Creditele relaxate ridica preturile terenurilor

24 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lejeritatea cu care se acorda credite pentru achizitionarea de terenuri este considerata de unii investitori a fi una dintre cauzele care au determinat scumpirea.
Analistii imobiliari se asteapta ca pretul terenurilor extravilane sa creasca cu pina la 40% in acest an, iar pretul celor intravilane, cu aproximativ 20%. Un rol important il joaca cei care cumpara terenuri pentru a le revinde ulterior cu un profit consistent. „Tranzactiile speculative cu terenuri sint stimulate de usurinta cu care unele banci acorda credite pentru achizitia acestora, conducind, in cele din urma, la cresteri de pret nejustificate“, declara Daiana Voicu, Managing Director Willbrook Management International, companie specializata in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux pe pietele din Europa Centrala si de Est. Aceasta considera ca autoritatile ar trebui sa intervina. „Supraevaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care incearca sa obtina un profit din cumpararea si revinzarea intr-un termen cit mai scurt a acestora. Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa intervina in mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri, astfel incit acestea sa fie mai interesante pentru developeri, care isi obtin profitul in urma dezvoltarilor imobiliare pe acele terenuri“, este de parere managerul general al Willbrook Management.
Analistii imobiliari considera ca randamentele bune atrag investitii masive in terenuri. „Elementele de garantare a unui credit bancar sint in principal doua: active care sa acopere valoarea creditului si niste fluxuri financiare care sa garanteze bancii recuperarea investitiei. In aceste conditii se poate spune ca si in cazul terenurilor bancile acorda creditele in aceleasi conditii in care se ofera si pentru alte imobile“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtator de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acesta mai considera ca si „speculatorii sint usor de inteles, pentru ca terenurile aduc o crestere mai mare a profitului decit alte investitii. Asta si pentru ca este o piata care s-a format mai tirziu, in 1998“.
La sfirsitul anului 2006, estimarile specialistilor aratau ca preturile au crescut in medie cu 20-40% fata de inceputul anului. Cele mai mari modificari de pret s-au inregistrat in zona Trafic Greu, cu o crestere de aproape 100% in 2006, de la 200-250 de euro/mp la 500-600 de euro/mp. De asemenea, in zona comerciala din Pipera, cresterile au fost de la 250-350 de euro/mp la 500-700 de euro/mp. Zonele considerate la inceputul anului trecut mai putin atractive de catre investitori - Nord-Vest (Bucurestii Noi, Chitila), Centru-Est (Gara Obor, Salajan) si Sud (Rahova si chiar Ferentari) - ofera anul acesta potential mare de dezvoltare. Preturile vor continua sa creasca intr-un ritm similar anului 2006, cu o medie de 30-40%, putind atinge chiar si cote de 80-100% in zonele putin dezvoltate in prezent.
Centru scump
In zonele centrale si de nord, preturile ating cu usurinta 2.500-3.000 de euro/mp. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de terenurile pentru proiecte comerciale din interiorul orasului, situindu-se in prezent intre 250-600 de euro/mp. Pentru dezvoltarea proiectelor industriale, developerii si-au mentinut interesul pentru zona de est a Bucurestiului, unde preturile se situeaza intre 50-70 de euro/mp, si pentru autostrada Bucuresti-Pitesti, unde preturile variaza intre 20 si 60 de euro/mp.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

E simplu să câștigi cu Ruukki! E simplu să câștigi cu Ruukki!
Carrefour a pregatit de Black Friday o luna plina de reduceri de pana la 50% la sute de produse Carrefour a pregatit de Black Friday o luna plina de reduceri de pana la 50% la sute de produse
Piata termopanelor creste anual Piata termopanelor creste anual
Magazinul online Praktiker Romania lanseaza serviciul „Comanda online si ridica din magazin” Magazinul online Praktiker Romania lanseaza serviciul „Comanda online si ridica din magazin”
Produse la preturi practic de nerefuzat in cel mai nou catalog Praktiker Romania Produse la preturi practic de nerefuzat in cel mai nou catalog Praktiker Romania
Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza

Vezi mai multe articole