Creste presiunea pentru scumpirea gazelor

21 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De la 1 iulie, platim mai mult la intretinere
 
» Furnizorii de gaze justifica majorarile de pret prin cresterea costurilor de achizitie la import.
 
» ANRE urmeaza sa raspunda cererilor companiilor furnizoare de gaz pana la sfarsitul lunii iunie.
 
Distrigaz sud, distribuitor de gaze controlat de Gaz de France, a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o majorare a pretului la gaze cu 18%. Daca va fi acceptata de Autoritate, miscarea va echivala cu o majorare de 28,3% a pretului gazelor de la inceputul anului.
Luna trecuta, E.ON Gaz, furnizor de gaze in 20 de judete din nordul tarii, a avut o solicitare similara, cerand ANRE aprobare pentru o majorare de 19% a pretului la gaze incepand cu 1 iulie.
Atat E.ON, cat si Distrigaz Sud au cerut in acest an de mai multe ori cresterea preturilor la gaze. Autoritatea de Reglementare a acceptat in 2008 o majorare a preturilor la 1 februarie, cand tarifele au urcat cu 8,5%.
 
Scumpiri anuntate
Preturile gazelor naturale furnizate populatiei ar trebui sa creasca cu 18% de la 1 iulie, iar amanarea acestei masuri genereaza pierderi medii de circa un milion de lei pe zi pentru Distrigaz Sud. "Pretul gazelor a urcat cu 100 de dolari din decembrie 2007, la 420 dolari pe 1.000 metri cubi", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul comercial al Distrigaz Sud, Cristian Dandu. In primul trimestru al anului, compania avea pierderi de 1,5 milioane lei pe zi, iar din aprilie pierderile s-au redus la circa un milion de lei pe zi. "Din martie ar trebui aplicata o crestere de 2% a pretului gazelor lunar, peste solicitarea noastra de majorare cu 12%. Deci preturile ar trebui sa urce cu 18% de la 1 iulie. Nu avem inca o solutie", a mentionat directorul financiar si juridic al companiei, Pierre Parvex.
Totusi, de la inceputul anului leul s-a apreciat fata de dolar cu circa 5,5%, ceea ce ar trebui sa atenueze o parte din efortul facut la achizitionarea gazului din import. Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), apreciaza ca "nu se poate face un calcul al influentei acestei aprecieri a leului in achizitii, pentru ca nu stim cand si in ce cantitate s-au facut importurile". Conform datelor oficiale, doar 31% din gazele naturale provin din import, restul fiind din productie interna.
 
 
"Am depus la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei toate documentele care sa justifice cresterea de pret. Daca va fi cazul, vom depune si alte documente, pana la 1 iulie", a precizat Dandu. Reprezentantii ANRE urmeaza sa analizeze cererile furnizorilor de gaze: "Se va face o analiza, se vor aduna datele necesare si la sfarsitul lunii iunie, inaintea termenului solicitat de Distrigaz Sud, vom da un raspuns. Urmeaza sa fie analizati mai multi factori care tin de gradul de suportabilitate, de anumiti factori externi, cheltuieli etc.".
Referitor la efectele majorarii pretului la gaze, secretarul general AOAR a precizat ca "vom asista la efectul unor scumpiri in lant, de aceea o astfel de solicitare trebuie analizata cu raspundere de catre institutiile statului".
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Colliers: Vanzarile de apartamente noi au scazut cu 60% in 2009 - 13 mai 2010 Colliers: Vanzarile de apartamente noi au scazut cu 60% in 2009 - 13 mai 2010
GEZE lanseaza noi produse inovatoare la targul BAU din Munchen GEZE lanseaza noi produse inovatoare la targul BAU din Munchen
Fonduri pentru centralele termice Fonduri pentru centralele termice
Locul de parcare creste pretul apartamentelor cu pana la 17.500 de euro Locul de parcare creste pretul apartamentelor cu pana la 17.500 de euro
Mapei in Piata Domului din Milano - De la dale de granit la mozaic de sticla Mapei in Piata Domului din Milano - De la dale de granit la mozaic de sticla
O garsoniera veche a ajuns 60.000 de euro O garsoniera veche a ajuns 60.000 de euro

Vezi mai multe articole