Cum puteti scapa de aparatele vechi

23 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vi s-a stricat frigiderul si meseriasul v-a spus ca nu il mai puteti repara? Daca va ganditi sa va cumparati altul, trebuie sa aveti in vedere si ce-o sa faceti cu cel nefunctional. Foarte multi cititori sunt in aceasta situatie si ne-au sunat la redactie sa ne intrebe ce trebuie sa faca in acest caz cu electrocasnicele vechi.
 
Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) pot fi colectate astfel:
 
- prin predarea la magazine in momentul achizitionarii unor aparate noi. Magazinele impreuna cu producatorii organizeaza sistemul \'take back free\'. Astfel, cand un cetatean isi achizitioneaza un echipament nou, il poate aduce pe cel vechi la schimb, iar magazinul este obligat sa il accepte. Neacceptarea se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 7.500 lei. Numai in cazul in care deseurile prezinta forme evidente de contaminare cu substante chimice periculoase sau suprafete exterioare care in timpul manipularii pot produce accidentari pot fi refuzate de conducerea magazinului, cu conditia ca refuzul sa se faca pe loc, in scris.
 
- prin apelarea unui numar verde (care apartine firmelor de salubritate ce au contract cu primariile pentru colectarea DEEE). Echipamentul este ridicat contra cost sau gratuit, in functie de politica fiecarei firme.
 
- prin organizarea unei zile din saptamana, in care cetateanul poate scoate in fata blocului echipamentele vechi, iar firmele care au contract cu primariile pentru colectare trec si le ridica. In data de 3 noiembrie 2007 se va desfasura o campanie na-tionala de colectare a DEEE de la cetateni. Acestia pot pune in fata blocului sau a casei echipamentele vechi fara a exista riscul sa primeasca amenda.
 
- prin predarea lor la punctele de colectare special amenajate. Exista 217 centre de colectare, organizate de Administratia Publica. Dintre acestea, 182 sunt functionale si 35 nefunctionale.
 
O lista a punctelor de colectare a deseurilor exista pe site-ul Ministerului Mediului(http: //www.mmediu.ro /dep_mediu/deseuri/Tabel_puncte_colectare.pdf), aceasta urmand a fi actualizata in conformitate cu situatia prezenta.
 
Predarea echipamentelor electrice se face gratuit
 
Preluarea la punctele de colectare se face gratuit de catre cetatean. Nu sunt necesare anumite acte pentru predarea deseurilor de echipamente electrice si electronice vechi la aceste puncte de colectare. Amenda pentru aruncarea acestor tipuri de deseuri in alte locuri decat punctele de colectare special amenajate este de 500-1.000 lei pentru persoanele fizice si 2.500-5.000 lei pentru persoanele juridice. Procedura este valabila pentru toata tara.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

PADINA FEST  lanseaza un concurs pentru trupele la inceput de drum! PADINA FEST lanseaza un concurs pentru trupele la inceput de drum!
Casa de criza: 400 euro/mp, gata in opt saptamani - 26 Iunie 2009 Casa de criza: 400 euro/mp, gata in opt saptamani - 26 Iunie 2009
CLIMA 2019 - Consum energetic spre zero si aplicatii ale inteligentei artificiale in constructii si instalatii CLIMA 2019 - Consum energetic spre zero si aplicatii ale inteligentei artificiale in constructii si instalatii
Flanco lanseaza patru noi servicii pentru clienti Flanco lanseaza patru noi servicii pentru clienti
Ce locuinte poti cumpara cu 60.000 de euro dupa 6 ani de criza? Ce locuinte poti cumpara cu 60.000 de euro dupa 6 ani de criza?
Ce se intampla cand vecinii isi inchid repartitorul, iar tu nu - 19 Mai 2009 Ce se intampla cand vecinii isi inchid repartitorul, iar tu nu - 19 Mai 2009

Vezi mai multe articole