Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009

17 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa
17 Martie 2009
 
Amatorii de chilipiruri incep negocierile de la 30% din pretul cerut
 
Nimeni nu mai vrea sa cumpere la "pretul zonei", ci numai la "pret de criza"
 
Tot mai multi dintre cei interesati de piata imobilara au lasat deoparte vechile principii dupa care erau evaluate obiectivele imobiliare, preturile fiind in prezent direct influentate de criza economico-financiara si nu de zona in care se afla situat, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta, EuroMetropola.
 
"Majoritatea cumparatorilor sau celor care tatoneaza piata imobiliara se orienteaza acum numai catre oportunitati, mai precis, nimeni nu mai vrea sa cumpere la «pretul zonei», ci numai la «pret de criza», care se traduce printr-un pret aspru negociat, uneori pana aproape de pretul de cost", se mai arata in comunicatul remis, ieri, redactiei.
Astfel, potrivit aceleiasi surse, negociatorii adopta o tactica dura, solicitand proprietarului reducerea cu pana la 70% din pretul cerut, "criza" devenind un laitmotiv pe buzele tuturor pretendentilor.
"Indiferent ca este vorba despre vanzari rezidentiale, industriale, terenuri sau inchirieri rezidentiale, birouri sau spatii comerciale, sub pretextul ca «e criza», toti clientii negociaza foarte dur si fac oferte de pret chiar si cu 70% mai mici decat cererea initiala", afirma, in comunicat, consultantii EuroMetropola.
 
Pentru ca perioada de asteptare de la listarea unei proprietati pana la vanzarea/inchirierea ei s-a marit considerabil comparativ cu 2007-2008, proprietarii accepta (uneori si jumatate din pretul cerut) cu mai mare usurinta negocierea, constransi de alte obligatii financiare. "In aceste conditii, nu e de mirare ca numarul apartamentelor scoase la inchiriere a crescut cu 40% de la inceputul anului, iar randurile celor care refuza sa mai vanda se ingroasa tot mai tare", au mai adaugat cei de la EuroMetropola.
Un nivel prea scazut al preturilor poate duce la un colaps al pietei constructiilor
Potrivit comunicatului, in alte conditii de piata, negocierea mergea pana la 20%, "insa de cand nu mai exista un pret al pietei, cumparatorii incearca sa forteze si mai mult mana proprietarilor". Totodata, reprezentantii EuroMetropola spun ca preturile se vor calma, dar fara sperante de stabilizare la un nivel foarte scazut. Scaderea si mai mare a preturilor din piata ar putea aduce insa, dupa sine, la un colaps al pietei constructiilor.
"Preturile se vor calma, insa nu vor mai scadea foarte mult. Din pacate cei care isi doresc o scadere dramatica a preturilor, manati de interesele personale, nu-si imagineaza ca aceasta ar putea duce la un colaps al pietei constructiilor, financiare si asa mai departe. Preturile trebuie sa stagneze la un anumit nivel care sa releve calitatea constructiei, anul de constructie, finisajele, amplasamentul si celelalte avantaje", mai precizeaza studiul mentionat.
 
Åžandramale intre cladiri de birouri ultramoderne
Inflatia de imobile aflate intr-o stare avansata de degradare, din Capitala, se datoreaza incapatanarii proprietarilor care detin proprietati in zone de referinta ale Bucurestiului, si care nu au dorit sa vanda atunci la un pret pe care nu-l vor mai primi vreodata, imobile pe care proprietarii nu-si mai permit in prezent sa le intretina, se mai arata in comunicat.
"Exista proprietati care si inainte de criza stateau de 1-2 ani in piata fara sa se vanda, din cauza ca pretul cerut nu se justifica nici macar intr-o perioada in care nimic nu parea greu de vandut. Avem multe exemple in acest sens, cele mai relevante sunt cateva terenuri cu amplasamente unice cum ar fi in zonele Calea Victoriei, Floreasca, Dorobanti si vile interbelice din zonele cu prestigiu precum Primaverii, Dorobanti, ai caror proprietari refuzau cu aroganta orice forma de negociere. Asa se explica faptul ca avem azi case darapanate care se sprijina de cladiri de birouri de clasa A+, vile interbelice care se degradeaza si pe care proprietarii nu-si permit sa le intretina. Din pacate pentru acesti proprietari, este putin probabil sa mai primeasca vreodata ofertele de pret pe care le primeau in urma cu 2 ani", au mai spus consultantii EuroMetropola.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Chiriasi si proprietari in aceeasi casa Chiriasi si proprietari in aceeasi casa
Formula Formula "Prima casa" pe site, momeala agentilor imobiliari - 13 Iulie 2009
O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie
PIATRAONLINE lanseaza competitia FoodRocks, dedicata designului de obiect de bucatarie PIATRAONLINE lanseaza competitia FoodRocks, dedicata designului de obiect de bucatarie
Au inceput speculatiile cu apartamente noi second-hand Au inceput speculatiile cu apartamente noi second-hand
Sous Vide - Tehnica de gatit a viitorului Sous Vide - Tehnica de gatit a viitorului

Vezi mai multe articole