In Capitala, coada la apartamentele ANL

15 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cererea de case, de cinci ori mai mare decat oferta
 
Necesarul de peste un milion de locuinte la nivelul intregii tari face ca oferta in acest domeniu sa fie insuficienta. Cel putin in Bucuresti, doar una din cinci persoane care solicita un apartament prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) este "servita". Motivul: lipsa terenurilor, care face imposibila constructia mai multor unitati locative.
"Cererea de locuinte ANL prin credit ipotecar este foarte mare. Cel putin in aceasta perioada, la nivelul Capitalei, avem de patrucinci ori mai multi solicitanti decat capacitatea noastra actuala de constructie", ne-a declarat directorul general al ANL, Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care nu se pot urgenta lucrarile de constructie consta in lipsa terenurilor. De altfel, tot de terenuri este legata si preferinta bucurestenilor pentru locuintele ANL. "Putine persoane isi permit sa investeasca si in viabilizarea terenului pe care urmeaza sa-si construiasca locuinta. Or, la noi, parcelele de teren au toate utilitatile", explica Popescu. In plus, Agentia construieste la preturi mai mici decat cele de pe piata: 400550 euro/mp (inclusiv TVA), fata de cel putin 700800 euro/mp (TVA inclusa).
 
Parteneriate pentru obtinerea terenurilor
Aceasta problema pare sa aiba insa si o rezolvare pe termen relativ scurt. Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a anuntat recent ca, prin modificarea legislatiei ANL, se vor putea incheia parteneriate cu societatile private care detin terenuri, pentru constructia de locuinte prin credit ipotecar. Firmele pot participa astfel la programul privind constructia de locuinte prin credit ipotecar in parteneriat cu ANL, pe baza unor contracte de asociere, daca au activitati in domenii precum constructia de locuinte sau drumuri, investitii imobiliare, servicii de gospodarire comunala sau alimentare cu gaze si energie electrica.
 
Conditii "imblanzite" la inchiriere
Daca in Bucuresti exista cea mai mare cerere de locuinte ANL prin credit ipotecar, solicitarile din teritoriu sunt mai ales pentru locuinte sociale, in vederea inchirierii. De altfel, legislatia din domeniu a fost modificata tocmai pentru a usura accesul tinerilor la locuinte ANL. Executivul a aprobat, recent, prin hotarare de guvern, normele metodologice de punere in aplicare a Ordonantei de Urgenta 105/2005, care a modificat Legea de infiintare a ANL. Astfel, una dintre cele mai importante prevederi din actul normativ vizeaza prelungirea de la 35 de ani la 36 de ani a limitei de varsta, pana la care tinerii pot beneficia de repartizarea de locuinte destinate inchirierii. "Motivul prelungirii cu un an a limitei de varsta consta in faptul ca dosarul poate sta in stand-by o perioada mai mare de timp", a explicat Popescu.
 
Bucurestenii, primii la creditele ipotecare
Bucurestenii sunt in topul romanilor care au contractat un credit ipotecar/imobiliar in vederea achizitionarii/constructiei unei locuinte. Potrivit datelor recent furnizate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), Capitala detine peste 35% din soldul creditelor imobiliare/ipotecare acordate la nivelul intregii tari. Doar in perioada martie 2005 martie 2006, soldul creditelor imobiliare/ipotecare acordate in Bucuresti a crescut cu 70%, comparativ cu perioada similara a anului 2004, ajungand la aproximativ 570 milioane de euro.
 
Scandalul Henri Coanda nu a influentat cererea
Solicitarile de locuinte construite de ANL prin credit ipotecar sunt crescute, in ciuda cererilor de retrocedare care au blocat pentru o perioada lucrarile din cartierul bucurestean Henri Coanda. "Cazul cartierului ANL Henri Coanda este ca si rezolvat. Dosarul privind cererea de revendicare a unei suprafete de 26,5 hectare pe portiunea de cartier din Voluntari este la Parchet. Noi avem documente care atesta faptul ca acolo este un fals grosolan in acte", ne-a declarat Gheorghe Popescu. In schimb, in sectorul 1 nu mai sunt probleme, lucrarile fiind in curs de derulare.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Clientii care nu pot lua credit pentru casa pierd 10.000 de euro - 06 Februarie 2009 Clientii care nu pot lua credit pentru casa pierd 10.000 de euro - 06 Februarie 2009
Laurent Jacquemin, noul CEO al Ariston Thermo Group Laurent Jacquemin, noul CEO al Ariston Thermo Group
PIATRAONLINE inaugureaza primul apartament - concept in interiorul showroom-ului PIATRAONLINE inaugureaza primul apartament - concept in interiorul showroom-ului
Incep cele mai importante evenimente din agricultura, alimentatie, ambalaje si bauturi Incep cele mai importante evenimente din agricultura, alimentatie, ambalaje si bauturi
Gaze naturale mai scumpe pentru populatie Gaze naturale mai scumpe pentru populatie
"Prima Casa" va avea un plafon de garantii de 200 mil. euro

Vezi mai multe articole