on

Cum poti izola eficient pardoseala din caramida a unei case vechi

22 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructiile vechi realizate din caramida pot avea alte tipuri de plansee fata de casele clasice realizate pe structura de beton sau lemn. In acest sens, exista locuinte prevazute cu pivnita sau demisol, construite din caramida plina, al caror planseu este realizat sub forma de bolta. Inchiderea pardoselilor si amenajarea camerelor de deasupra acestor spatii era realizata in trecut cu materiale de umplutura si structuri usoare, din lemn sau placi aglomerate, facute la nivelul vremurilor respective.

Unul dintre forumistii Misiunea Casa ne-a solicitat recent un sfat legat de o astfel de problema. Iata mesajul acestuia: „Am o camera de pivnita la care am inceput renovarile. Intre pivnita si camera nu este placa de beton, ci sunt bolti de caramida. Asa arata pardoseala, ca in imagini. Va rog sa-mi explicati cum pot aplica izolatia, cum pot nivela pardoseala si ce folii trebuie utilizate pentru o pardoseala de calitate.”

Pornind de la situatia data, primul pas pe care specialistii nostri il recomanda intotdeauna este curatarea perfecta a suprafetei, lucru deja realizat de utilizatorul nostru, dupa cum se observa din imaginea trimisa. Insa, inainte de a discuta despre o solutie adecvată, trebuie stabilite cateva elemente principale: nivelul final al pardoselii corelat cu tipul de finisaj si limitarile legate de caile de acces in incapere.

Asadar, urmatorul pas este reprezentat de trasarea nivelului de referinta cu un furtun de nivel sau o nivela laser. De la acest nivel poate fi stabilit spatiul disponibil pentru dimensionarea componentelor de pe noua pardoseala. Se va tine cont atat de straturile de izolare, umplere, nivelare, cat si de grosimea finisajului, inclusiv a straturilor impuse de montarea acestora.

Cu aceste date, va fi deveni usoara ulterior calcularea si alegerea grosimii fiecarui strat necesar unei pardoseli de calitate. Pentru inceput, va trebui nivelata pardoseala, apoi umplut spatiul de deasupra boltei cu un material care permite indreptarea si, in final, asezarea straturilor urmatoare. In functie de arcuirea boltei, se poate opta pentru stratul de nivelare realizat din sapa de egalizare pentru interior, asezata direct peste boltele din caramida. Daca arcuirea este accentuata, pentru umplerea zonelor mai mari se poate pot fi alese blocuri din BCA sau polistiren extrudat debitate corespunzator.

Odata turnata sapa de egalizare, este necesara o perioada de asteptare de 3-4 saptamani pentru maturarea sapei si eliminarea aproape totala a umezelii rezultata din apa utilizata la preparare.

Peste acest strat de sapa poate fi asezat ulterior un material izolator cu o grosime minima de aproximativ 5 cm. Acesta va izola termic pardoseala, dar si beciul/ demisolul, astfel ca pierderile vor deveni nesemnificative intre cele doua incaperi. Ca material izolator poate fi utilizata una dintre cele doua optiuni: polistirenul extrudat sau placile din vata minerala dedicate pardoselilor. Fixarea acestora pe sapa de egalizare nu este necesara, mai ales daca vor fi adaugate peste un strat de inchidere de acelasi tip precum cel anterior.

Indiferent de modalitatea de acoperire a izolaţiei, va trebui amplasata peste aceasta o folie de separatie, o bariera de vapori. Dupa cum se vede in imagine, aceasta este pozitionata spre interior, pe partea calda a pardoselii, acolo unde va indeplini rolul de blocare a transferului vaporilor catre zonele mai reci si, astfel, de evitare a aparitiei problemelor legate de condens si mucegai. Aceasta folie poate fi realizata din polietilena cu grosimea de 0.2 mm sau o folie aluminizata dedicata. Este obligatorie etanseizarea imbinarilor acestor fasii, daca se lucreaza cu produse de latime mai mica decat a spatiului respectiv. Pentru bariera de aluminiu poate fi utilizata banda de aluminiu autoadeziva la sigilarea imbinarilor suprapuse, de aproximativ 5-10 cm.

