on

Despre sistemul de incalzire in pardoseala

08 iulie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sistemul de incalzire in pardoseala face parte din familia sistemelor de incalzire centrale, pe langa care regasim si sistemele de incalzire cu calorifere sau cu ventiloconvectoare, sistemele de incalzire in perete, sistemele de incalzire si racire in perete, sistemele de racire in tavan etc..
 
 
 
In cele ce urmeaza ne vom ocupa de sistemele de incalzire in pardoseala
 
 
Ca sursa de caldura este folosita apa calda preparata de centrala, care circula prin tevile din pardoseala. Sistemul de incalzire in pardoseala se poate folosi in cazul pardoselilor din beton sau chiar si lemn. Aceste pardoseli pot fi placate cu gresie, marmura, parchet, parchet laminat, placi ceramice, etc., dar trebuie acordata o mare atentie etapelor de proiectare a sistemului, tinand cont de conductivitatea termica a fiecarui material, adica de gradul de transfer termic al materialelor utilizate la placare.
 
 
Principiul de functionare al unui sistem de incalzire in pardoseala
 
 
Metoda de incalzire in pardoseala are trei componente: suprafata radianta, sistemul de alimentare si control, sursa de caldura. Suprafata radianta in cazul nostru este pardoseala in care se amplaseaza tevile prin care trece agentul termic. La sistemul de alimentare si control, apartin distribuitori, senzori, robineti cu trei cai, pompe de recirculare, termostate, rezervorul tampon, vas de expansiune etc.. 
 
 
Ca surse de caldura, amintim centralele pe combustibili solizi (lemn, carbuni, pelet), centralele pe gaze, centralele termice cu combustibili lichizi (motorina, deseuri de hidrocarburi, etc.), iar mai recent pompele de caldura, a caror compatibilitate cu sistemul de incalzire in pardoseala este de o eficienta inegalabila.
 
 
Sub tevile din pardoseala trebuie sa fie o izolatie cat se poate de buna ca sa evitam pierderile de caldura, si sa putem directiona caldura in sus, crescand in acest fel eficienta sistemului.
 
 
Este de preferat ca temperatura suprafetei radiante sa nu depaseasca 27°C pentru camerele de locuit si birouri, si o valoare de 28 - 29°C pentru bai, holuri, incaperi de dimensiuni mari etc. In aceste situatii temperatura agentului termic in tevile din pardoseala este de preferat sa nu depaseasca cca. 40°C. La o temperatura a pardoselii de 25 -26°C in camera, la o inaltime de 1,8 m, va fi o temperatura de cca. 21-22°C si asta pentru ca aerul cald se ridica, deci caldura optima pentru corpul uman va fi chiar acolo unde trebuie, si nu in zonele mai inalte ale camerei in timp ce la picioare ne este frig.
 
 
Sistemul de incalzire in pardoseala, prin aceasta senzatie de caldura si confort termic, este incomparabil mai bun, la temperatura de 19°C avem senzatia ca sunt 20-21°C in incapere. Acest lucru reflecta randamentul mare al acestei metode, care duce la posibilitatea de a economisi energie termica. 
 
 
Cum functioneaza?
 
                                               Sistem de incalzire in pardoseala
 
 
Apa calda de la centrala termica este dirijata prin intermediul tevilor din pardoseala catre zonele care trebuie incalzite. Aceste tevi sunt tevi speciale pentru incalzirea in pardoseala de exemplu de tip PEX multistrat.
 
 
Retineti! Pentru acest tip de incalzire nu se recomanda folosirea tevilor din cupru!
 
 
Diametrele uzuale ale acestor tevi sunt de 14, 15, 16 mm iar pentru aplicatii industriale pot avea diametrul de 20-30 mm. Sunt cazuri in care aceste dimensiuni nu se pot utiliza, de exemplu la reabilitarea termica a unor constructii, cazuri in care se folosesc tevi cu diametru mai mic de 10-12 mm. Avand un randament foarte ridicat, sistemul de incalzire in pardoseala este sistemul cel mai potrivit in combinatie cu pompele de caldura intrucat asigura cea mai eficienta si cea mai confortabila solutie de incalzire in momentul de fata.
 
 
Fiind nevoie de o temperatura scazuta a agentului termic, pompa de caldura nu va fi solicitata la maximum si va lucra la un randament foarte bun. Prin urmare sistemul de incalzire in pardoseala devine o sursa de economie si confort, ce justifica investitiile putin mai ridicate, fata de solutiile clasice (calorifere, cazane pe gaze). Chiar daca multi afirma ca poate asigura si racirea incaperilor, sistemul de incalzire in pardoseala, nu are aceasta proprietate deoarece aerul rece nu se ridica de la nivelul pardoselii. In aceasta situatie vom avea o pardoseala rece intr-o incapere extrem de calda. 
 
