Confortul termic

24 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asigurarea confortului termic.
 
O casa care are un acoperis cu scurgeri, mucegai la subsol si facturi mari la curent si gaze este rezultatul unei constructii precare. Proprietarul ei va fi afectat direct de confortul termic redus
  din casa, confort ce se traduce prin: variatia temperaturii intre camere, suprafetele reci si aerul prea cald sau rece. De cele mai multe ori in astfel de cazuri obisnuim sa marim volumul de incalzire a centralei termice sau sa pornim la capacitate maxima aparatul de aer conditionat.

Dar in felul acesta nu numai ca veti “contribui” substantial la marirea facturii de curent si/sau gaze, dar nici nu veti reusi sa rezolvati problema si veti suprasolicita sistemul de incalzire/racire. Atunci cand va hotarati sa va construiti o casa trebuie sa luati in calcul, de la bun inceput, confortul termic pentru a nu va lovi de problemele de mai sus. In acest editorial va vom prezenta cateva concepte de care trebuie sa tineti cont in ceea ce priveste confortul termic.
 
Importanta colaborarii
 
Temperatura dintr-o camera depinde foarte mult de umiditatea si temperatura tuturor suprafetelor din ea, dar si de miscarea aerului. In prezent, cel mai bun sistem de control al confortului termic foloseste atat o centrala termica sau un aparat de aer conditionat care sa mentina asa cum trebuie temperatura aerului din locuinta, cat si un deumidificator ce regleaza excesul de umiditate din incapere, astfel incat pielea dumneavoastra sa nu se usuce cand aerul este rece sau sa transpire atunci cand este cald.

Recomandarea noastra este sa luati in considerare urmatorii doi factori de design si constructie pentru a fi siguri ca totul este asigurat pentru confortul termic:
1.       dimensiunea – un sistem de incalzire si racire pentru casa este alcatuit de cele mai multe ori din centrala termica, aparat de aer conditionat si ventilatoare. Cand vine vorba despre acest sistem… mai mare nu inseamna neaparat mai bun. Tocmai de aceea este bine sa raportati sistemul la suprafata locuintei si tipul de izolare. De multe ori unul de dimensiuni mai mari implica si un consum mai mare... Pentru a beneficia de o temperatura uniforma aparatele de incalzire si racire trebuie sa fie distribuite in toata locuinta.
 
2.      realizarea – cel mai bun design poate ajunge in scurt timp sa fie un esec fara o punere in practica corespunzatoare. Prin urmare toti cei care iau parte la constructia casei, de la arhitect si inspectorul de santier, pana la muncitori, toti trebuie sa colaboreze pentru reusita lucrarii. Atunci cand comandati o friptura este de datoria chelnerului sa-i spuna bucatarului cum doriti sa fie. De aceea asigurati-va ca acelasi lucru se va intampla si in cazul relatiei dumneavoastra cu inspectorul de santier, deoarece acesta joaca rolul chelnerului.
 
In exploatare
Dar nu se termina totul aici. Dupa ce v-ati mutat in noua locuinta urmati acesti pasi pentru a influenta pozitiv confortul termic:
-    nu blocati curentul de aer amplasand obiecte si mobila in fata acestuia;
-    mentineti temperatura constanta;
-    incercati pe cat posibil ca schimbarile mari de temperatura sa nu fie bruste.

Mai pe scurt, ca si proprietar puteti sa va sfatuiti cu constructorul pe aceasta tema si sa va asigurati ca a inteles perfect cerintele dumneavoastra, iar in exploatare totul depinde numai de atentia si dorinta proprie de mai bine. 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Marius

20 noiembrie, 16:58

De 5 ani locuiesc la actuala casa. E izolata pe exterior cu polistiren expandat de 3 cm, cele doua camere in care locuim sunt izolate pe interior cu polistirem extrudat de 2 cm si placa este de asemenea izolata. Incalzirea o realizez cu ajutorul sobelor pe lemne care sunt capitonate cu caramida de samota. Cu toate acestea in cele doua camere apare in fiecare an mucegai. Curios in baie unde se face abur condens etc nu apare dar in camere apare. In fiecare iarna cheltuiesc multi bani pe solutii antimucegai care dupa cum stiti sunt scumpe si eficiente doar 1-2 saptamani. Va rog dati-mi si mie un sfat ca nu mai stiu ce sa fac. Dar daca se poate unul care sa nu presupuna sa cheltuiesc alte sute de RON ca nu am de unde.

Alte articole

Avantajele unei aeroterme! Avantajele unei aeroterme!
Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect! Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect!
Interesati de pompe de caldura pentru incalzire? Interesati de pompe de caldura pentru incalzire?
Ce sisteme de incalzire trebuie sa folosesti iarna? Ce sisteme de incalzire trebuie sa folosesti iarna?
Se apropie luna cadourilor asa ca, alege unul care va impresiona de la prima flacara! Se apropie luna cadourilor asa ca, alege unul care va impresiona de la prima flacara!
Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc! Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc!

Vezi mai multe articole