on

Piața Imobiliară Rezidențială - Trim II 2022

03 august, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Conform unui studiu recent, realizat de Imobiliare.ro, piața imobiliară rezidențială din România rezultă o contractare a cererii aproximativ egală procentual cu cea a ofertei pieței. Cu o cerere în creștere și ofertă în scădere, prețurile proprietăților listate la închiriere își continuă ascensiunea, astfel că față de anul anterior, Cluj Napoca indică o creștere a prețului mediu de închiriere pe mp de aprox. 17%, urmat de Constanța cu +12,7%, Sibiu cu +11,5% și Brașov cu +10,9%.

 

Proprietățile imobiliare de vânzare

 

Analizând interesul de achiziție al unei proprietăți în cel de-al doilea trimestru al acestui an, identificăm o scădere cu -29% în comparație cu același trimestru al anului anterior. Astfel, aproximativ 107.000 potențiali cumpărători au fost interesați în acest trimestru să achiziționeze o proprietate în unul din principalele șase centre regionale ale țării - București, Constanța, Timișoara, Iași, Brașov și Cluj Napoca. În același timp, același procent de scădere îl obținem și în privința ofertei pieței, respectiv -29% în trimestrul analizat comparativ cu același trimestru al anului anterior.

 

Această corelație foarte importantă între cerere și ofertă, impactează prețurile proprietăților care, conform datelor, indică o creștere cu 4,6% în trimestrul al doilea al acestui an față de primul trimestru al anului și +14,3% față de același trimestru al anului anterior.

 

Cluj Napoca continuă să fie în top cu cel mai mare preț mediu de vânzare, astfel ajungând la final de trimestru II, al acestui an, la 2.400 euro pe mp, indicând o creștere cu +7,2% față de trimestrul anterior și +27% față de același trimestru al anului anterior. Tot datorită diminuării ofertei în piață, Bucureștiul atinge valoarea medie de 1.720 euro pe mp, cu o creștere mai accelerată în comparație cu orașul Cluj Napoca, respectiv +8,8% în ultimele 12 luni și +4% față de trimestrul anterior.

 

În ceea ce privește tranzacțiile de proprietăți imobiliare, la nivel național, ANCPI raportează pentru trimestrul al II-lea, un număr de 170.800 tranzacții, cu 8% mai multe față de același trimestru al anului anterior.

 

Proprietățile imobiliare de închiriere

 

În această perioadă este important să analizăm și piața chiriilor din România deoarece aceasta a început să dea semne de revenire, iar de data aceasta remarcăm o creștere semnificativă a interesului de inchiriere a unei proprietăți. În aceleași șase centre regionale ale țării, aproximativ 68.400 potențiali chiriași au fost interesați să identifice o proprietate scoasă la închiriere, în trimestrul al doilea. Per ansamblu, față de același trimestru al anului anterior, remarcăm o creștere a căutărilor cu 11%.

 

Analizând oferta, identificăm o scădere mult mai abruptă a numărului de proprietăți listate la închiriere, astfel că în trimestrul al doilea avem cu aproximativ 37% mai puține proprietăți listate față de același trimestru din 2021.

 

Cea mai mare scădere a ofertei a fost înregistrată în Cluj-Napoca fiind de -50,5% față de anul anterior, urmând Iași cu -38,2% și București cu -35,6%.

 

Clasamentul se modifică ușor în momentul în care analizăm în funcție de proprietățile nou intrate în piață, astfel că Municipiul Cluj Napoca se menține lider în scădere cu -39%, însă este urmat de Brașov (-38,2%) și București (-32%).

 

Mulţumim Imobiliare.ro pentru informaţiile atât de preţioase. Mai multe detalii vei găsi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Iti cauti o locuinta noua? Iata la ce trebuie sa fii atent! Iti cauti o locuinta noua? Iata la ce trebuie sa fii atent!
Locuinta intr-un ansamblu rezidential: avantaje si dezavantaje Locuinta intr-un ansamblu rezidential: avantaje si dezavantaje
Vrei sa vinzi casa? Pregateste-o pentru vanzare Vrei sa vinzi casa? Pregateste-o pentru vanzare
Sfaturi pentru o casa noua. Site-uri utile pentru primii pasi spre o locuinta Sfaturi pentru o casa noua. Site-uri utile pentru primii pasi spre o locuinta
Analiza gratuita: Piata constructiilor in prima jumatate a anului 2022 Analiza gratuita: Piata constructiilor in prima jumatate a anului 2022
Aqua City, desemnat proiectul imobiliar cu cel mai puternic impact pozitiv în comunitate la Imobiliare Awards Aqua City, desemnat proiectul imobiliar cu cel mai puternic impact pozitiv în comunitate la Imobiliare Awards

Vezi mai multe articole