Cat se mai dezumfla bula imobiliara

15 decembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii care intentioneaza sa-si cumpere o locuinta n-au motive sa se grabeasca. Analistii imobiliari se asteapta la ieftiniri usoare in prima parte din 2011. Pretul caselor noi a scazut cu peste 42% in ultimii doi ani. Ieftiniri sunt asteptate si in prima parte a anului viitor, dar in special pentru imobilele vechi.
 
Efectele crizei economice au fost resimtite din plin de piata imobiliara din Romania, in ultimii doi ani. Numarul tranzactiilor a scazut semnificativ, iar preturile au cunoscut luna de luna noi minime.
 
Casa de vanzare
De exemplu, pentru casele si vilele noi, preturile au scazut cu peste 42% fata de 2008, potrivit celei ami recente analize a portalului imobiliare.ro. Se va dezamorti piata in 2011? Cum vor evolua preturile?
 
Analistii imobiliari sunt de parere ca usoare reduceri de pret s-ar putea resimti si in prima parte a anului viitor, insa pe segmentul caselor vechi. „Pentru locuintele vechi, preturile se vor mai reduce si in 2011, cel putin in prima jumatate a anului viitor, insa scaderea va fi de cateva procente", explica expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
 
Pretul caselor noi, tintuit de credite
 
In ceea ce priveste imobilele rezidentiale noi, Zilisteanu spune ca dezvoltatorii care si-au derulat proiectele prin credite bancare nu-si mai permit sa opereze reduceri de pret.
 
„Multi au ajuns la limita suportabilitatii si exista riscul de blocaj. Daca si-au dezvoltat proiectele numai din fonduri proprii, ar mai putea inregistra mici reduceri", a explicat expertul imobiliar. De aceeasi parere este si Adrian Sischin, country manager al companiei imobiliare RE/MAX, care considera ca dezvoltatorii si-au cam epuizat discounturile.
 
„Realitatea este ca majoritatea dezvoltatorilor imobiliari au renuntat la profitabilitatea care le-a fost erodata de creditele bancare. Deja au ajuns la limita cu discounturile si incearca sa-si finalizeze proiectele cu mana de lucru si cu finisaje mai ieftine", a explicat Adrian Sischin.
 
Cu toate acestea, diminuarea cererii de pe piata imobiliara lasa doar doua solutii pentru dezvoltatori cu credite: fie mai reduc preturile, fie risca sa intre in insolventa. Numai in Bucuresti exista proiecte imobiliare abandonate in ultimii doi ani a caror valoare depaseste un miliard de euro, potrivit lui Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al Sectorului 3 din Capitala.
 
Climatul economic, un factor important
 
Zilisteanu spune ca evolutia pietei imobiliare din 2011 va depinde foarte mult de climatul economic general. „Dupa cum se vede, nu se intrevad lucruri bune. Daca economia va da semne ca-si revine, atunci si numarul de tranzactii imobiliare va inregistra o crestere", a explicat expertul imobiliar.
 
La randul sau, Sischin este de parere ca singurul element care ar putea dezamorti piata imobiliara este cresterea puterii de cumparare, insa majoritatea populatiei are deja credite contractate.
 
Proiecte pandite de faliment
 
Proiecte imobiliare in valoare de 500 de milioane euro ar putea intra anul viitor in insolventa sau in faliment, cele mai multe pe segmentul rezidential, potrivit Coldwell Banker. De asemenea, pandite de dificultati sunt si companiile care detin terenuri, dar nu au inceput inca dezvoltarea de proiecte. In prezent, exista proiecte cu valoare de peste 200 de milioane de euro care se afla intr-una din cele doua situatii.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pregatiri de casa noua Pregatiri de casa noua
Perspective catre viitor: HUF HAUS dezvolta un nou prototip de casa Perspective catre viitor: HUF HAUS dezvolta un nou prototip de casa
2009 - Cosmarul imobiliar devine realitate - 08 Ianuarie 2009 2009 - Cosmarul imobiliar devine realitate - 08 Ianuarie 2009
Cadastru Cadastru
La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate
Criza de vile in jurul Bucurestiului Criza de vile in jurul Bucurestiului

Vezi mai multe articole