Construirea casei in regim propriu

23 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ganditi-va de doua ori inainte!
 
Asa cum spuneam in editorialul anterior, daca doriti sa va construiti o casa trebuie sa urmati niste etape. In articolul respectiv va prezentam planul pe care e bine sa-l respectati pentru
indeplinirea acestui vis. Atunci
am impartit acest plan in trei mari etape principale, formate fiecare din mai multi pasi. In editorialul de saptamana aceasta ne ocupam de detalierea primeia dintre ele, care consta in analizarea foarte atenta a bugetului personal, a casei pe care o doriti si a implicarii dumneavoastra in proiect.
 
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa analizati foarte bine bugetul de care dispuneti si sa stabiliti ce suma puteti aloca acestei investitii. In functie de aceste posibilitati financiare veti putea hotari in ce zona puteti cumpara terenul, cat de mare va fi casa, ce materiale veti utiliza la constructia ei, daca veti lucra cu o firma de constructii sau in regie proprie samd.
 
Urmatorul pas este alegerea zonei din localitatea in care doriti sa construiti. Asa cum bine stim cu totii, terenurile au in fiecare zona alte preturi. Acest aspect este foarte strans legat de: preferintele dumneavoastra, banii pe care ii puteti aloca, vecini, posibilitati de aprovizionare, acces la mijloacele de transport in comun, apropierea de birou, scoala, unitati sanitare sau politie etc. Alte conditii favorabile sau nu sunt existenta unui drum de acces, a utilitatilor (gaze, apa, electricitate, canalizare, telefon, cablu tv/internet). Poluarea si apropierea de paduri sau ape sunt alte doua aspecte de interes. Toti ne dorim o casa pe malul unui lac, eventual chiar cu ponton, nu-i asa? In afara celor mentionate pana aici, trebuie sa mai tineti cont si de nivelul de inaltime pe care aveti voie sa-l construiti in acea zona. Daca Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) va permite doar constructia unei case cu parter si mansarda, iar dumneavoastra doriti sa fie parter si doua etaje, atunci aveti o problema serioasa!
 
In stransa legatura cu numarul persoanelor care vor locui in viitoarea dumneavoastra casa, cu necesitatile pe care le are fiecare dintre acestea, hotarati-va cat de mare doriti sa fie. Daca vreti o camera pentru hobby, daca va luati si parintii cu dumneavoastra, aveti copii sau planuiti sa aveti, automobil personal etc., e bine sa aveti in vedere si aceste aspecte.
Tot legat de acest lucru, trebuie sa va ganditi si la felul in care doriti sa va organizati spatiul din viitoarea locuinta: unde sa fie bucataria, dormitoarele si sufrageria, doriti sa aveti grupuri sanitare pe fiecare etaj, cate camere si etaje trebuie sa aiba, garaj sau corpuri anexe samd.
 
In acelasi timp, este important sa anticipati/hotarati cat timp veti locui acolo. In functie de acest aspect, puteti analiza mult mai usor si mai corect tot ce am enumerat mai sus si puteti lua decizii bune fara pareri de rau ulterioare.
 
Timpul dumneavoastra personal este foarte important, stim! Tocmai de aceea trebuie sa stiti, inainte de a trece concret la treaba, care va fi gradul de implicare personala in acest proiect si timpul pe care il puteti acorda. Ne referim aici la cat de mult va permiteti sa stati pe santier, cat de des puteti verifica lucrarile, daca veti pune mana la treaba si ii veti ajuta pe muncitori sau nu, daca achizitionati personal materialele pentru constructie etc. In cazul in care nu aveti timp pentru acestea, puteti angaja un inspector de santier care sa va reprezinte sau chiar o firma de constructii.
 
Asa ca, sfatul nostru este sa analizati toate aceste lucruri, chiar daca la prima vedere par minore. Ganditi-va ca de ele depinde confortul dumneavoastra ulterior sau riscati sa apara nenumarate probleme la utilizarea efectiva a locuintei si sa fie necesare alte investitii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Documentatia necesara obtinerii Certificatului de Urbanism Documentatia necesara obtinerii Certificatului de Urbanism
Autorizatia de constructie in 80 de zile Autorizatia de constructie in 80 de zile
Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util
Amplasarea casei pe teren in regim cuplat Amplasarea casei pe teren in regim cuplat
Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor
Garantia este dovada calitatii in constructii Garantia este dovada calitatii in constructii

Vezi mai multe articole