Peste folia de tip bariera de vapori va fi turnata o sapa de egalizare armata cu plasa de otel. Grosimea acesei sape poate fi variabila, cu pornire de la un minimum de 4 cm. Acoperirea sapei se poate face cu un interval de asteptare pentru uscare si matuare, mai repede daca va realizata o placare ceramica, sau mai tarziu in cazul acoperirii noii pardoseli cu un parchet laminat sau masiv. Pentru ultima varianta este necesara masurarea umiditatii reziduale din sapa si, eventual, folosirea unui inhibitor de umiditate, deoarece parchetul masiv necesita o umiditate sub 3% in stratul suport. In caz contrar, umiditatea din sapa va fi transmisa parchetului, iar acesta se poate deteriora rapid.

In linii mari, acestea sunt principalele recomandari pentru aceasta lucrare sau altele similare. Pentru solutii alternative pot fi utilizate variante de structura din rigle de lemn asezate peste bolta, evident, cu preluarea diferentelor si asigurarea unui nivel corect pentru inchiderea suprafetei. Intre rigle poate fi asezata izolatie, aceeasi bariera de vapori, iar la final inchiderea sa fie facuta cu panouri aglomerate, PAL, OSB etc. Conditia este aceea ca lemnul sa fie cat mai uscat, iar montarea sa poata fi facuta suficient de bine cat sa aiba suportul corect pentru finisaj. O astfel de structura din lemn poate fi mai greu de realizat pentru cei care nu sunt foarte familiarizati cu specificul meseriei de tamplar.

De la caz la caz, detaliile legate de grosimea fiecarui strat sau alte probleme punctuale, specifice fiecarui caz concret sau fiecarei constructii, pot fi discutate pe larg in cadrul forumului nostru: . De aceea, te asteptăm alaturi de forumistii nostri, pentru a impartasi experiente, a discuta probleme legate de constructii si a descoperi impreuna secretul amenajarilor de calitate.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

26 martie, 10:12

Buna ziua,

Lucrarea efectuata de dvs. pare sa fie in regula, nu s-a gresit. Se poate turna o sapa de egalizare normala si este mai recomandata pentru ca va trebui sa fie stratul pe care se sprijina intreaga pardoseala si va prelua solicitarile in mod corect.

Fara a avea vreo data despre modul in care sunt realizate boltile, de regula acestea sunt foarte bine realizate si sustin fara probleme greutatea acestei pardoseli.

Ne-am bucura daca ne puteti pune la dispozitie fotografii, putem discuta mai multe pe baza lor pe forumul nostru. www.misiuneacasa.ro/forum

De asemenea ne puteti trimite fotografiile si pe adresa redactiei contact@misiuneacasa.ro

Mike

23 martie, 03:02

Citind acest articol am luat decizia sa urmez sfaturile acordate unui alt forumist, pentru a renova o pardoseala dintr-un apartament situat la parter intr-o cladire care pare sa aiba o structura asemanatoare si anume planseele fiind realizate pe baza de bolti.
Diferenta de nivel intre partea cea mai de jos a boltilor si cota zero este de 40 cm, iar intre partea superioara a boltii si cota zero 20cm, exceptie facand o incapere unde diferenta variaza intre 25 si 10 cm.
Urmatoarele straturi de materiale au fost scoase afara:
1. parchet lem masiv prins in cuie in 2 camere + hol, gresie + sapa ciment foarte dur si gros de aprox 8-10cm bucatarie.
2. in camere si hol (zonele in care a fost parchet), podele groase de aprox 2-3 cm prinse in cuie pe barne de lemn
3. barne de lemn, trnasversale pe latimea boltilor, care intrau aprox 10-20 cm in zidurile laterale. Pe aceste grinzi au fost prinse in cuie podelele de scandura
3. umplutura intre bolti si scanduri/ respectiv intre bolti si sapa ciment (in zona bucatariei si a baii) Aceasta umplutura parea a fi alcatuita dintr-un fel de pamant sau zgura, amestecat cu deseuri ramase de la constructie, inclusiv bucati sparte de caramida plina.
4. In final au rezultat boltile de caramida perfect curatate de orice alte materiale de umplere

