on

Evaluarea locuintei: cum se realizeaza in mod corect

06 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca detii o locuinta, indiferent ca vrei sau nu sa o vinzi, este necesar sa cunosti valoarea acesteia. In momentul cand stii foarte bine cat valoreaza proprietatea ta, poti avea foarte multe lucruri de castigat:

 • Poti obtine pretul corect in momentul in care te hotarasti sa o instrainezi;
 • Poti negocia in momentul in care doresti sa obtii un credit cu o garantie imobiliara;
 • Poti stabili valoarea unei eventuale chirii.

Este destul de greu, totusi, sa evaluezi corect pretul locuintei. Exista multi factori care conteaza si contribuie la pretul final, de la perioada in care a fost construita, la materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusa sau modul in care a fost exploatata.

Expertii de la agentia imobiliara Unic Star, impreuna cu echipa www.GIMO.ro, ofera pentru MisiuneaCasa o serie de sfaturi destinate persoanelor care vor sa isi evalueze singuri locuinta.

Factori care influenteaza pretul locuintei

 1. Localizarea imobilului: un imobil situat in centrul localitatii, aproape de institutii publice, scoli, gradinite, banci, piata, transport in comun, va avea un pret mai ridicat decat un imobil situat la periferia localitatii. Cu cat serviciile de care ai nevoie zilnic sunt mai apropiate, cu atat costurile tale vor fi mai mici, acesta fiind un avantaj de care se tine cont, in momentul in care doresti sa vinzi o locuinta.
 2. Bunastarea din localitatea in care se afla amplasat imobilul: locuri de munca, echipare edilitara, servicii publice si comerciale.
 3. O locuinta amplasata in mediu urban are un pret mai ridicat decat o locuinta din mediul rural: confort, facilitati, conditii de trai decente.
 4. Locuinta in sine: suprafata utila, nivelul energetic in care se incadreaza, materialele folosite la amenajare, gradul de luminozitate al imobilului.
 5. Un factor important este vechimea imobilului. Cu cat este mai nou, pretul este mai mare. La fel, daca beneficiaza de dependinte: pivnita, demisol, garaj, anexe. O locuinta cu demisol, pe langa faptul ca este mai solida si trainica decat una care are doar fundatie, arata ca pretul de constructie a fost mai ridicat.
 6. Dotari suplimentare: supraveghere video, senzori miscare, senzori fum, aer conditionat, incalzire centrala.
 7. La apartament un factor important este etajul la care este situat, la etajele intermediare pretul este mai ridicat, la fel daca este apartament de mijloc, nu pe colt.

Factori care scad pretul locuintei:

 1. Certificatul energetic : daca imobilul este clasificat in clasele D-G are un pret mai scazut decat un imobil clasificat in primele 3 clase energetice deoarece costurile pentru incalzirea locuintei vor fi mai ridicate.
 2. Un imobil cu instalatii electrice si sanitare vechi
 3. Umiditatea din locuinta produce igrasie si mucegai ceea ce este periculos pentru sanatate.
 4. Acoperisul are un rol important, daca acesta nu este termoizolat, costurile sunt mai ridicate.
 5. Suprafata mica de teren de care dispune casa este un factor care scade considerabil pretul.

Cum cresti valoarea locuintei in vederea vanzarii:

