Dezumidificarea piscinelor

20 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fericitii posesori ai unei piscine interioare, de care se pot bucura pe tot parcursul anului, de foarte multe ori uita neajunsurile unei astfel de achizitii. Pentru piscinele de interior este obligatoriu sa se foloseasca o instalatie pentru pastrarea umiditatii relative a aerului, in intervalul 60-70% .
 
Fara acest lucru, atmosfera devine greu de respirat si se produce condens, care poate afecta intreaga cladire. Excesul de umiditate, ce apare in mod frecvent la piscinele interioare, de cele mai multe ori conduce la aparitia fenomenului de condens, a mucegaiului, a petelor de igrasie pe pereti si tapiterie, a oxidarii si aparitiei petelor de rugina,
a coroziunilor si, a mirosurilor neplacute. Exista doua variante pentru rezolvarea acestor inconveniente: dezumidificatorul ambiental si centrala de tratare a aerului. In functie de buget, puteti opta pentru una dintre cele doua solutii.
Echiparea cu un dezumidificator duce la eliminarea acestor neajunsuri, asigurand aerului umiditatea relativa dorita. Aerul este aspirat de un ventilator silentios, dupa care este trecut printr-un sistem de evapoare-condensare, fara a-i modifica temperatura. Umezeala din aer este transformata in apa si colectata intr-un bazin cu preaplin, sau evacuata direct printr-un tub flexibil. Sistemul este controlat de un umidistat, care mentine in mod automat gradul de umiditate dorit.
Dezumidificatorul, care poate fi tip consola sau incastrat, este un aparat din gama pompelor de caldura termodinamice, care transforma aerul cald si umed, intr-un aer mai cald si uscat. El functioneaza pe principiul recircularii aerului, fiind mult mai economic decat varianta introducerii de aer proaspat care trebuie incalzit,  proces ce se realizeaza cu ajutorul centralei de tratare a aerului.
Exista mai multe variante de dezumidificatoare, iar calculul ce sta la baza alegerii lor trebuie facut de un specialist cu experienta in domeniu.
 
Pentru un calcul corect, se are in vedere temperatura apei, temperatura din incapere, suprafata de evaporare, suprafata vitrificata, aportul de aer proaspat, ventilatia, precum si alti factori din sala piscinei.
 
Centralele de tratare aer, mai costisitoare, sunt considerate de catre numerosi specialisti ca fiind mai performante. Sunt realizate in constructie modulata si pot asigura toate functiile, intr-un proces complex de tratare aer: aport de aer proaspat; filtrare, incalzire (baterii cu apa calda, abur sau electrice); racire (baterii cu apa rece sau cu detenta directa); recuperare de caldura cu schimbatoare de caldura aer-aer, schimbatoare de caldura apa-aer, schimbatoare de caldura si umiditate rotative; umidificare adiabatica sau izoterma cu abur saturat uscat; ventilatie si atenuare de zgomot. Un dezavantaj ar putea fi considerat faptul ca acest tip de centrala necesita o camera speciala, insa, se pare ca merita efortul, rezultatele fiind foarte bune.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cat costa constructia unei piscine subterane pe piata din Romania Cat costa constructia unei piscine subterane pe piata din Romania
Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea a II-a Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea a II-a
Solutii de acoperire a piscinei Solutii de acoperire a piscinei
Sfaturi pentru intretinerea piscinei si curatarea apei Sfaturi pentru intretinerea piscinei si curatarea apei
Piscina sau jacuzzi? Piscina sau jacuzzi?
Pregatirea piscinei pentru iarna Pregatirea piscinei pentru iarna

Vezi mai multe articole