on

COMBATEREA DAUNATORILOR VITEI-DE-VIE (II)

05 iunie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe langa bolile care ataca vita-de-vie, planta trebuie aparata si de numerosi daunatori: filoxera, paianjeni, molii etc.

Filoxera (Phylloxera vastratix sin. Daktulosphaira vitifoliae) este unul dinmtre daunatorii foarte periculosi ai vitei-de-vie. Atacul ei a provocat distrugerea viilor europene, a caror refacere nu a fost posibila decat prin folosirea la plantare a vitelor altoite pe portaltoi din speciile americane rezistente la filoxera. Exista doua forme: filoxera radicicola (traieste pe radacini) si galicola (pe frunze).

Filoxera, forma radicicola ataca radacinile soiurilor nobile roditoare nealtoite. Pe radacinile intepate de filoxera se formeaza nodozitati si tuberozitati; in zona acestor deformatii tesuturile se necrozeaza, formandu-se porti de patrundere a unor microorganisme, care desavarsesc diustrugerea radacinilor. Ca urmare a afectarii radacinilor, butucii sunt debilitati treptat, productiile scad, iar in decurs de 5-10 ani, butucii se usuca.

Prin inlocuirea vitelor nobile pe radacini proprii cu vite altoite pe portaltoi rezistenti atacul filoxerei radicicole a fost stopat.

Filoxera forma galicola se intalneste pe frunzele hibrizilor direct producatori si ale soiurilor de portaltoi. Apare pe frunzele lastarilor tineri, pe care le inteapa si suge seva. Pe locul intepaturii, celulele frunzei se inmultesc neuniform, formandu-se gale (excrescente) de marimea unui bob de mazare pe fata inferioara a frunzei (vezi fotografia); treptat frunzele se rasucesc si se usuca. 

Ca masuri de protectie, la infiintarea plantatiilor de vii cu soiuri nobile roditoare (Vitis vinifera) se vor folosi numai vite altoite pe portaltoi rezistenti, cu exceptia vitelor plantate pe soluri nisipoase, unde filoxera nu se dezvolta.

In plantatiile de hibrizi direct producatori, in care se manifesta atacul de filoxera, forma galicola, se recomanda aplicarea unor produse de contact si ingestie in focarele de atac, intre dezmugurit si debutul infloritului: Laser 240 SC 0,15-0,20 l/ha; Calypso 480 SC 0,02%; Trebon 30 EC 0,3 l/ha etc.

Erinoza (basicarea) este produsa de acarianul galicol al vitei-de-vie (Colomerus vitis sin. Eriophyes vitis).Daune mai mari sunt inregistrate in primaverile si verile calduroase si secetoase. Acarianul ataca in colonii pe fata inferioara a frunzelor, inteapa si suge seva acestora. Frunzele atacate prezinta pe partea inferioara pete neuniforme cu aspect paslos, datorita hipertrofierii perilor care se alungesc si se brunifica. In dreptul acestor pete, pe fata superioara a frunzei, apar umflaturi sub forma unor gale (cu diamnetrul de 4-8 mm), de unde si denumirea de „basicarea” vitei-de-vie (vezi fotografia).

In parcelele cu un nivel scazut al atacului, tratamentele cu sulf aplicate impotriva fainarii sunt eficiente si impotriva populatiei de acarieni. In conditiile unui atac puternic in anul anterior se recomanda aplicarea tratamentelor chimice la inceputul perioadei de vegetatie cu un acaricid: Envidor 240 SC 0,6 l/ha; Demitan 200SC 0,06%; Memento 0,5 l/ha; Vertimec 1,8% EC 0,75-1 l/ha etc.

Acarianul (paianjenul) comun (Tetranycus urticae) si acarianul rosu (Panonicus ulmi) colonizeaza mai ales fata inferioara a frunzelor, le inteapa, formandu-se pete mari la inceput de culoare cenusie, lucioasa, apoi rosietice-brune in primul caz si pete mici alburii, care se unesc cu timpul, schimbandu-si coloritul in alb argintiu, alb-rosietic, in cel de al doilea caz.

Tratamentele se aplica la inceputul perioadei de vegetatie, in functie de densitatea paianjenilor cu produsele acaricide mentionate anterior.
Pentru combaterea biologica (metoda folosita in cadrul viticulturii ecologice) se folosesc o serie de acarieni pradatori, specii care consuma acarieni daunatori.

Moliile strugurilor. In climatul nostru temperat continental, moliile strugurilor sunt reprezentate prin doua specii: Lobesia botrana (eudemisul), frecvent in sdudul tarii si Eupoecilia ambiguella (cochilisul), raspandit in regiunile mai nordice.

Cochilisul dezvolta doua generatii pe an, in timp ce eudemisul – trei.

Larvele rod butonii florali si inflorescentele, boabele verzi si cele mature. Organele atacate sunt infasurate cu o retea de fire matasoase albe.

