on

Despre energia termofotovoltaica

02 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Energia termofotovoltaica reprezinta o metoda relativ noua de a produce energie electrica. La baza acestei metode stau celulele de combustie. Acestea realizeaza conversia energiei termice (produsa prin arderea gazelor naturale) sau conversia radiatiilor infrarosii (obtinute prin concentrarea energiei solare) in energie electrica. Producerea energiei nu se realizeaza prin ardere, ci prin conversia chimica a substantelor.

Reactia/conversia chimica
Gazul natural desulfurizat este adus la temperatura de 1000oC si, in proximitatea celulelor termofotovoltaice, formeaza pile de combustie care rup moleculele in hidrogen si oxid de carbon. Hidrogenul rezultat din aceasta rupere intra in reactie cu oxigenul din aer, formeaza apa si electroni, generand energie electrica.

Randamentul conversiei
Pila de combustie transforma 60% din energia hidrogenului in energie electrica si produce apa la temperatura de 300oC.

In comparatie cu conversia termodinamica, celulele termofotovoltaice realizeaza conversia combustibilului in energie electrica cu o eficienta de trei ori mai mare.

Energia viitorului poate fi termofotovoltaica
Metoda obtinerii energiei electrice cu ajutorul celulelor termofotovoltaice poate fi valorificata in domeniul incalzirii locuintelor cu centrale de incalzire cu pile de combustie, dar si in domeniul auto, al motorizarii autoturismelor, datorita randamentului dublu fata de motoarele actuale. Mai mult, motoarele cu pile de combustie nu ar avea emisii de dioxid de carbon, ci emisii de vapori de apa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an
Luminite de sarbatori - Ghid de instalare Luminite de sarbatori - Ghid de instalare
Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure
Conductoarele si dimmerele - necunoscutele din casa dumneavoastra Conductoarele si dimmerele - necunoscutele din casa dumneavoastra
Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa! Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa!
Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale

Vezi mai multe articole