Apa curata in piscina

Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a]

01 iulie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apa din piscina proprie poate fi casa unor microorganisme variate, de la microbi si bacterii pana la alge, acestea putand produce diverse probleme de sanatate – infectii ale urechii, nasului, gatului. Verifica pH-ul si nivelul clorului in fiecare zi – aceste teste ar trebui efectuate inainte de prima baie in piscina din ziua respectiva.

 

Sugestii generale pentru pastrarea calitatii apei din piscina
Sa vedem, in partea a doua parte a discutiei despre mentinerea calitatii apei din piscina, cum putem face acest lucru urmand cateva sfaturi simple:

 • Verifica pH-ul si nivelul de clor zilnic. Aceste teste ar trebui efectuate inainte de prima baie in piscina din ziua respectiva pentru siguranta ca apa si calitatea acesteia nu s-au alterat peste noapte.
 • Pe timp de vreme foarte calduroasa, este o idee foarte buna sa verifici nivelul pH-ului si al clorului chiar de doua ori pe zi.
 • Aminteste-ti ca piscinele incalzite necesita mai mult clor decat piscinele neincalzite.
 • Aspira piscina cu o frecventa regulata.
 • Verifica frecvent pompa si alt echipament al piscinei – repara sau inlocuieste piesele, acolo unde este necesar.

 

Rezolvarea problemelor frecvente

Sugestiile generale includ:

 • Alge – aceste organisme unicelulare au un ciclu de viata scurt, dar pot modifica culoarea apei din piscina in verde in doar cateva ore. Cauza aparitiei este clorinare zero, care permite acestor organisme sa se dezvolte. Tratamentul include scaderea nivelului de pH prin adaugarea de substante acidifiante, pentru ca mai apoi sa adaugam un tratament cu cupru pentru distrugerea sporilor. Poti folosi o perie pentru a indeparta algele de pe suprafata piscinei. Ziua urmatoare, aspira algele de pe fundul piscinei – nu incerca sa le indepartezi prin pornirea filtrului. Ai grija sa verifici alcalinitatea totala, pH-ul si duritatea inainte sa permiti cuiva sa inoate.
 • Fecale – copiii mici pot avea mici accidente ocazionale in timp ce se afla in piscina. Scoate pe toata lumea din piscina si ridica „elementele” folosind o mesa fina. Daca piscina este una mica, poti lua in considerare o scurgere totala, urmata de curatare si reumplere. Altfel, superclorineaza piscina pentru cel putin jumatate de ora inainte de a lasa pe cineva sa inoate in aceasta. Ai grija ca nivelul de clor sa ajunga la normal.
 • Mirosul de clor – mirosul puternic de clor poate afecta ochii, nasul si pielea. Contrar credintei populare, clorul in cantitati mici este cel care cauzeaza mirosul, nu clorul in cantitati mari. Prea putin clor permite formarea compusilor de cloramina. Este vorba de acesti compusi, ei sunt vinovatii care au un miros puternic si cauzeaza iritatia. Daca mirosul din piscina este puternic, verifica nivelul de clor - vei vedea ca trebuie sa mai adaugi.

 

Sugestii de siguranta pentru substantele chimice de piscina

 • Substantele destinate mentinarii calitati apei din piscina pot fi periculoase daca nu sunt gestionate cum trebuie. Sugestiile includ:
 • Pastreaza aceste substante incuiate intr-un loc rece si uscat.
 • Nu pastra aceste produse in apropierea altora care sunt inflamabile, inclusiv benzina sau alcool.
 • Foloseste-le urmand strict instructiunile.
 • Nu combina mai multe produse in acelasi timp – spre exemplu, nu amesteca doua tipuri de clor (precum cel granulat sau cel lichid).
 • Pentru a evita stropirea cu substante chimice, adauga aceste produse in apa – nu adauga apa peste substante.
 • Daca esti stropit accidental, spala hainele „contaminate” imediat si spala-te cu multa apa.

 

Lucruri de tinut minte

 • Oamenii care inoata in piscine sunt cea mai puternica sursa de infectie
 • Cheia catre mentinerea calitatii apei din piscina este reprezentata de 5 factori: filtrare, clorinare, nivelul pH-ului, alcalinitatea totala si duritatea
 • Verifica nivelurile de pH si clor zilnic – preferabil, efectueaza aceste teste inainte de prima baie de dimineata pentru siguranta ca apa nu s-a „alterat” pe parcursul noptii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Verifica cu un test kit calitatea apei din piscina Verifica cu un test kit calitatea apei din piscina
Piscine din panouri de tabla galvanizata Piscine din panouri de tabla galvanizata
Dezumidificarea piscinelor Dezumidificarea piscinelor
Solutii de acoperire a piscinei Solutii de acoperire a piscinei
Piscina din curtea casei Piscina din curtea casei
Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea I Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea I

Vezi mai multe articole