Executarile silite produc o avalansa de case ieftine - 20 octombrie 2010

20 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bancile nu au voie sa tina un bun executat silit decat un an, astfel vor fi scoase la vanzare case si la 10-20% fata de valoarea lor din 2008
 
Gheorghe Piperea: Pretul real al unei locuinte din 2008 care s-a vandut cu 120.000 de euro este maximum 30.000 euro
 
Consultantii sustin ca si mentalitatea romanilor a fost gresita, ei fiind interesati sa primeasca o suma cat mai mare, nu de nivelul dobanzilor
 
Reducerea salariilor cu 25%, dar si disponibilizarile de anul acesta au dus la explozia, peste noapte, a numarului romanilor care intarzie tot mai mult cu plata ratei la banca, si care sunt executati silit. Potrivit datelor din piata, unu din zece romani nu-si mai pot plati ratele la timp, mai exact aproximativ 900.000 de romani au datorii mai mari de 90 de zile la banca, care automat inseamna ca intra in procesul de executare silita. Avocatul Gheorghe Piperea, partener al casei de avocatura Piperea si Asociatii, ne-a explicat ca daca la inceputul anului vorbeam de executari silite cu zecile de mii, acum acestea au ajuns la ordinul sutelor de mii, ceea ce este foarte ingrijorator. ''Rata creditelor neperformante ale bancilor a sarit de 10% si se indreapta vertiginos la circa 20%, ceea ce inseamna ca tot mai multi romani nu-si mai pot plati ratele la banca. Mai mult decat atat, asta inseamna ca si numarul persoanelor executate silit creste de la o zi la alta. In plus, problema bancilor este mult mai mare, pentru ca bunurile pe care le-au recuperat de la clienti nu le-au vandut, ci le-au tinut in speranta ca preturile vor creste iar, si astfel sa le poata vinde la preturi foarte mari. Dar asta nu s-a mai intamplat si acum s-au trezit cu mii de bunuri executate silit pe care sunt obligati sa le vanda, pentru ca nu au voie sa le tina mai mult de un an in portofoliu, bunuri pe care nici nu pot macar sa le dea spre inchiriere. Sa nu ne surprinda faptul ca in perioada urmatoare vor fi scoase la licitatii apartamente chiar si la 10-20% fata de valoarea lor din 2008'', a declarat, pentru Curierul National, Gheorghe Piperea.
In plus, acesta ne-a explicat ca apartamentele scoase la licitatii vor fi la pretul real al pietei.
''Daca in 2008 cumparai un apartament la 120.000 de euro, acum bancile vor scoate la vanzare acelasi apartament executat silit la maximum 30.000 de euro, care de altfel este si pretul real al locuintei. In plus, daca bancile evalueaza apartamentul executat silit la 60.000 de euro, nici acesta nu este pretul real, dar ele incearca totusi sa-si mai recupereze din bani. In 2008, cand am avut boom-ul imobiliar, preturile apartamentelor erau supraevaluate, pretul real al locuintelor este 10-20% din valoarea lor de acum 2 ani. Iar cand apartamentele vor fi vandute la aceste preturi atunci vom avea si cumparatori, iar economia se va redresa'', a subliniat Piperea.
 
Mentalitatea romanilor i-a adus la pierzanie
 
Pe de alta parte, consultantii financiari au sustin ca de multe ori romanii aveau o mentalitate gresita despre creditele ipotecare sau de nevoi personale, ei fiind interesati mai mult de suma primita decat de dobanzile foarte mari. Potrivit acestora, in anii cand populatia isi facea credite pentru ori, chiar si cu buletinul, niciunul nu intreba care banca are dobanzile cele mai mici, ci toti se interesau de la care banca pot lua cei mai multi bani. Chiar daca acum le este greu sa accepte ca este si vina lor ca au ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati creditele, romanii tot nu s-au invatat minte si semneaza contractele farar a citi clauzele impuse de banca.
Mai mult, consultantii sustin ca schimbarea nu va veni niciodata de la institutiile de credit, ci doar de la romani. ''Abia atunci cand romanul se va duce al banca si va citi contractul si va sti sa zica nu la clauzele abuzive si la comisioanele foarte mari si uneori ilegale, abia atunci se va schimba ceva in piata. De aceea, este bine ca inainte de a contracta un credit sa analizezi foarte bine bugetul tau, si toate ofertele din piata, si abia atunci sa decizi care banca are cele mai mici dobanzi si cea mai buna oferta pentru bugetul familiei tale'', au declarat consultantii fiscali.
 
Banca isi apara propriul interes
 
Toti clientii spun ca bancile nu-i asculta atunci cand se duc sa-i informeze ca au probleme financiare si ca nu-si mai pot plati ratele, iar bancile sustin ca populatia nu vine sa discute problemele si sa gaseasca o solutie.
In aceasta privinta, Gheorghe Piperea este de parere ca bancile intotdeauna isi vor apara propriul interes, mai exact acela de a-si recupera banii de la clienti. ''Exista o lipsa totala de comunicare intre clienti si banci. De multe ori vina este aruncata de la unul la altul, iar cine are dreptate, nu se stie. Ceea ce ar trebui sa stie clientii este ca intotdeauna bancile isi vor apara interesele proprii si nu interesele clientilor si ele vor sa-si recupereze banii. Degeaba spun ca sunt deschise refinantarilor, pentru ca in realitate nu este deloc asa. Acestea refinanteaza creditele doar clientilor care au imprumuturi de milioane de euro, si nu de celor ce au un credit de nevoi personale. Banca este cel mai riscant partener de afaceri, pentru ca si ea vrea sa faca profit, iar de cele mai multe ori ii si reuseste, spre dezamagirea clientului'', a subliniat avocatul.
 
