on

Curiozitati despre sticla

03 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa metal, sticla este unul din cele mai folosite materiale, iar in ultimele decenii aceasta a inceput sa fie folosita in domenii cat mai variate, de la transmisia de date la amenajarile interioare. Mai mult decata atat, pe langa carton, hartie si plastic, sticla este cel mai utilizat ambalaj folosit in casa.
Sticla naturala, creata de lovitura trasnetului, este prima forma de sticla cunoscuta de catre om. Iar sticla vulcanica este cea mai veche sticla, obtinuta prin racirea rapida a lavei. Diferite obiecte obtinute astfel se pastreaza inca in muzee.

Cel mai vechi obiect din sticla propriu-zisa se considera o amuleta albastra ce a fost gasita in Egipt si este datata in anul 7000 i.e.n. In Egipt si Liban au fost descoperite perle din sticla, vechi de 5500-3400 ani.

Sticla este unul din cele mai rezistente deseuri produse de umanitate, timpul de descompunere fiind de aproximativ un milion de ani.

Sticla este un material care se recicleaza in procent de 100% si poate trece prin acest procesul la nesfarsit fara a se pierde din cantitate si din puritate. Mai mult decat atat, costul de reciclare al sticlei este mult mai mic decat costul de productie al acesteia. Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1.2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat).

Sticla este un material foarte rezistent care nu se deterioreaza, nu corodeaza, nu se decoloreaza si nu se pateaza, iar produsele din interiorul unui recipient din sticla raman proaspete ca atunci cand au fost imbuteliate.

In fiecare an se produc peste 42 de miliarde de sticle si borcane.

La inceputul secolului I al erei noastre, un mester roman a inventat teava de suflat sticla: o teava de fier lunga si subtire, prevazuta la un capat cu o mica umflatura, iar la celalalt capat cu o prelungire de lemn prin care se sufla aerul. La capatul tevii de fier se prinde un ghem de sticla lichida si se sufla in teava. Se formeaza un balon de sticla caruia inainte de a se raci i se poate da orice forma. Aproape 2000 de ani toate obiectele de sticla s-au fabricat astfel.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese
BCA-ul, materialul inovator perfect pentru orice constructie BCA-ul, materialul inovator perfect pentru orice constructie
Adezivi pentru gresie si faianta Adezivi pentru gresie si faianta
Placarea cu faianta - Ghid Practic Placarea cu faianta - Ghid Practic
BCA – materialul inovativ al secolului pentru constructiile cu structura de zidarie portanta BCA – materialul inovativ al secolului pentru constructiile cu structura de zidarie portanta
Generalitati despre sapa mecanizata si elicopterizata Generalitati despre sapa mecanizata si elicopterizata

Vezi mai multe articole