Banii se dau in functie de bunurile din casa

11 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul a stabilit miercuri modul in care se va acorda de acum inainte ajutorul social. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ca dreptul la ajutorul social va fi stabilit in functie de veniturile nete realizate si de bunurile pe care le detin persoanele singure sau familiile care solicita sprijin financiar din partea statului.
 
Ajutorul social se acorda pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate in luna anterioara depunerii cererii. Pentru solutionarea cererii, primarul dispune, in mod obligatoriu, efectuarea unei anchete sociale, la domiciliul sau resedinta solicitantului ajutorului social.
 
Ajutorul de la stat este cuprins intre 166 si 341 RON
 
Cuantumul ajutorului social se determina ca diferenta intre nivelurile lunare ale venitului minim garantat si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Potrivit prevederilor actuale, venitul minim garantat este de 166 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 231 de lei pentru familiile formate din trei persoane, 287 de lei pentru familiile formate din patru persoane si de 341 de lei pentru familiile formate din cinci persoane. Pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci, care face parte din familie, se acorda cate 23 de lei. Persoanele singure beneficiaza de un venit minim garantat lunar de 92 de lei.
 
Noile prevederi simplifica procedurile de testare a veniturilor, in vederea stabilirii venitului net lunar pentru persoanele singure sau pentru familiile beneficiare.
 
Astfel, actul normativ introduce o lista a bunurilor considerate de stricta necesitate. În lista bunurilor de stricta necesitate se regasesc, printre altele, o masina de gatit, frigider si/sau congelator sau combina frigorifica, o masina de spalat, automata sau neautomata, un aspirator de praf, un televizor, un telefon fix sau mobil, un calculator personal, terenul pe care se afla locuinta, precum si cel care imprejmuieste imobilul, dar nu mai mult de 500 de metri patrati in zona urbana si de 1.000 de metri patrati in zona rurala, animale si alte bunuri provenite din ajutoare sau donatii.
 
Persoanele singure sau familiile care au in proprietate cel putin unul dintre bunurile care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, nu vor beneficia de ajutor social. În lista bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate se regasesc cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, aparate de filmat, camere video, laptop-uri, tablouri si obiecte de arta, autoutilitare, autocamioane, salupe, tractoare, cazan de fabricat rachiu, precum si depozite bancare care depasesc ca valoare nivelul venitului minim garantat, calculat pentru un an de zile. Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pana la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca.
 
Orele de munca se calculeaza direct proportional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiaza familia sau persoana singura, prin aplicarea unui tarif orar corespunzator salariului minim pe economie, raportat la durata medie lunara a timpului mediu de munca.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primul outlet cu produse pentru casa si gradina din Romania Primul outlet cu produse pentru casa si gradina din Romania
Boomul imobiliar dispare din statistici Boomul imobiliar dispare din statistici
Piata constructiilor va iesi din impas odata ce bancile vor acorda credite Piata constructiilor va iesi din impas odata ce bancile vor acorda credite
Inca doi ani de variatii semnificative de preturi Inca doi ani de variatii semnificative de preturi
Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009 Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009
credite credite

Vezi mai multe articole