Crinul (lilium) (II)

12 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai cunoscute specii de crini
 
 
Lilium candidum
(crinul alb sau Crinul Madonei)
Este cel mai cunoscut si raspandit la noi. Adus din Asia Mica de turci, a fost cultivat pentru prima data in Europa pe la 1545. Are un bulb mare, care incepe sa vegeteze in septembrie, formand o rozeta de frunze care rezista peste iarna. Tijele florale ajung pana la 100-180 cm si se termina cu 10-20 de boboci alungiti, indreptati in sus. Florile se deschid succesiv, fiind de un alb pur, puternic parfumate si cu 6 stamine aurii care, daca nu sunt indepartate inca de la inflorire, vor pata petalele.
 
Crinii asiatici
(hibrizi intalniti ca flori taiate)
 
Mai putin raspan­diti in cultura in tara noastra, dar foarte cunoscuti pe piata de flori, sunt asa-numitii crini asiatici, hibrizi originari din Japonia, cu flori foarte frumoase, dar care sunt mai pretentiosi fata de conditiile climatice, iernand afara numai in partile de sud si sud-vest ale tarii. In celelalte zone, bulbii se scot si se adapostesc peste iarna in incaperi ferite de inghet. Acestia exista intr-o gama foarte larga de culori: galben, portocaliu, roz, rosu, provenind la noi preponderent din import.
 
Lilium croceum Chaix
(L. aurantiacum sau crinul portocaliu)
Este originar din Europa, mai exact din muntii Alpi. Are un bulb sferic alb-roz care produce stoloni si pe care se formeaza materialul saditor pentru inmultirea speciei. Tija florala, viguroasa, este inalta de pana la 100 cm. Florile rosii portocalii, punctate cu purpuriu, apar la inceputul verii, in numar de 5 pana la 8, dintr-un verticil de frunze. Varianta umbellatum, pe care o puteti vedea mai jos, prezinta numeroase flori tigrate rosu carmin care alcatuiesc o inflorescenta mare, terminala.
 
Citeste si articolul: Crinul (lilium) (I)

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aerarea si scarificarea gazonului Aerarea si scarificarea gazonului
5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta 5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta
Din padurile tropicale in casa dumneavoastra Din padurile tropicale in casa dumneavoastra
LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II)
Ce trebuie sa stii despre trandafirii cataratori Ce trebuie sa stii despre trandafirii cataratori
5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte 5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte

Vezi mai multe articole