Atacul si pagubele produse de eudemis ca si de cochilis pot fi mult reduse daca se iau unele masuri inca de la infiintarea plantatiilor cum ar fi folosirea unor distante corespunzatoare de plantare pentru o buna aerisire si iluminare, apoi efectuarea lucrarilor si operatiilor in verde (plivitul, legatul lastarilor, carnitul), distrugerea buruienilor etc.

Impotriva moliilor se aplica tratamente cu: Karate Zeon 0,015%; Laser  240 SC 0,15-0,2 l/ha; Trebon 30 EC 0,3 l/ha; Affirm 1,5 kg/ha etc.

In urma folosirii timp indelungat a combarii chimice  a bolilor si daunatorilor s-au semnalat o serie de aspecte negative; aparitia rezistentei la fungicidele sistemice a unor agenti patogeni si ca urmare, intensificarea atacului acestora; reziduurile ramase pe struguri afecteaza calitatea igienica a acestora, cu implicatii in procesul fermentatiei alcoolice a mustului si asupra sanatatii consumatorilor; distrugerea faunei de antagonisti (organisme utile care distrug agentii daunatori).

Aceste efecte ale utilizarii pesticidelor a facut sa castige tot mai mult teren sistemul combaterii integrate a bolilor si daunatorilor. Acesta include intr-un tot unitar, armonios, toate metodele chimice, biologice, agrotehnice si fizice, precum si a factorilor naturali de combatere. Un rol important in cadrul combaterii integrate revine urmatoarelor masuri: fertlizarea rationala a plantatiilor in vederea asigurarii unui echilibru intre procesele de crestere si fructificare; evitarea excesului de azot care determina cresteri luxuriante si sensibilizarea vitei-de-vie la atacul bolilor si daunatorilor; efectuarea la timp a lucrarilor solului care contribuie la distrugerea multor patogeni si daunatori; inlaturarea prin lucrarile in verde a numeroase surse de infectie, concomitent cu aerisirea mai buna a butucilor. Combaterea integrata permite reducerea numarului de tratamente si sporirea eficientei acestora.

Combaterea biologica folosita in cadrul viticulturii ecologice (care interzice folosirea produselor chimice de sinteza) presupune utilizarea organismelor vii sau a produselor lor, pentru a preveni sau reduce pierderile sau daunele produse de organismele daunatoare. Se folosesc metode profilactice pasive, cum sunt: folosirea  acarienilor pradatori impotriva acarienilor daunatori vitei-de-vie; folosirea unor preparate bacteriene pentru distrugerea moliilor strugurilor (ex. Dipel), precum si parazitarea celor din generatia a doua cu viespea Trichogramma.

De asemenea, pentru prevenirea daunatorilor vitei-de-vie, poti opta si pentru tratamentul natural pe baza de zeolit clinoptilolitic. Acesta a fost conceput in scopul de a elimina insectele daunatoare culturilor de orice tip, dar si molustele ce se hranesc cu plante si pot produce daune considerabile acestora.

ZeCo Foliar este un produs anorganic, 100 % NATURAL, ce nu are efecte adverse asupra plantelor, a oamenilor sau animalelor ce intra in contact cu acesta si nu duce la poluarea mediului inconjurator.

ZeCo Foliar este micronizat extrem de fin datorita macinarii foarte eficiente si pur din punct de vedere microbiologic datorita tratamentului termic la care este supus.

Pentru ca este un produs 100% NATURAL se poate utiliza si in culturile ecologice, fiind certificat de catre EcoCert Franta incepand din anul 2017.

Zeolitul cu aplicare foliara poate fi adaugat si in amestec cu ingrasamintele sau pesticidele utilizate in mod normal. 

Daca doresti sa il aplici combinat ar fi bine sa amesteci ingredientele inainte de a le dilua in apa, astfel incat zeolitul sa incorporeze in structura lui interna substanta/substanțele celelalte - pentru ca el le va ceda apoi, treptat, plantei. Astfel, pierderea in pamant (prin spalare) va fi mult mai mica ... implicit si impactul asupra mediului va scadea.

Modul in care tratamentul cu ZeCo Foliar actioneaza asupra insectelor dar si asupra plantelor il diferentiaza clar de insecticidele chimice si il crediteaza ca fiind un produs extrem de eficient si, in acelasi timp, prietenos cu mediul inconjurator. Mai multe detalii despre produsul ZeCo Foliar vei gasi aici.

Vita-de-vie poate fi atacata si de alte boli si daunatori, cu raspandire mai redusa. Pentru detalii privind simptomatologia, prevenirea si combaterea tuturor bolilor si daunatorilor intalniti in viticultura Romaniei va recomandam sa consultati „Ghidul fitosanitar al viticultorului”.

Autor: Prof. Univ. Dr. Liviu-Coriolan Dejeu Facultatea de Horticultura

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghid de montare a pavelelor Ghid de montare a pavelelor
Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna! Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna!
Cum să pregătești curtea pavată pentru sezonul cald Cum să pregătești curtea pavată pentru sezonul cald
Montare Pavele – etape si sfaturi Montare Pavele – etape si sfaturi
Gradina de vara Gradina de vara
Cum alegi masina de tuns gazonul? Cum alegi masina de tuns gazonul?

Vezi mai multe articole