on

Luminite de sarbatori - Ghid de instalare

21 decembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Se pare ca anul acesta o sa avem parte de un Craciun cu zapada. Si ce este cel mai frumos decat o curte iluminata cu sute de luminite multicolore?

Exista firme specializate care contra unor sume deloc modeste va pot amenaja iluminarea speciala, insa este parca mai placut daca ne realizezi chair tu propria instalatie pe care o gandesti si o instalezi.

Pentru cei pasionati de mesterit va fi o adevarata placere sa realizeze circuitele electrice si sa automatizeze aprinderea si stingerea luminilor.

In continuare iti vom oferi cateva sfaturi si idei referitoare la realizarea unei astfel de instalatii in conditii de siguranta.

In primul rand trebuie sa iti procuri materialele necesare si instalatiile propriu zise de iluminat. Pe piata vei gasi instalatii de interior care nu sunt potrivite pentru exterior si instalatii care pot fi utilizate atat in interior, cat si in exterior. Pe cele din urma trebuie sa le alegi si sa le folosesti pentru exterior. Diferenta este data in general de gradul de izolare si de utilizarea unor tensiuni joase prin utilizarea transformatoarelor integrate.

Ca functii speciale poti opta pentru o instalatie care sa incorporeze si un timer pentru a functiona 6-8 ore din 24, astfel incat ziua sa fie stinsa sau instalatii cu mai multe jocuri de lumini.

Sfatul nostru este sa alegi instalatii echipate cu LED-uri, acestea vor consuma mai putin, vor fi mai fiabile, iar culorile sunt mult mai vii.

Conexiunea la alimentarea electrica de la retea trebuie facuta intr-o incinta protejata, astfel poti construi o alimentare speciala care sa se termine cu un conector cu 2-4 prize pe care sa-l montezi intr-o doza de derivatie aparenta cu protectie IP66. Dimensiunea dozei trebuie aleasa astfel incat sa acomodeze transformatoarele instalatiilor si conectorul cu prize. Aceste instalatii au cabluri care se pot deconecta de la transformatoare pentru a fi posibila trecerea lor prin presetupe. Accesul cablurilor in doza se va face prin partea inferioara relativ la pozitia de montaj. Daca dupa introducerea cablurilor prin presetupe acestea nu mai izoleaza corect, poti folosi un silicon sau plastic cald pentru etansarea ulterioara.

Daca nu ai timerul integrat, poti instala pe doza de derivatie si un senzor crepuscular care sa alimenteze circuitele luminilor doar atunci cand se insereaza si sa le opreasca atunci cand se face ziua. Atentie insa in acest caz la pozitia de montare a dozei si implicit a senzorului, pentru a nu fi influentat de lumini ambientale sau chiar de luminile comandate.

Cablul care alimenteaza cu tensiune de retea doza trebuie sa fie amplasat in asa fel incat sa nu existe riscul sa fie sectionat sau strapuns de corpuri straine, nu recomandam trecerea cablurilor prin ferestre si inchiderea acestora peste cablu. Este necesar sa folosesti cablu cu dubla izolatie.

Realizeaza toate conexiunile si fixeaza instalatiile fara sa ai circuitele alimentate. Fa o proba de functionare inainte sa inchizi si sa fixezi doza in pozitia finala.

Pozitioneaza doza in asa fel incat sa nu existe posibilitatea inundarii acesteia odata cu topirea brusca a zapezii.

Daca utilizezi furtun luminos alimentat la retea, respecta cu strictete recomandarile producatorului si utilizeaza doar conectori dedicati pentru utilizare impreuna cu furtunul luminos. Foloseste elemente de fixare care nu strapung furtunul. Tine cont ca desi furtunul este rezistent la apa, zona conexiunilor este bine sa fie amplasata intr-o zona protejata de zapada si ploaie.

Orice instalatie de lumini de sarbatori cu izolatia deteriorata trebuie inlocuita, nu fa improvizatii si nu combina accesorii de alimentare de la producatori diferiti sau tipuri de instalatii diferite.

Daca nu stapanesti domeniul este bine sa apelezi totusi la sprijinul unui electrician.

Pentru recomandari despre luminile utilizate in interior iti recomandam sa citesti si articolul de aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii
Faza si nulul Faza si nulul
Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements
Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI
Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda
Tot ce trebuie sa stim despre luminitele de sarbatori Tot ce trebuie sa stim despre luminitele de sarbatori

Vezi mai multe articole