 
Reteaua de tevi dispusa in tavan de exemplu nu poate fii folosita pentru incalzire, ci doar pentru racire. Solutia bivalenta este sistemul de incalzire in perete, sau cel cu ventiloconvectoare. Explicatia este simpla. Aerul cald se ridica in sus, iar aerul rece se lasa in jos. Aceste adevaruri de baza ne ingradesc posibilitatile de alegere.
 
 
Recomandari inainte de a instala un sistem de incalzire in pardoseala
 
 
Conductivitatea suprafetei pe care se va monta sistemul de incalzire in pardoseala poate sa afecteze randamentul acestuia. Din acest motiv va trebui ca izolatia de sub tevi sa fie de foarte buna calitate (polistiren expandat cu densitate mare sau polistiren extrudat special profilat cu spatii prefabricate pentru asezarea tevilor). Izolatia trebuie sa fie facuta si in perimetrele unde sistemul de incalzire vine in contact cu peretele, ca acesta sa nu absoarba caldura de la pardoseala.
 
 
In cazul suprafetelor mari se vor realiza fasii de compensare a dilatatiilor termice. Temperatura suprafetelor radiante este relativ joasa, ceea ce inseamna un castig din punct de vedere al confortului, dar dezavantajos din punct de vedere al cantitatii de caldura cedata incaperilor. Din acest motiv este necesara o izolatie termica cat mai buna a locuintei, prin care se va diminua cantitatea de caldura pierduta. Inertia termica a sistemului de incalzire in pardoseala este mare, de aceea in cazul cladirilor ocupate ocazional va trece o perioada mai mare de timp pana la incalzirea locuintei decat daca am folosi un sistem clasic de incalzire. In casele ocupate permanent, unde incalzirea functioneaza continuu, nu ne vom confrunta cu aceasta situatie, deoarece agentul termic nu se raceste in totalitate niciodata. Un lucru foarte important: suprafetele radiante (pardoselile) nu se pot acoperi cu covoare, ci doar in masura in care s-a specificat in proiectul sistemului de incalzire in pardoseala!
 
 
Un covor pufos poate diminua cedarea caldurii pe acea suprafata a incaperii chiar si cu 50%.
 
 
Proiectarea si instalarea sistemului de incalzire in pardoseala
 
 
La proiectarea sistemului de incalzire in pardoseala este obligatoriu sa cunoastem in detaliu caracteristicile arhitecturale si constructive ale casei. In aceasta faza se va tine cont de materialul suprafetei radiante, si de preferintele proprietarului. In zonele placate cu materiale cu coeficient mai bun al conductivitatii termice (faianta, marmura, etc.), distanta intre tevile din pardoseala va fi mai mare, iar in cazul placarilor cu materiale cu o conductivitate termica mai scazuta (parchet, parchet laminat, mocheta etc) distanta intre tevi va fi mai mica.
 
 
Dispunerea tevilor in pardoseala se va face in bucle concentrice, pentru o uniformizare mai buna a caldurii pe intreaga suprafata care va fi incalzita. O bucla nu trebuie sa depaseasca o anumita lungime, astfel incat transferul de caldura sa corespunda nevoilor. Aceste bucle se vor conecta la un colector-distribuitor central prin care se poate controla circulatia agentului termic din fiecare bucla cu ajutorul fluxometrelor. Fiecare bucla, sau cu alte cuvinte zona, poate fi comandata prin intermediul unui termostat.
 
 
Pardoseala radianta se va realiza dupa ce au fost definitivati peretii, tamplaria exterioara si compartimentarile. Pentru instalarea sistemului de incalzire in pardoseala, peste planseul de beton se aseaza un strat de izolatie din polistiren sau poliuretan. Tevile sunt pozitionate si fixate pe acest strat izolant, dupa care se va turna un strat de 30mm de beton (sapa). 
 
 
Pentru a evita formarea de fisuri si crapaturi in pardoseala din beton din cauza dilatatiilor termice, in sapa se poate adauga un material (aditiv) care sa sporeasca elasticitatea betonului.  
 
 
Peste acest strat de beton se va aplica faianta, marmura, parchetul, parchetul laminat, etc. La achizitionarea acestor materiale e bine sa va informati cu privire la compatibilitatea lor cu sistemul de incalzire in pardoseala, deoarece in cazul parchetului laminat nu toate tipurile sunt compatibile cu acest sistem.
 
 
Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala
 
 
Sistemul de incalzire in pardoseala are avantajul ca asigura caldura in zona in care ne desfasuram activitatea zi de zi. Nu se acumuleaza caldura in zonele superioare ale incaperilor, mai ales a celor cu tavan foarte inalt. Efectul radiant al pardoselii incalzite se resimte pana la o inaltime de aproximativ 2 m. Aceasta metoda de incalzire este considerata cea mai confortabila, fiind totodata terapeutica pentru corpul uman. 
 
