Chiriile s-au scumpit cu 10% in ultimele trei luni - 12 DECEMBRIE 2008

12 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiriile s-au scumpit cu 10% in ultimele trei luni
12 DECEMBRIE 2008
 
Neoland: Volumul redus de tranzactii si preturile mici ale locuintelor au influentat aceasta evolutie
 
Anul viitor ar putea veni cu o stabilizare a preturilor de inchiriere
 
Incetinirea ritmului de tranzactionare si scaderea preturilor la vanzare reorienteaza cererea de spatiu imobiliar pe segmentul rezidential catre optiunea chiriei, astfel ca in ultimele luni acest tip de tranzactie a dominat piata, nivelul mediu al chiriilor crescand cu peste 10%, potrivit Neoland. "Anul viitor, este de asteptat ca tranzactiile de inchiriere sa isi mentina ritmul, dar chiriile nu vor mai creste atat de mult. Noi am decis sa ne extindem pe segmentul inchirierilor in urma cu cateva luni, pentru a putea valorifica si oportunitatile de pe acest segment. Din septembrie si pana acum, sunt cazuri in care chiriile au crescut cu pana la 20%, dar ne asteptam ca in 2009 acestea sa se stabilizeze", sustine presedintele companiei Neoland, Costin Lazar.
 
Apartamentele cu trei camere au sarit de 1.000 de euro
 
Potrivit reprezentantilor Neoland, in prezent, chiriile in zonele de cartier au ajuns la peste 400 euro pentru garsoniere, peste 500 euro pentru apartamente de doua camere si la peste 600 euro pentru apartamente de trei camere, iar in zonele de centru si in amplasamentele mai selecte, chiriile au ajuns la circa 800 euro pentru doua camere, respectiv la 1.000 euro pentru trei camere. "Anul viitor, stocul de locuinte pentru inchiriere va creste cu apartamentele nou construite care, fie nu au fost vandute, fie au fost cumparate de mici investitori cu scopul de a fi apoi re-vandute sau inchiriate. Acest stoc va acoperi partial diferenta dintre cerere si oferta, astfel ca si cresterea chiriei se va tempera. In plus, pentru ca oferta de pe piata va creste si calitativ, chiriile pentru spatiile de pe segmentul vechi, nerenovate, nemobilate sau amplasate in zone neconectate la reteaua de transport in comun vor inregistra importante scaderi", este de parere Costin Lazar.
 
Situatie diferita pe segmentul spatiilor de birouri
 
Chiriile vor fi in scadere si pe alte segmente, cum este cel al birourilor spre exemplu, avand in vedere ca, pe fondul crizei financiare, companiile cauta sa isi reduca cheltuielile, iar proprietarii prefera sa isi reduca pretentiile, decat sa ramana cu spatiile neocupate. "Pe segmentul birourilor avem oferte de inchiriere cu pana la 15% mai mici decat in urma cu cateva luni, iar acest lucru se intampla inclusiv in cazul proiectelor din zonele centrale. In ciuda gradului inca ridicat de neocupare, randamentele pe acest segment vor inregistra o scadere in 2009", mai spune Costin Lazar.
 
Neoland Real Estate si-a inceput activitatea in prima parte a anului 2006, concentrandu-se pe segmentul de terenuri din apropierea Bucurestiului. Incepand din acest an, compania s-a extins pe segmentele rezidential, birouri si spatii comerciale.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O parte dintre cladirile cu bulina rosie ar putea fi demolate O parte dintre cladirile cu bulina rosie ar putea fi demolate
La Construct Expo Ambient La Construct Expo Ambient
BASF isi certifica voluntar panourile de izolatie Styrodur BASF isi certifica voluntar panourile de izolatie Styrodur
Penalizarile la bloc se dau dupa 45 de zile Penalizarile la bloc se dau dupa 45 de zile
Creditele ipotecare Creditele ipotecare
Notarii vor sa mai reduca cu 15% onorariile pentru beneficiarii programului Notarii vor sa mai reduca cu 15% onorariile pentru beneficiarii programului "Prima Casa" - 22 iunie 2010

Vezi mai multe articole