on

Cum pastrezi vinul la tine acasa

17 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca este pastrat in conditii necorespunzatoare, vinul isi pierde din savoare sau chiar poate sa se strice. Orice om pasionat de aceasta bautura nobila stie acest lucru. Dar, daca este pastrat in conditii optime de temperatura, umiditate, luminozitate, ventilatie, vinul devine tot mai bun o data cu trecerea anilor. Iata ce trebuie sa cunosti despre pastrarea vinului acasa.

In primul rand, vinul nu trebuie depozitat in frigider, debara sau vitrina deoarece isi va pierde din savoare. Locurile optime in care vinul se pastreaza cel mai bine sunt crama si pivnita.

Reguli pe care sa le respecti pentru pastrarea corespunzatoare a vinului:

Umiditatea optima din crama sau pivnita trebuie sa fie intre 50% si 80%. Umiditatea ridicata afecteaza dopul de pluta si compromite calitatea vinului. Daca umiditatea depaseste nivelul optim, este cazul sa folosesti un dezumidificator.

Temperatura optima este intre 10oC si 12oC. Schimbarile bruste de temperatura nu fac bine vinului. Daca temperatura este prea mica, dopul se poate contracta, iar daca temperatura este prea mare, vinul se va matura mai repede decat ar trebui.

Lumina puternica, indiferent daca este de la soare sau de la bec, poate sa modifice aroma vinului. Pastreaza, deci, vinul in locuri semiluminate. De asemenea, fereste-l de vibratii.

Pozitia sticlelor trebuie sa fie la orizontala, astfel incat dopul sa fie mereu umed. Totodata, nu este indicat sa misti sticlele prea des.

Totusi, in cazul in care nu detii conditii optime pentru depozitarea vinului, atunci il poti pastra in locuri ferite de lumina si caldura, dar sfatul nostru este sa consumi vinul in maximum un an.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Zatul de cafea - aliatul tau in casa Zatul de cafea - aliatul tau in casa
Decorarea casei de Halloween Decorarea casei de Halloween
Ghivece cu personalitate Ghivece cu personalitate
Islanda, Australia, Scotia - 3 destinatii pentru o vara racoroasa Islanda, Australia, Scotia - 3 destinatii pentru o vara racoroasa
Lemnul lichid, materialul viitorului Lemnul lichid, materialul viitorului
Cum poti construi o casuta in copac Cum poti construi o casuta in copac

Vezi mai multe articole