de aici apar si surprizele. Cu cat indicele la nivel procentual este mai mare, cu atat echilibrul dintre calitatea zonei si pretul aferent imobilelor noi este mai bun – aceasta reflectandu-se intr-o investitie profitabila pentru un potential cumparator.

 

Astfel, punand ȋn balanta toate aceste elemente, am conturat un top al zonelor din Bucuresti care sa ȋi ajute pe cei care vor sa se mute sau sa investeasca inteligent ȋn domeniul imobiliar, ȋn Capitala”, spune Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.

 

#

Zona

Indicele Pret calitate

1

Eroii Revolutiei

154%

2

Popesti-Leordeni

147%

3

Pantelimon

145%

4

Drumul Taberei

143%

5

Chiajna-Rosu

138%

6

Obor

133%

7

Militari

130%

8

Voluntari

125%

9

Aparatorii Patriei

124%

10

Titan

124%

11

Bucurestii Noi

123%

12

Crangasi

118%

13

Theodor Pallady

109%

14

Colentina

107%

15

Ferentari

107%

16

Baneasa

107%

17

Rahova

103%

18

Vitan

102%

19

Aviatiei

100%

20

Tineretului

99%

21

Cotroceni

98%

22

Pipera

97%

23

Ghencea

97%

24

Tei

91%

25

Berceni

90%

26

Herastrau

88%

27

Iancului

84%

28

13 Septembrie

82%

29

Piata Unirii

77%

30

Primaverii

75%

31

Piata Romana

65%

32

Piata Victoriei

60%

 

Cei 10 factori de analiza a calitatii luati ȋn considerare de catre specialistii Investpoint ȋn realizarea topului sunt enumerati mai jos (factorii au punctaje de la 1-minim la 10-maxim):

 

  • procentul de spatiu verde al zonei (parcuri, zone inverzite)
  • ȋn cat timp se poate ajunge la cea mai apropiata statie de metrou
  • distanta fata de Piata Victoriei – conectivitatea fata de centrul Bucurestiului (zona centrala de birouri)
  • distanta (in minute de mers pe jos) de cel mai apropiat hipermarket
  • valoarea acceleratiei solului in cazul unui seism major (conform harta risc seismic Bucuresti)
  • nivelul de zgomot mediu la nivelul zonei, in special pe timp de noapte (conform harta zgomotului pe timp de noapte de pe site-ul PMB)
  • densitatea medie pe mp pe zona (nivelul aglomerarii urbane)
  • numarul constructiilor noi din zona analizata (ex: 30% dezvoltat intre 1960-1990, 60% dezvoltat 1990-2010 si 10% dezvoltat intre 2010 si 2020)
  • numarul de unitati de invatamant (gradinite, scoli, universitati) ce deservesc zona
  • numarul de spitale/policlinici ce deservesc zona.

 

Ȋn ceea ce priveste preturile medii pentru apartamente noi de doua camere, cele mai ieftine apartamente se gasesc in cartierele Chiajna-Rosu, Ferentari si Popesti Leordeni. Costurile pe metru patrat util sunt de 840 Euro, 980 Euro, respectiv 1.040 Euro. Aceasta ȋn timp ce pretul mediu pe Bucuresti, pentru apartamentele noi, de doua camere, este de 1.640 Euro/mp.

Cele trei zone din Bucuresti cu cel mai bun standard al locuirii, din punct de vedere imobiliar, sunt Cotroceni, Primaverii si Herastrau. Principalele elemente care au stat la baza ȋntocmirii acestui clasament sunt procentul de spatiu verde al zonei, distanta fata de metrou, centru, hypermarket, riscul seismic si nivelul de zgomot al cartierului, aglomerarea urbana, vechimea constructiilor precum si abundenta sau absenta unitatilor de invatamant si a policlinicilor/spitalelor.

 

De ce tin bucurestenii cont atunci cand ȋsi aleg locuinta?

 

,,Din experienta studiilor de fezabilitate efectuate de-a lungul anilor, am observat ca obisnuinta este cel mai important factor in alegerea unei locuinte. Astfel, daca o persoana s-a obisnuit in zona Romana-Victoriei si s-a familiarizat cu magazinele, parcurile si zonele de interes ale cartierului, este foarte dificil sa faca mutarea spre Popesti-Leordeni sau Chiajna-Rosu – chiar daca nivelul preturilor nu este comparabil. Un exemplu elocvent se refera la persoanele in varsta, ce prefera sa locuiasca in cartierele centrale ale Bucurestiului, in locatii scumpe, dar neamenajate, in ciuda rationamentului care ne arata ca daca s-ar muta spre o zona periferica ar avea destui bani pentru un apartament nou si ar ramane cu un surplus de lichiditati. Pentru acestia, calitatea vietii in zonele centrale nu poate fi compensata cu sumele de bani sau confortul interior al unui apartament nou in zonele periferice ale Bucurestiului”, explica Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.

 

 

******************************************************************************

Investpoint este o companie de consultanta ȋn domeniul imobiliar, cu o echipa formata din specialisti cu o vasta experienta de lucru. Investpoint ofera servicii precum: tranzactii imobiliare specializate, evaluari imobiliare si de afaceri, studii de fezabilitate si dezvoltare, consultanta ȋn analiza de cashflow si investitii imobiliare. Cristian Nicola, fondatorul si CEO-ul Investpoint, activeaza ȋn sectorul imobiliar ȋnca din 2007, iar din 2016 este si lector ȋn cadrul ANEVAR.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuinta intr-un ansamblu rezidential: avantaje si dezavantaje Locuinta intr-un ansamblu rezidential: avantaje si dezavantaje
Aqua City, desemnat proiectul imobiliar cu cel mai puternic impact pozitiv în comunitate la Imobiliare Awards Aqua City, desemnat proiectul imobiliar cu cel mai puternic impact pozitiv în comunitate la Imobiliare Awards
Ce trebuie sa stii atunci cand iti doresti sa achizitionezi o locuinta noua Ce trebuie sa stii atunci cand iti doresti sa achizitionezi o locuinta noua
Sfaturi pentru o casa noua. Site-uri utile pentru primii pasi spre o locuinta Sfaturi pentru o casa noua. Site-uri utile pentru primii pasi spre o locuinta
La pas prin sectorul 2 al capitalei La pas prin sectorul 2 al capitalei
Vrei sa vinzi casa? Pregateste-o pentru vanzare Vrei sa vinzi casa? Pregateste-o pentru vanzare

Vezi mai multe articole