Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Amenajarea spatiului comunitar: locuinte sociale

Amenajarea spatiului comunitar: locuinte sociale

24 ianuarie, 2006

Locuinte sociale, spatiu comunitar Locuintele sociale vor reprezenta mereu o tema de cercetare in arhitectura, caci acest tip de conlocuire nu trebuie sa mai fie asociata cu disconfortul si lipsa de personalizare a spatiilor interioare si a spatiilor comunitare aferente. Socializarea indivizilor si a familiilor ce le vor locui reprezinta o nevoie esentiala. Ansamblul de locuinte sociale prezentat, realizat undeva in sudul Austriei, ofera o varianta inspirata de interpretare si rezolvare a acestui tip de locuire. Spatiile interioare sunt cu grija articulate si raportate la spatiul exterior. Desi in parte standardizate, ele se afla intr-un perfect acord cu numarul membrilor familiei, cu orintarea fata de punctele cardinale pentru o luminare eficienta a spatiilor interioare, dar si cu mediul…

mai mult >
Amenajarea spatiului urban

Amenajarea spatiului urban

24 ianuarie, 2006

Valul de pe trotuar Un proiect al unei amenajari urbane este din ce in ce mai putin un act conventional, el tinzand sa devina pretext al experimentarii unor viziuni arhitecturale indraznete si nonconformiste ce imprima locului un caracter unic, iar trecatorilor o experienta complexa, care antreneaza toate simturile - olfactiv, auditiv, tactil etc. Un exemplu ce sustine afirmatia anterioara este si proiectul amenajarii unui spatiu urban din apropierea portului Onahama, in Japonia. Acest spatiu de promenada este prevazut cu o instalatie foarte ingenioasa de captare a „sunetelor" oceanului (foto). Dar nu numai aceasta aminteste de prezenta oceanului, ci si insertia de sticla din paviment, care nu este o suprafata orizontala, ci una curbata, ca cea a unui val. Noaptea, aceasta forma spectaculoasa…

mai mult >
Senzori in infrarosu

Senzori in infrarosu

24 ianuarie, 2006

Antidotul plictisului, in stil japonez Lumea se plange de impersonalitatea spatiilor urbane… La oras, contactele sociale in spatiile publice inseamna din ce in ce mai putin. Oamenii sunt cu totii niste straini cenusii care nu intra deloc in dialog. Cat timp traversarea spatiilor urbane nu e o actiune interactiva, acestea devin simple spatii de tranzit, isi pierd functia de „spatiu social" de la care au pornit in istorie, si orasul sufera ca entitate sociala. Nu e de mirare ca japonezii au gasit o solutie si pentru acest fenomen, de „alienare". O mare companie multi-media din Tokyo a lansat programul „Experienta Comunicarii Interactive". „Armele" acestui proiect sunt niste panouri electronice imense (3x5m), dotate cu senzori in infrarosu (in spatele suprafetei de sticla) care detecteaza…

mai mult >
Impozanta turnului

Impozanta turnului

24 ianuarie, 2006

Ce se vede din turn ? Un proiect al unei amenajari urbane este din ce in ce mai putin un act conventional, el tinzand sa devina pretext al experimentarii unor viziuni arhitecturale indraznete si nonconformiste ce imprima locului un caracter unic, iar trecatorilor o experienta. In arhitectura, corespondentul manifestarii trimfului asupra celorlalti prin putere este turnul. Intre pamant, cer, apa si linia orizontului, turnul este expresia interactiunii elementelor. Si a ridicarii deasupra tuturor. Centrul de control al traficului maritim din portul Lisabona, datorita functiei si pozitiei sale geografice, are un important rol de mediere in relatia orasului cu apa. Ca toate cladirile care au fost construite, de-a lungul istoriei, intre fortaretele de la varsarea raului Tejo si noul pod Vasco da…

mai mult >
Podeaua de apa

Podeaua de apa

24 ianuarie, 2006

Inceputul unei frumoase prietenii… Moda este intr-o continua cautare si transformare… Cu acestea se hraneste, de fapt, creatia vestimentara. E normal ca spatiilor de expunere alese pentru colectiile lansate de marile case de moda sa le fie alocata o noua imagine. Iar aceasta noua imagine se vrea mai mult arhitecturala decat scenografica. Se promoveaza minimalismul: un lux epurat, lipsit de opulenta, in care predomina proportiile spatiilor si eliberarea acestora de accesorii inutile. Interiorul, lipsit de o vizibila activitate comerciala, pare a fi acela al unei expozitii, nicidecum unul in care se vand obiecte utile, de larg consum. Imaginea este cea care intra in dialog cu clientii firmei si ii determina sa ramana fideli - mai mult unei atitudini promovate ca semnatura a marcii decat…

mai mult >