on

Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura

04 martie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Liberalizarea relațiilor sociale înseamnă și realitatea că am pierdut din profunzimea interacțiunilor cu semenii noștri. Avem tendința de a rămâne la suprafață, ne oprim la formă. Dacă forma contează pentru marea majoritate, dacă partea estetică și impresia asupra ochiului sunt cele care ne interesează și ne influențează în primul rând, atunci poate este cazul să examinăm mai aproape fenomenul ”sculptural buildings”, un termen pe care l-am întâlnit în limba engleză și care ar putea fi tradus cu sintagma ”clădiri sculpturale”. 

 

 

Am observat și ne-au impresionat pe fiecare din noi, în drumurile noastre prin marile orașe ale lumii, felul în care sculptura este folosită ca parte integrantă a clădirilor, în diferitele elemente arhitecturale precum stâlpi, frontoane, fațade sau chiar în structurile interioare … arhitecții folosind de regulă materiale precum marmura, bronzul, lemnul sau sticla.

Clădirile astfel ”decorate” cu elemente din arta sculpturii, devin adevărate opere de artă, în sine. Dar pentru a diferenția între (1) folosirea sculpturii în arhitectură și (2) arhitectura sculpturală ca stil preferat în anumite situații vă propunem câteva exemple. Iar acelora care se vor lăsa prinși de subiect (arhitecți, ingineri constructori) - vă invităm să ne trimiteți punctele voastre de vedere pe adresa Redacției Misiunea Casa, pentru a le integra în acest articol.

Arhitectura si sculptura. Exemplu - Catedrala protestantă din Berlin, clădire de secol XIX, Europa Centrală


Sursa Foto: Pixabay

Considerăm de referință și util pentru clarificarea aspectelor ce țin de ”sculptură în arhitectură” și o vizită pe site-ul prestigioasei companii americane Gladding, McBean, care-și propune să folosească trecutul pentru a înfrumuseța viitorul, unde veți afla între materialele oferite și aceste albume absolut impresionante, despre integrarea soluțiilor decorative Terra Cotta și diferitele tipuri de prindere, in functie de structuri...

Sursa Foto: Gladding, McBean

Pentru clădiri sculpturale - am identificat acest prim exemplu care ne-a plăcut mult și ne-a inspirat (poate ne-a adus aminte de elemente pe care le-am întâlnit în Maramureș?). Este o lucrare semnată de arhitecții de la Haas Cook Zemmrich  pentru compania privată Rapunzel - un producător european de alimente bio, care a dorit să realizeze un loc emblematic pentru legăturile (organice) dintre Om și Natură. Pentru cei care nu ați ajuns la inaugurarea spațiului expozițional, vă oferim un film de prezentare (click pe foto, cu observația că se pot organiza excursii și puteți programa vizite).

Sursa: YouTube, site-ul companiei. Deschiderea ”Universului Rapunzel - O Lume pentru Tu si Eu”

 

Credem că imaginea scării ce urcă pe acoperiș, pentru a uni verdele ierbii cu albastrul cerului, este sugestivă ca imagine și trăire a unei stări pe care o veți simți numai dacă ajungi acolo - fie prezent fizic sau chiar cu puterea imaginației: e o poveste despre fragilitatea omului și sensul trecerii sale prin lume? … Cu siguranță, scara turnului ne-a atras atenția, fiindcă are legătură cu povestea Fraților Grimm și iubirea care depășește pragul blestemului.


Sursa Foto: Parametric Architecture (unde veți găsi și imagini din interior!)


Pentru a rezuma cele de mai sus, clădirea sculpturală se refera la o clădire în sine care este concepută astfel încât să fie o operă de artă sculpturală.

Aceasta implică integrarea sculpturii în întreaga structură a clădirii, astfel încât aceasta să devină o parte integrantă a designului. De exemplu, o clădire sculpturală poate avea elemente sculpturale care formează coloane sau arcade, sau poate avea o fațadă care este sculptată într-un mod distinctiv  - sau o scară spre cer, ca in exemplul de mai devreme - și care este făcută să atragă privirea.

Pe de altă parte, utilizarea sculpturii în arhitectură poate fi considerată o formă de decorațiune care implică plasarea sculpturilor pe o clădire existentă. Aceasta poate include adăugarea de statui sau de reliefuri la fațada unei clădiri, sau poate include crearea de elemente sculpturale care sunt plasate în interiorul clădirii sau în jurul ei. De exemplu, o clădire istorică poate avea elemente sculpturale care sunt adăugate ulterior, pentru a completa designul și pentru a atrage atenția asupra clădirii.


În concluzie, diferența dintre o clădire sculpturală și utilizarea sculpturii în arhitectură este aceea că în cazul unei clădiri sculpturale, sculptura face parte integrantă din structura și designul clădirii, în timp ce în cazul utilizării sculpturii în arhitectură, sculptura este adăugată la o clădire existentă, ca o formă de decorațiune sau de accentuare a designului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Moscheea Shah Faisal Moscheea Shah Faisal
Lectia Catedralei Notre-Dame Lectia Catedralei Notre-Dame
Munchen: Stadionul Olimpic Munchen: Stadionul Olimpic
Structuri arhitecturale din beton si fier Structuri arhitecturale din beton si fier
Despre stilul baroc Despre stilul baroc
Interviu cu Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partner PIATRAONLINE Interviu cu Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partner PIATRAONLINE

Vezi mai multe articole