Certificatul energetic obligatoriu sau nu?

11 martie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Conform prevederilor Legii nr. 372/2005 certificatul de performata energetica a
bloc reabilitat
cladirilor a devenit obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2011. Mai exact, oricine intentioneaza sa vanda sau sa inchirieze o locuinta este obligat sa prezinte la notar si un certificat de performanta energetica pentru a putea finaliza legalizarea tranzactiei.
 
Totusi, dupa cum se arata in Hotararea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania – “cumparatorii sau chiriasii, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele rezultate prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii”.
Cu alte cuvinte,  certificatul obligatoriu poate fi si optional daca cele doua parti din tranzactie decid ca nu au nevoie de el, important sa constientizeze adevarata valoare a imobilului. Acest certificat informeaza cumparatorul sau chiriasul despre
Termograma
termograma
performantele energetice ale apartamentului, exprimate in kWh/mp arie utila, reprezentand consumul total anual specific pentru incalzire, apa calda si iluminat.
 
Eficienta energetica a apartamentului o puteti recunoaste prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta). Elementele luate in calcul de catre auditorii energetici sunt starea subsolului ( inundabil sau nu), intrarea in cladire (prevazuta sau nu cu sistem automat de inchidere), starea ferestrelor si usilor, a caloriferelor (ultima demontare si curatare), starea tencuielii exterioare si a coloanelor de incalzire, starea peretilor exteriori (uscati sau cu urme de umezeala si igrasie) si starea acoperisului. Eliberarea unui certificat de performanta energetica in mod normal nu modifica pretul locuintei, dar ofera unui cumparator sau chirias posibilitatea de a negocia sau chiar de a decide daca doreste sau nu o locuinta neperformanta din punct de vedere energetic. Lista cu auditorii energetici autorizati o gasiti atat pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), cat si al Ministerului Dezvoltarii. Evaluarea energetica a unui apartament poate dura intre 2 si 5 zile, iar certificatul eliberat in baza unui cost mediu ce variaza in functie de auditor intre 3 si 5 euro pe metrul patrat are o valabilitate de 10 ani.
 
O locuinta din clasa A consuma 170 de kilowati pe metrul patrat, in timp ce o locuinta din clasa G are un consum energetic de circa 5.000 de kw pe metrul patrat, rezultand un raport de 1 la 30. Pe o scara a eficientei energetice de la A la G, majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica undeva la C si D, ceea ce demonstraza un consum de aproximativ doua ori mai mare decat ar fi normal.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

"Casa Verde" de la stat "Casa Verde" de la stat
Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor
Construirea casei in regim propriu Construirea casei in regim propriu
Contractul de constructie Contractul de constructie
Actele necesare achizitionarii unui teren Actele necesare achizitionarii unui teren
Achizitionarea terenului pentru casa Achizitionarea terenului pentru casa

Vezi mai multe articole