Bani multi pentru curent ieftin

06 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii au preturi mici la electricitate, dar putere de cumparare foarte scazuta
 
Ocupam ultimul loc in UE la cantitatea de curent pe care o putem achizitiona lunar
 
Romania are unul dintre cele mai scazute preturi la electricitatea furnizata populatiei din Uniunea Europeana, dar din cauza puterii scazute de cumparare romanii ocupa ultimul loc in ceea ce priveste cantitatea lunara de curent pe care o pot cumpara. Astfel, un roman cu salariul minim poate cumpara 1.640 de KWh pe luna, pe cand un slovac care are de asemenea salariul minim, stabilit de autoritatile tarii sale, achizitioneaza lunar 1.938 KWh, iar un bulgar 2.056 KW/h.
 
Acesta din urma se bucura de cea mai ieftina electricitate din Uniunea Europeana insa are si cel mai scazut nivel al salariului minim. Cantitati ceva mai mari pot cumpara ungurii (2.684 KWh), portughezii (3.000 KWh) si polonezii (3.498 KWh). Croatii, care inca nu sunt membri ai UE, stau mai bine decat toti acestia, ei putand lua lunar 3.769 KWh. La polul opus, se situeaza francezii, nemtii, austriecii, irlandezii, luxemburghezii si grecii. De exemplu, un francez isi poate permite o cantitate de zece ori mai mare decat un roman.
 
Energie ieftina
 
Potrivit Eurostat, comisia de statistica a Uniunii Europene, Romania se situeaza pe pozitia a saptea in topul celor mai scazute preturi platite de consumatorii casnici din UE pentru energia electrica. Pretul unui KWh de electricitate furnizat unui consumator casnic din Romania este de 0,0855 euro, valoare care nu include taxele. In Bulgaria, un KWh se vinde cu 0,0547 euro, iar in Letonia cu 0,0583 euro si in Estonia cu 0,0635 euro. Cel mai scump curent se gaseste in Italia (0,1658 euro/KWh), Luxembourg (0,1509 euro/KWh) si Irlanda (0,1465 euro/KWh).
 
In Romania, nivelul preturilor electricitatii vandute populatiei se stabileste de Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Anul acesta, autoritatea nu a o operat nicio modificare a tarifelor, desi mai multi producatori au cerut majorarea lor pe motiv de crestere a costurilor cu combustibilul. Analistii de la Reuters considera ca in Uniunea Europena consumatorii vor fi nevoiti sa suporte cheltuieli din ce in ce mai mare cu energie datorita cresterii constante a costurilor.
 
Tototdata, spun analistii, in Europa Centrala si de Est cresterea preturilor este necesara pentru a incuraja investitiile in capacitati noi de productie a electricitatii astfel incat sa fie inlocuite vechile unitati.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

In Capitala, coada la apartamentele ANL In Capitala, coada la apartamentele ANL
Desi pretul petrolului e in cadere libera, pentru noi gazele raman tot scumpe - 28 Ianuarie 2009 Desi pretul petrolului e in cadere libera, pentru noi gazele raman tot scumpe - 28 Ianuarie 2009
Casele chiriasilor de lux, la licitatie Casele chiriasilor de lux, la licitatie
Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate - 05 Februarie 2009 Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate - 05 Februarie 2009
Media Galaxy se redeschide. Vino intr-un spatiu nou, in acelasi Centru Comercial Vivo! Media Galaxy se redeschide. Vino intr-un spatiu nou, in acelasi Centru Comercial Vivo!
Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009 Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009

Vezi mai multe articole