Fata care doarme intr-un pat cu asternut alb

Ergonomia somnului – saltele si perne

27 iunie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aproximativ o treime din viata ti-o petreci in pat, dormind. Daca dormi pe o saltea si o perna necorespunzatoare din punct de vedere ergonomic, faptul ca nu vei avea un somn bun si ca nu te vei trezi odihnit sunt cele mai mici probleme. Cea mai mare problema, care va aparea in timp, va fi una mult mai grava, de natura medicala. Mai precis:
- daca forma si dimensiunea pernei nu sunt cele optime, iti vei schimba frecvent pozitia corpului in timpul somnului si, in timp, vei avea probleme in zona cervicala si la umeri;
- in ceea ce priveste salteaua, daca aceasta este veche si deteriorata, vei avea probleme medicale la coloana vertebrala.

Musculatura corpului se tensioneaza in timpul zilei si trebuie sa se detensioneze in timpul somnului, iar pentru asta salteaua si perna trebuie sa se conformeze conturului natural si firesc al coloanei vertebrale.

Salteaua ideala nu trebuie sa fie nici prea tare, nici prea moale. Daca salteaua este tare, se creeaza spatii intre saltea si corp, lucru care va produce presiune asupra oaselor. Daca, din contra, salteaua este prea moale, zona pelviana se va afunda prea mult in saltea, lucru care va duce la deformarea coloanei vertebrale.

Cum trebuie sa fie perna in functie de pozitia in care dormi
Daca dormi pe laterala, perna trebuie sa aiba grosimea direct proportionala cu latimea umerilor si cu gradul de elasticitate a saltelei. Cu cat ai umerii mai lati, cu atat va trebui sa ai o perna mai inalta.

Daca dormi pe spate, perna va trebui sa aiba o grosime mai mica decat atunci cand dormi pe partea laterala. Chiar si in cazul unei perne mai subtiri este important sa te asiguri ca aceasta iti ofera sustinerea necesara pentru cap, gat si umeri.

Iar daca dormi pe burta, este recomandat sa-ti schimbi pozitia in care dormi, si anume sa dormi pe partea laterala. Atentie, dormitul pe burta poate duce la curbarea si cambrarea excesiva a coloanei.

Acum ai suficiente informatii pentru a sti cum sa-ti alegi corect salteaua si perna care sa-ti ofere nu doar un somn odihnitor, ci si sanatos din punct de vedere medical.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stii cand iti alegi pilota Ce trebuie sa stii cand iti alegi pilota
Paturi de vis Paturi de vis
Alegerea saltelei: recomandari pentru o investitie inteleapta Alegerea saltelei: recomandari pentru o investitie inteleapta
Dormitorul din mansarda Dormitorul din mansarda
Dormitor in stil marocan Dormitor in stil marocan
Liniste, confort si relaxare: Definitia unui dormitor pe placul tuturor (partea a doua) Liniste, confort si relaxare: Definitia unui dormitor pe placul tuturor (partea a doua)

Vezi mai multe articole