Creditul de casa se ia tot mai greu

22 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Estimare. Oferta de locuinte va egala cererea de-abia in 32 de ani
 
Un sfert din romani vor sa cumpere o locuinta in urmatorii 10 ani, insa doar 7,5% dintre ei isi permit acum sa ia un credit.
 
Peste 5 milioane de romani doresc sa-si cumpere o casa in viitorii 10 ani, insa putin peste 400.000 de persoane au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se arata intr-un studiu al UniCredit Tiriac Bank. Potrivit calculelor bancii, bazate pe datele Institutului National de Statistica privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populatie isi permite sa cumpere o locu­inta, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentantii UniCredit. “Numarul mare de cumparatori potentiali, respectiv 50%, este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectiva de crestere”, a declarat Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank. Previziunile pentru perioada urmatoare sint si mai putin optimiste. Numarul persoanelor care isi permit sa achizitioneze o locuinta ar putea sa scada, avind in vedere cresterea costului de finantare. “Majo­rarea costurilor de refinantare ale bancilor combinata cu cresterea nevoii de finantare externa si deprecierea monedei nationale pot conduce la un risc mai ridicat si la o deteriorare gradata a capacitatii de finantare a populatiei”, a declarat Pal.
 
PREFERINTE. Principalul scop al achizitiei unei locuinte este uzul personal, in timp ce numai 12% vor sa cumpere o locuinta pentru investitie. Achizitia unei a doua locuinte si cumpararea unei case ca forma de investitie sint luate in calcul mai ales de persoanele in virsta si cu venituri mari. Analistii UniCredit spun ca dezvoltatorii de an­sambluri rezidentiale din Romania se adreseaza in prezent populatiei cu venituri mari, in conditiile in care supra­fata utila medie depaseste 100 de metri patrati la apartamentele noi. in Bucuresti.
 
Preturile cresc, oferta e scazuta
 
In Romania, preturile apartamentelor au crescut de 4-5 ori fata de nivelul din 2000, cu un ritm superior al cresterii veniturilor, se precizeaza in studiu. Oferta este inca scazuta, mult sub nivelul din Uniunea Europeana, de 7 unitati la 1.000 de locuitori, dar in continua crestere. Proiectele existente doar in Bucuresti ar putea aduce 35.000 de unitati noi, in urmatorii 7-10 ani, se precizeaza in studiu. Oferta de locuinte va ajunge sa acopere cererea in termen de 32 de ani, piata locala fiind pe ultimul loc dintr-un total de noua tari din Europa Centrala si de Est, dupa acest criteriu. Concluzia analistilor UniCredit pentru piata imobiliara din Romania este “incetinire, dar cu mentiunea unui potential ridicat pe termen mediu”.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vile pe bani publici, in Satul Francez Vile pe bani publici, in Satul Francez
Bucurestenii, campioni la cumparat case pe datorie Bucurestenii, campioni la cumparat case pe datorie
Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010 Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010
Sarbatoarea Gustului la a VII-a editie! Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta! Sarbatoarea Gustului la a VII-a editie! Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta!
inSIGN by Noblesse Group International a fost desemnat „Best Interior Design Studio in Romania” inSIGN by Noblesse Group International a fost desemnat „Best Interior Design Studio in Romania”
Proprietarii vor achita doar 20% din valoarea izolarii termice a blocurilor - 11 Februarie 2009 Proprietarii vor achita doar 20% din valoarea izolarii termice a blocurilor - 11 Februarie 2009

Vezi mai multe articole