Elena Udrea vrea sa atraga 40 mil. euro de la privati pentru locuinte cu chirie

29 august, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza sa lanseze programul 'Constructii de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat', companiile private urmand sa participe cu peste 40 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat in dezbatere interministeriala.
 
Suma de 40 milioane euro, inclusiv TVA, este aferenta serviciilor de proiectare si lucrarilor de constructii si montaj ce revin investitorului privat.
 
 Costul mediu anual al programului din bugetul de stat si bugetele locale s-ar putea ridica la 12,9 milioane lei, pana in 2015. Impactul asupra bugetului de stat si la bugetul autoritatilor locale insumeaza aproximaitv 50 milioane lei, pana in 2015. Calculul estimativ s-a efectuat pentru constructia a 1.000 de apartamente cu doua camere, cu un cost unitar de 450 euro pe metrul patrat, inclusiv TVA.
 
 Valoarea serviciilor proiectare ce revin Agentiei Nationale pentru Locuinte, precum studii de fezabilitate, studii de fundamentare a deciziei de concesionare, documentatii de atribuire a contractelor se ridica la 1,5 milioane euro, inclusiv TVA.
 
 Conform datelor furnizate de autoritatile locale, numarul de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in regim de inchiriere depaseste 100.000, acestea fiind formulate atat de tineri, cu varsta de pana la 35 de ani, cat si de alte categorii de persoane. Din anul 2001 pana in prezent au fost finalizate circa 28.000 unitati locative, un numar insuficient fata de cererea foarte mare existenta la nivel local, potrivit proiectului de act normativ.
 
 În 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in Romania s-au construit 2,7 locuinte la mia de locuitori, ceea ce inseamna aproape de doua ori sub media europeana de 4,9. În ceea ce priveste situatia la nivelul primului trimestru din anul 2011, se constata o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, consemnandu-se si o inversare a repartitiei pe medii de locuire, respectiv 44,4% in mediul urban si 55,6% in mediul rural. Din totalul locuintelor finalizate in cursul primului trimestru din 2011, 98,9% au fost finantate din surse private, in timp ce doar 1,1% au fost executate din fonduri publice.
 
 Programul 'Constructii de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat' permite accesul la o locuinta, ce respecta standardele in vigoare, a tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei libere.
 Astfel, se constituie un fond de locuinte ce apartin domeniul public al statului si sunt administrate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte, prin care se va satisface un numar mai mare de cereri de locuinte la nivel local, cu precadere in municipii si in orasele mari.
 
 Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte
 (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program.
 
Lucrarile de viabilizare si dotarile tehnico-edilitare se vor asigura de
 catre autoritatile publice locale si/sau de catre investitori, in conformitate cu contractele incheiate de ANL cu unitatile administrativ-teritoriale si/sau investitorii privati. Finantarea acestor lucrari se asigura din surse de la bugetul de stat, bugetul local sau de catre investitorul privat, din surse proprii sau atrase in cadrul contractului de concesiune.
 
Sursa: Capital.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Retrocedarile se plimba intre primariile Capitalei Retrocedarile se plimba intre primariile Capitalei
Din vara, metrul patrat construit va avea un pret oficial - 09 martie 2010 Din vara, metrul patrat construit va avea un pret oficial - 09 martie 2010
Grupul Miele continua cresterea: +1,5% cifra de afaceri in anul cu cea mai mare lansare din istorie Grupul Miele continua cresterea: +1,5% cifra de afaceri in anul cu cea mai mare lansare din istorie
Blocurile noi migreaza spre periferii Blocurile noi migreaza spre periferii
Solutii simple pentru un consum minim de energie Solutii simple pentru un consum minim de energie
Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere

Vezi mai multe articole