Doua camere cu 46.000 de euro

29 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cererea de apartamente la bloc va genera si o modificare a ofertei. Se asteapta ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare sa se orienteze catre apartamente economice.
 
Daca in primii ani investitorii au ridicat vile si apartamente de lux, in ultima perioada oferta s-a adresat in general clasei medii. Este insa vorba despre patura superioara a clasei medii. Conform specialistilor, noile proiecte sint adresate in principal celor care au un venit lunar de 1.000-2.500 de euro, adica personalul cu pozitie de middle management din banci si companii internationale, micii antreprenori si investitori. Cererea este mare, lucru care se poate vedea si din rapiditatea cu care se vind aceste locuinte, inca de cind se afla in faza de proiect. Preturile acestora variaza intre 800 si 1.500 de euro/mpc, la care in majoritatea cazurilor se adauga si TVA. Chiar daca pretul pe metru patrat construit este comparabil cu cel al apartamentelor din blocurile vechi, apartamentele noi sint mai scumpe deoarece au suprafete mai mari. Astfel, veniturile multora dintre romani nu le permit acestora sa achizitioneze un astfel de apartament. Agentii imobiliari apreciaza ca este timpul pentru o schimbare.
 
Proiecte noi
 
Ansamblurile de blocuri cu apartamente mai ieftine decit cele existente in prezent pe piata reprezinta, in opinia specialistilor, urmatorul pas. Se asteapta ca pe piata sa apara blocuri cu apartamente mai ieftine chiar si decit cele din imobilele construite inainte de 1989. Acestea sint asteptate in sudul si sud-estul Bucurestiului. „Unul dintre clientii cu care am lucrat a cumparat un teren in zona de est si vrea sa sa vinda o locuinta cu 650-700 de euro metrul patrat, plus TVA“, spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Se anticipeaza ca si in zona de sud vor aparea noi proiecte interesante. „Dezvoltarea zonei de sud presupune costuri mai mici. Vom asista la construirea de apartamente noi si ieftine. Din moment ce pentru o casa pretul de constructie este de 350-400 de euro/mpc, este normal sa apara si dezvoltatori care sa vinda la 650-700 de euro, plus TVA. Este posibil, existind concurenta pe piata“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.
 
De ce mai ieftin
 
Pretul mai mic este dat de costurile reduse pentru achizitionarea terenurilor, dar si de economii la capitolul finisaje. Pentru astfel de proiecte se merge pe zone cu terenuri foarte ieftine. Finisajele interioare sint noi, dar sint ieftine. Acest lucru este important, in conditiile in care finisajele reprezinta mai mult de o treime din valoarea unui apartament. Acestea vor concura la pret cu apartamentele vechi si pentru ca suprafetele sint ceva mai mici decit ale celor din proiectele nou-lansate. „Locuintele sint mici ca suprafete, asemanatoare cu cele construite in anii ’60-’70: sufragerie de 17-18 mp, dormitor la 9-10 mp. Aceasta este urmatoarea piata care se va deschide“, spune Ruxandra Cleciu. Astfel, in cazul in care pretul de vinzare ar fi de 700 de euro/mpc, fara TVA, adica 833 de euro, cu tot cu taxe, un apartament cu doua camere, cu o suprafata construita de 55 mp ar costa in jur de 45.800 de euro, adica ceva mai putin decit cele situate in blocurile vechi din cartierele bucurestene. Avantajul consta in faptul ca pretul este bun, iar locuinta care se achizitioneaza este noua. In ceea ce priveste aceste proiecte nu se cunoaste o data de lansare.
Factorul UE
 
Aparitia apartamentelor economice va raspunde cererii. Pe de alta parte, agentii imobiliari anticipeaza ca acest pas va aduce o scadere a preturilor apatamentelor. „La noi nu este o piata care sa fi reactionat la mai multe socuri. Noi invatam. Nu putem decit sa vedem ce s-a intimplat la vecini, si la ei asa a fost: au intrat in UE, au crescut cheltuielile, iar preturile au scazut usor“, apreciaza Ruxandra Cleciu.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce apartament isi permite un roman cu salariu mediu Ce apartament isi permite un roman cu salariu mediu
Mai putin de jumatate din locuintele promise au reusit sa fie livrate - 19 Martie 2009 Mai putin de jumatate din locuintele promise au reusit sa fie livrate - 19 Martie 2009
Blocuri Blocuri
Cum poate fi vanduta o casa ipotecata Cum poate fi vanduta o casa ipotecata
Statul revine in forta pe piata caselor Statul revine in forta pe piata caselor
Grupul Wienerberger are performante bune in primul semestru din 2017 Grupul Wienerberger are performante bune in primul semestru din 2017

Vezi mai multe articole