Panouri solare

Centrala termica solara, o idee buna pe care s-a asternut praful

03 februarie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In anul 2009, inventatorul Istvan Almos Bogdanffy prezenta in cadrul expozitiei de inventica RENEXPO prototipul Centralei Termice Solare si obtinea pentru aceasta Brevetul de inventie. 5 ani mai tarziu, aceasta inventie nu este folosita si nu s-a aratat interesat de ea niciun investitor, cu toate ca ea pare sa constituie cea mai moderna, ieftina si ecologica metoda de incalzire a locuintei.

Cum functioneaza

Elementul cheie al Centralei Termice Solare il constituie o oglinda parabolica sferica, ce se instaleaza pe acoperisul casei si care foloseste un schimbator bitermic.Centrala Termica Solara exploateaza cele 1.300°C din focarul acestei oglinzii, dar colectorul termic poate sa functioneze chiar si la -20°C cu un randament de peste 35%.

Aceasta centrala este capabila sa furnizeze apa calda la temperaturi cuprinse intre 45°C si 65°C si agent termic la temperaturi de la 25°C la 85°C. Incalzirea apei se realizeaza doar cu energia solara.

Pentru a putea fi tot timpul pe directia soarelui, oglinda parabolica sferica este echipata cu un modul logic, motoare pas cu pas, actuatoare, senzori de miscare, analizare, monitorizare si comunicare GSM. Altfel spus, este o parabolica ce inglobeaza tehnologia secolului XXI.

Centrala Termica Solara ar putea costa aproximativ 8.000 de euro, dar investitia poate fi recuperata in 10 ani sau chiar mai putin.

Nu in ultimul rand, aceasta metoda de incalzire este ecologica si nu prezinta riscuri. Centrala Termica Solara nu foloseste materiale inflamabile. Speram totusi ca aceasta inventie va ajunge in atentia unui investitor si ca o vom putea avea in curand in casele noastre.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

mx81

20 mai, 16:53

Elementele cheie ale unui sistem de incalzire termica solara sunt pufferul (sun buffer) impreuna cu suprafata colectorului solar .
Un puffer mare asigura acumulare suficienta de energie in perioadele insorite , adunata de pe o suprafata cit mai mare . Degeaba ai cea mai performanta oglinda daca nu ai unde stoca energia produsa si daca ai o oglinda nu poti capta energie suficienta .
In general preturile sunt mult prea mari pentru ce pot sa faca instalatiile solare si parca sunt calculate sa se amortizeze financiar in o perioada egala cu durata normala de serviciu dat de producator .

cheluakame

03 mai, 19:50

Banuiesc ca va referiti la un concentrator solar cand spuneti "oglinda parabolica sferica"

Si pe forum a fost un coleg care a abordat acest subiect dar nu s-au aratat interese. Pe alt forum cineva chiar a integrat teava concentratorului (era sub forma de "troc" nu parabolica) intr-un tub vidat.

Pretul pare putin cam piperat pentru ceea ce poate face si ce contine.

Alte articole

O noua pompa pentru centrala termica scade costurile de curent O noua pompa pentru centrala termica scade costurile de curent
 Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti
Boiler Termoelectric - ce trebuie sa stii despre folosirea lui Boiler Termoelectric - ce trebuie sa stii despre folosirea lui
Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee
Ce trebuie sa stii despre un convector pe gaz Ce trebuie sa stii despre un convector pe gaz
Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer

Vezi mai multe articole