Penalitati de 1% pe zi din soldul creditului
 
Mai mult, in cazul in care rata la banca nu este platita la timp, institutiile de credit percep penalitati care pornesc de la 0,1% si pot ajunge si la 1%. ''Aceste penalitati sunt foarte mari si incarca foarte mult contabilitatea bancii pentru ca aceste penalitati nu pot fi recuperate imediat de banca. Este clar ca daca cineva nu a putut plati acum 10 lei, peste 5 zile nici atat nu va putea plati 15 lei. Ceea ce este mai grav este ca datoria clientului va creste considerabil si ar putea ajunge ca peste 2-3 ani sa i se dubleze sau tripleze datoria din cauza penalizarilor'', a declarat Gheorghe Piperea, partner al casei de avocatura Piperea si Asociatii.
 
Cum achizitionezi un apartament la licitatie?
 
Cei interesati de achizitia unei locuince executate silit trebuie in primul rand sa ia legatura cu executorul care se ocupa de licitatie. De la acesta puteti afla daca imobilul este locuit sau nu, care este starea imobilului, modificari sau imbunatatiri. In plus, tot acesta va poate da informatii despre conditiile de participare la licitatie. La licitatiile organizate de banci pentru casele executate silit de la rau-platnici preturile pe mp variaza mult de la un oras la altul.
Principalul avantaj al achizitiei unui imobil executat silit il reprezinta pretul. Problema este ca ofertele sunt greu de gasit, desi legal bancile sunt obligate sa publice anunturile de licitatie. Astfel, potrivit Codului de procedura civila, anuntul de vanzare trebuie publicat in mai multe locuri: la sediul organului de executare, adica la sediile bancilor, la locul unde se afla imobilul scos la vanzare, la sediul primariei in a carei raza este situat imobilul, la locul unde se desfasoara licitatia si in ziarele locale sau nationale.
O alta problema ar fi ca imobilele scoase la vanzare nu pot fi vizionate si, in cazul in care proprietarii refuza sa le elibereze, evacuarea cu ajutorul politiei da batai de cap cumparatorului. Legea permite fostilor proprietari sa faca recurs dupa recurs si sunt greu de scos din casa. Asa ca poate dura si ani pana cand cumparatorul isi intra in drepturi.
 
 Care este procedura?
 
 Persoanele care doresc sa achizitioneze un asemenea imobil trebuie sa depuna pana la termenul stabilit pentru licitatie un avans de 10% din pretul de pornire. In cazul in care acesta castiga licitatia, beneficiarul trebuie sa achite pretul intregului imobil in maximum 30 de zile de la castigarea licitatiei. Aceasta suma poate fi platita si printr-un credit bancar, insa este mai greu de realizat tinand cont de faptul ca suma trebuie depusa inainte de emiterea actului de adjudecare, iar banca ar trebui sa elibereze banii inainte de a se constitui ipoteca in favoarea sa. Dupa ce s-a efectuat plata integrala, se acorda un termen de 15 zile in care debitorul executat poate depune contestatie. Dupa trecerea acestui termen, executorul bancar va intocmi actul translativ de proprietate, urmand ca acesta sa fie inscris ulterior in Cartea Funciara. In cazul in care nu se castiga licitatia, banii de avans sunt primiti inapoi, cum este si prevazut in art. 514 Cod procedura civila. Trebuie doar facuta o simpla cerere in acest sens.
Pe site-urile celor mai importante banci din Romania puteti gasi afisate toate terenurile si imobilele scose la vanzare in urma executarilor silite. Astfel, acestea au scos la licitatie circa 200 de imobile si terenuri fiecare. In cazul acestor licitatii se gasesc si case sau terenuri din zona montana, pe care romanii le-au luat pentru a-si face case de vacanta sau pensiuni, iar acum banca ia executat. In plus, pe langa bunurile imobile, bancile au executat silit si bunuri mobile, autoturisme, utilaje sau echipamente.
 
Sursa : Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Catalogul IKEA 2017 te inspira sa spui adio asteptarilor Catalogul IKEA 2017 te inspira sa spui adio asteptarilor
MasterEase contribuie decisiv la constructia Tunelului “de Champel” din Geneva, Elvetia MasterEase contribuie decisiv la constructia Tunelului “de Champel” din Geneva, Elvetia
Credit-punte, bani sa-ti schimbi casa Credit-punte, bani sa-ti schimbi casa
Primul complex rezidential din Piatra-Neamt s-a lansat Primul complex rezidential din Piatra-Neamt s-a lansat
72 de apartamente din cartierul Henri Coanda, puse in vanzare 72 de apartamente din cartierul Henri Coanda, puse in vanzare
Inundatiile baga la apa si asiguratorii Inundatiile baga la apa si asiguratorii

Vezi mai multe articole