Este oficial: "Prima casa 4" ia startul astazi. Afla in ce conditii poti sa-ti cumperi o locuinta

06 iunie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

BCR este prima institutie de credit care anunta oficial ca incepand de astazi, 6 iunie, primeste dosare pentru Prima Casa 4. Credite ipotecare de circa un miliard de euro, cu un avans de numai 5%, vor fi disponibile in actuala editie a programului, in care statul garanteaza doar 50%.
 
"Este oficial, incepand de astazi dam drumul la Prima Casa 4 si suntem prima institutie de credit ce ia startul in acest program", a declarat pentru incont.ro Cornel Cojocaru, directorul executiv al Directiei de Comunicare al BCR.
 
Vestea buna este ca BCR pastreaza conditiile de dobanda de la Prima Casa 3, desi situatia s-a schimbat si statul garanteaza doar 50% din suma.
 
"BCR vine cu o dobanda formata din EURIBOR la 3 luni plus o marja de 3,75% pentru clientii cu istoric si o marja de 3,95% pentru clientii fara istoric", a adaugat oficialul BCR.
 
Un client cu istoric inseamna o persoana care are conturi la BCR de cel putin 6 luni.
 
 Avansul minim este de 5%. Comisionul catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este de 0,49%, iar comisionul de rambursare anticipata de 0%.
 
"Comisionul de garantare se aplica la 50% din finantarea garantata de Fond", a mai spus el.
 
"Este necesar un depozit colateral echivalent cui trei rate lunare", a continuat Cornel Cojocaru.
 
"Avem clienti care asteapta de circa doua luni relansarea programului, in special pentru avansul minim de 5%. Altfel, exista in piata produse de creditare comparabile la cost cu Prima Casa, care se obtin mult mai usor si nu implica toata birocratia caracteristica programului guvernamental", a declarat pentru incont.ro Liviu Andrei, directorul executiv al firmei de consultanta financiara tLIANCE Finance Broker.
 
Care este situatia la celelalte banci?
 
 Sunt mai multe banci, care asteapta sa primeasca zilele acestea aprobarea BNR pentru a putea vinde imprumuturi garantate pe jumatate de catre stat. Pe lista "celor cu cele mai avansate dosare" figureaza si CEC, dar si Banca Transilvania, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
 
BCR, care a vandut in editiile precedente cele mai multe credite "Prima casa", a anuntat vineri semnarea protocolului de colaborare cu FNGCIMM, institutia care administreaza garantiile acordate de stat prin acest program.
 
 Potrivit oficialilor BCR, tot vineri, BNR a dat avizul pentru noile norme de creditare ce ii permit bancii sa practice un avans minim de 5%.
 
"Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program daca ne dublam expunerea (de 600 mil. euro - n. red.). Estimam ca vom acorda primele credite prin programul «Prima casa 4» cat de curand", declara Oana Petrescu, vicepresedintele responsabil cu retailul al BCR.
 
 Si Banca Transilvania si-a modificat normele interne de creditare pentru a putea vinde credite ipotecare cu avans de 5%, garantate doar in proportie de 50% de catre stat, scrie, de altfel, si Ziarul Financiar.
 
 Pana pe 20 mai, 11 banci si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului Prima Casa.
 Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maximum 60.000 euro.
 
 Incepand din 2010, cei care doresc sa-si achizitioneze o casa prin intermediul acestui program pot contracta un credit de cel mult 70.000 euro pentru locuinte care necesita amenajari si de 75.000 euro pentru casele noi cumparate de persoane ce fac parte din asociatii.
 
 Creditele acordate in acest program au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR la trei luni plus o marja fixa de maximul 4% pe an, la creditele in euro, respectiv ROBOR la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale, pentru creditele in lei.
 
 La sfarsitul lunii martie, guvernantii au hotarat ca garantia statului la creditele contractate prin Prima Casa sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa cu o suprafata de cel mult 50 metri patrati, dar doresc un confort sporit. Pentru aceasta categorie de persoane, bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta sau nu noile conditii.
 
Sursa: Incont.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Castiga noua ta locuinta mergand la shopping in Bucuresti Mall Vitan! Castiga noua ta locuinta mergand la shopping in Bucuresti Mall Vitan!
Agentul termic viziteaza caloriferele din Bucuresti Agentul termic viziteaza caloriferele din Bucuresti
30 de euro/mp teren la munte 30 de euro/mp teren la munte
norme norme
Respira in casa aer de salina! Respira in casa aer de salina!
Top 5 aspecte pentru pavajul curtii Top 5 aspecte pentru pavajul curtii

Vezi mai multe articole