Doar 10 credite in lei si 4 pentru constructii prin Prima casa

05 august, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cresterea costului finantarii la euro si scaderea dobanzilor pe piata monetara de la Bucuresti nu i-au convins pe romani sa renunte la valuta si sa se imprumute in lei, astfel ca bancherii au vandut numai zece credite ipotecare in lei prin "Prima casa" 4, ceea ce inseamna 0,3% din totalul finantarilor acordate in aceasta etapa.
 "Circa 20% din clienti vor intr-o prima faza credite in lei. Se razgandesc insa in momentul in care vad diferenta de cost. Dobanda este aproape dubla la un credit in lei fata de unul in euro. Este inca loc pentru reducerea dobanzilor la lei", comenteaza Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.
 
Bancile care participa la "Prima casa" pot percepe o dobanda maxima formata din Euribor la trei luni plus o marja fixa de cel mult 4% la euro si indicatorul Robor la trei luni plus o marja de cel mult 2,5% la lei, in aceasta marja fiind incluse si eventualele comisioane. La nivelul actual al indicatorilor de pe piata monetara, diferenta dintre dobanda la un credit in euro si cea la un credit in lei este de circa 2,5 puncte procentuale.
 
De exemplu, la un credit in valuta de 57.000 de euro pe 30 de ani clientul plateste la final circa 120.000 de euro, in timp ce la un credit in lei de 240.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) suma platita la finalul contractului este de 608.000 de euro (ceea ce echivaleaza cu 245.000 de euro).
 
De fapt, nici macar nu au toate bancile oferte de credite "Prima casa" in lei, in aceasta situatie fiind inclusiv BCR si BRD, cele mai mari banci din sistemul bancar si care au avut cele mai mari plafoane de garantii in editi­ile precedente.
 
De exemplu, in prima etapa a programului banca de stat CEC Bank a avut in oferta doar credite in lei, dar incepand din 2010 a inceput sa vanda si finantari in euro datorita cererii foarte slabe pentru leu.
 
Cele opt banci care au reluat vanzarile de credite ipotecare garantate de stat acordasera pana la sfarsitul saptamanii trecute 1.960 de credite, garantiile emise de stat ridicandu-se la 38,6 milioane euro, potrivit datelor furnizate ZF de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia care gestioneaza garantiile din acest program.
 
Aceasta inseamna ca finantarile acordate de banci cumuleaza peste 77 de milioane euro, avand in vedere ca statul mai garanteaza doar pe jumatate aceste credite. Valoarea medie a unui credit a fost de 39.700 de euro, nivel similar cu cel inregistrat si in etapele precedente.
 
Toate cele opt banci care vand in acest moment credite ipotecare garantate pe jumatate de stat au la dispozitie un plafon total de circa 1,3 miliarde de euro.
 
In etapa actuala, bancherii trebuie sa accepte reducerea la jumatate a garantiei de stat pentru creditele acordate in trecut, ceea ce inseamna ca pot sa vanda inca o data pe atat.
 
Bancile care au intrat pana acum in program sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, Piraeus si Millennium, alte opt institutii de credit urmand sa reia vanzarea de finantari in perioada urmatoare.
 
"Prima casa" functioneaza in continuare pentru achizitiile de locuinte vechi si foarte putin pentru finantarea constructiilor noi. De la inceputul lunii iunie au fost acordate doar patru credite pentru construirea de case de la zero.
 
"La creditele de constructie este un proces mai complicat si multi clienti prefera alternativa unui credit de nevoi personale cu ipoteca. La creditele pentru constructie banii sunt eliberati in transe, iar banca trebuie sa evalueze periodic stadiul constructiei", spune Liviu Andrei.
 
De la inceputul programului au fost acordate prin acest program peste 40.000 de credite cu o valoare cumulata de 1,6 miliarde euro. Numai 38 de clienti au intrat in incapacitate de plata.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Povestea reluarii creditarii - 25 Martie 2009 Povestea reluarii creditarii - 25 Martie 2009
Fondul de garantare aproba zilnic 96 de dosare pentru Fondul de garantare aproba zilnic 96 de dosare pentru "Prima casa" - 19 martie 2010
Troc cu constructiile noi Troc cu constructiile noi
Praktiker Romania daruieste un apartament cu 4 camere, la cheie, in Palladium Residence Praktiker Romania daruieste un apartament cu 4 camere, la cheie, in Palladium Residence
Creditele de consum, pe primul loc si in 2007 Creditele de consum, pe primul loc si in 2007
Asigurare obligatorie Asigurare obligatorie

Vezi mai multe articole