Aceste materiale au fost inlocuite cu urmatoarele materiale:
1. Direct peste bolti s-a pus piatra perlitica care a adus in camera nivelul la 12 cm sub cota zero, iar in bucatarie si baie la 10 cm sub cota zero
2. Plasa anti condens + plasa sudata de 6x100x100 + otel beton (recomandarea unui inginer constructii)
3. Urmeaza sa torn o sapa de 8cm, exceptie fiind partea din mijloc a unei camere cu o suprafata de 5.5x3.1 m2 unde intre partea superiara a bolti si nivelul dorit al sapei sunt numai 6 cm
4. In camere vreau sa instalez membrnana hidroizolanta de 0.5cm + OSB de 1.5cm prins in suruburi pt beton + podele lemn masiv de 2cm; iar in bucatarie si bai, covor pt incalzire electrica pardosele + placi granit de 1.2 cm

Am urmatoarele intrebari:
1.Credeti ca s-a procedat corect, si ca boltile existente pot sa preia greutatea sapei + greutatea ce urmeaza a fi pusa pe aceasta sapa (mobila + persoane din apartament) As preciza ca apartamentul are aproximativ 75 m2 si ce s-a scos de acolo estimez ca a avut o greutate de aproximativ 20-23 de tone. Perlitul folosit pt umplutura bolti avand doar 825kg la care s-a mai adaugat armatura cu plasa sudata, aprox. 300 kg pt toata suprafata si urmeaza sa se mai toarne aproximativ 5.5 m3 de sapa. Deci greutatea finala a materialelor noi va fii mult mai mica decat a celor care s-au scos afara.
2. in caz ca s-a procedat corect si nu credeti ca ar trebui sa modific nimic din ce s-a facut pana acum, sa-mi spuneti daca recomandati ca sapa turnata sa fie sapa clasica de 2200-2400 kg pe m3, sau daca credeti ca este okay sa pun o sapa usoara perlitica, si daca da, sa-mi spuneti daca recomandati 1100 kg/m3 sau 1800kg/m3. (Precizez ca mi-au ramas aprox. 3.8 m3 de perlit nefolosit, pe care as vrea sa-l folosesc in sapa)
3. Intrebarea numarul 1, vine mai ales datorita faptului ca nu-mi dau seama daca structura originala era gandita ca acele bolti sa tina doar greutatea umpluturii, in timp ce podele si sarcina aplicata pe ele sa fie preluata de acele grinzi transversale care se sustineau la randul lor pe zidurile laterale + bolti, sau pur si simplu acele grinzi aveau rostul doar pt a fixa podeaua de lemn pe ele, asa cum mi s-a sugerat de catre inginerul care mi-a confirmat ca ar fi okay sa scot tot afara, dupa cum se preciza si in articolul de pe formul dvs.

Sa-mi spuneti va rog la ce adresa pot sa va trimit niste poze cu etapele de demolare si cu cele care care au urmat dupa debarasarea initiala.

Va multumesc anticipat pt timpul acordat.

Alte articole

Cum putem izola casa pentru orice anotimp Cum putem izola casa pentru orice anotimp
Cum sa Impermeabilizezi Un Beci sau un Subsol din Beton la care au cedat hidroizolatiile initiale Cum sa Impermeabilizezi Un Beci sau un Subsol din Beton la care au cedat hidroizolatiile initiale
Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului
La "baza" este termoizolarea - polistirenul extrudat La "baza" este termoizolarea - polistirenul extrudat
Izolarea fonica a camerelor interioare dintr-o locuinta Izolarea fonica a camerelor interioare dintr-o locuinta
Termoizolare cu bani de la banca Termoizolare cu bani de la banca

Vezi mai multe articole