 
Nu produce curenti de aer, ca sistemul de incalzire prin intermediul caloriferelor, caldura ridicandu-se in sus in aceasi masura de pe intreaga suprafata a pardoselii, astfel se elimina si riscul ca particule de praf sa fie antrenate de catre curentii de aer. Desi au existat voci care au sustinut ca sistemul de incalzire in pardoseala poate produce imbolnaviri ale cailor respiratorii prin incalzirea particulelor de praf care se ridica in aer si sunt inhalate de catre ocupantii acelei incaperi, acest lucru este partial adevarat. Asemenea cazuri sunt izolate si apar doar atunci cand sistemul de incalzire nu este exploatat in conditii normale. 
 
     
La o temperatura a pardoselii de 27°C acest fenomen nu apare! 
 
 
In situatiile in care aceasta temperatura nu este suficienta pentru incalzirea unor incaperi, sistemul de incalzire se va suplimenta cu radiatoare electrice, semineu, semineu electric, etc. dar in nici un caz nu se trece la ridicarea temperaturii in pardoseala. Senzatia de confort termic este optima, deoarece sursa de caldura este la nivelul picioarelor, prin urmare temperatura efectiva poate sa fie cu 1-2°C mai scazuta decat in cazul altor sisteme clasice de incalzire.
 
 
O caracteristica ce defineste sistemul de incalzire in pardoseala este posibilitatea de comanda asupra instalatiei. Chiar si sistemele de baza au in componenta lor termostate programabile, cu care se poate seta temperatura dorita, dar si perioada de timp in care se doreste aceasta temperatura, si asta in avans pe o intreaga saptamana. Sistemele mai sofisticate asigura programarea temperaturii separat, pe incaperi sau chiar pe bucle, toate aceste setari facandu-se de pe telefonul mobil sau internet.
 
 
Sistemul de incalzire prin pardoseala este relativ usor de montat, este complet ascuns si este foarte silentios. Tevile care fac parte din sistemul de incalzire in pardoseala pot fi instalate si in locatii in curs de renovare, pentru care se utilizeaza tevi mai subtiri, dar dispuse la distante mici unele fata de celelalte.
 
 
Costuri de realizare si exploatare la sisteme de incalzire in pardoseala
 
 
Chiar daca vi se poate parea un cost cam mare de instalare al unui asemenea sistem, eficienta lui se materializeaza pe termen lung, mai ales la constructiile foarte bine izolate. Eficienta incalzirii in pardoseala fata de un sistem clasic cu radiatoare se va regasi intr-o economie la consumul de energie de cca 15%. In cazul in care sistemul de incalzire va avea ca sursa de agent termic o centrala in condensatie, economia de energie poate sa creasca la 40%.
 
 
Cea mai eficienta combinatie este pompa de caldura cu incalzire in pardoseala, in cazul careia economiile de energie pot atinge un procent de 70-75%. 
 
 
Costul de intretinere al sistemelor de incalzire in pardoseala este totusi unul acceptabil. Tevile din pardoseala nu necesita intretinere, buclele fiind formate dintr-o singura bucata de teava, durata lor de viata este de cca 100 ani. Celelalte echipamente de comanda si control (pompele de recirculare, robineti, supape, etc.) necesita o intretinere si inlocuire periodica.
 

Adauga un comentariu


3 Comentarii

emi

19 noiembrie, 18:16

Multumesc pentru explicatia detaliata,am gasit ceea ce cautam!

Florin T

26 ianuarie, 11:25

Un articol bine documentat, spun asta din punctul de vedere al specialistului in instalatii termice. Imi place ca puncteaza aspectul legat de asa zisa pardoseala universala (face si cald si rece), racirea in pardoseala este o prostie care baga reumatismul in oase! Cine si-a montat deja v-ar putea confirma (binenteles daca ar avea curajul sa recunoasca faptul ca a facut o greseala), inutilitatea acesteia.

ZACHEI

21 iunie, 23:51

Foarte bine explicat.I-mi place.

Alte articole

Avantajele utilizarii unui boiler pe lemne Avantajele utilizarii unui boiler pe lemne
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Distante care trebuie respectate la instalarea unei centrale termice (murale) Distante care trebuie respectate la instalarea unei centrale termice (murale)
Incalzirea prin pardoseala: cum poti executa lucrarea potrivita pentru locuinta ta Incalzirea prin pardoseala: cum poti executa lucrarea potrivita pentru locuinta ta
Cum vad romanii confortul? O analiza a celor mai populare optiuni de incalzire a locuintei Cum vad romanii confortul? O analiza a celor mai populare optiuni de incalzire a locuintei
Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune

Vezi mai multe articole