 1. O bucatarie personalizata, dotata cu electrocasnice si cu mobila la comanda, produce un puternic impact vizual asupra cumparatorilor. Ofera toate acestea drept bonus si cumparatorii tai vor fi cuceriti!
 2. Remodeleaza, pentru a da senzatia de locuinta spatioasa. In afara de mobilier, care trebuie sa fie "lipit" de perete, poti folosi cateva trucuri, care nu te costa nimic.
 3. Lasa lumina sa patrunda in casa! Camerele luminate par mai mari decat cele intunecoase. Podeaua lasata libera mareste incaperile! Aerul rece, de asemenea, ofera senzatia de prospetime.
 4. O curatenie generala, un tablou nou, un var proaspat pe perete, chiar si florile schimbate in vaza din living, toate acestea costa mai putin decat valoarea pe care o ofera proprietatii tale. Curatenie peste tot - nu uita de ferestrele care trebuie sa fie sclipitoare, oglinda din baie si aragazul. Poti sa cresti rapid valoarea unei case cu cateva investitii istete.
 5. Nu are rost sa investesti in renovari sofisticate, doar pentru a-ti impresiona cumparatorii. Oricare dintre ei va dori sa-si puna amprenta proprie pe casa cumparata. Este suficient sa urmezi pasii de mai sus si te vei bucura de reusita!
 6. Prima impresie conteaza enorm si te poate ajuta sa cresti rapid valoarea casei tale. Asta implica inclusiv reparatii. De la bateriile din baie, la prizele invechite, pana la felul in care arata burlanele. Asa ca investeste in reparatii mici pentru a avea beneficii mari.

Pretul corect atrage sau alunga cumparatorii

Pretul corect poate sa fie o arma cu doua taisuri. In conditiile pietei actuale, un pret corect s-ar putea sa alunge cumparatorii, care au un control mai mare asupra achizitiilor. Motivul este simplu: in ultimii ani oferta de imobile a crescut vizibil, in timp ce numarul de potentiali cumparatori a scazut. Evident, exista si exceptii, date de marile orase din Romania.

In general insa, cumparatorii sunt din ce in ce mai pretentiosi, evita sa piarda timpul cu oferte care nu se incadreaza in dorintele lor si nu au dispozitia necesara pentru a-si mari bugetul. Intr-o piata in care oferta este foarte bogata, iar cererea este scazuta, un pret corect s-ar putea sa fie mult prea mare.

Diferenta intre oferta si cerere creeaza o prapastie mult mai mare, in conditiile in care 90% dintre vanzatorii romani de locuinte tind sa supraevalueze imobilele pe care doresc sa le vanda. Un pret incorect duce la blocaje pe piata, care atrage cu sine o multime de alte probleme.

O agentie imobiliara poate sa echilibreze situatia

Cea mai buna solutie pentru a-ti vinde rapid locuinta si pentru a evita blocajele este contactarea unei agentii imobiliare. Este adevarat ca o astfel de solutie implica o serie de costuri, insa este la fel de adevarat ca aceste costuri acopera eventualul timp pierdut pe cont propriu si iti asigura o negociere corecta.

Printre avantajele majore pe care ti le ofera o agentie imobiliara se numara:

 • Faptul ca beneficiezi de consultanta juridica in timpul vanzarii, tot procesul fiind urmarit indeaproape de cei de la agentie;
 • Faptul ca ai o promovare gratuita din partea agentiei, care va face tot posibilul sa vanda locuinta;
 • Faptul ca ai parte de o evaluare suplimentara si corecta a locuintei, care sa fie avantajoasa pentru toata lumea. Agentiile au toate motivele din lume sa mentina pretul locuintei la un nivel inalt, dar si toate motivele sa o vanda.
 • Faptul ca poti evita eventualele capcane puse la cale de cumparatori sau problemele ce apar in momentul semnarii actelor.
 • Faptul ca poti economisi bani. Chiar daca platesti un comision, iar o agentie pare costisitoare in prima instanta, per total te ajuta sa economisesti destul de multi bani.

In concluzie, este bine sa iti evaluezi singur locuinta pentru a sti care este valoarea bunului tau, insa este mai bine sa apelezi la profesionisti pentru vanzarea ei, dupa cum puteti vedea pe acest link.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Calin Diaconu

07 februarie, 21:27

Ma bucura foarte mult acest articol. Ideal ar fi sa existe si un Inspector al Casei, care sa intocmesca o lista cu toate ”defectele casei” sau lucrurile care trebuie neaparat reparate (estimarea termenului, estimarea pretului). Deci - Evaluatorul (care stie ce s-a vandut in apropiere) si Inspectorul (care a ciocanit toti peretii) ... si asa, ajungem la pretul corect!

Ioan Popescu

07 februarie, 16:03

Informațiile, interesante si utile ! Merită păstrate.

Alte articole

Ce trebuie sa faci pentru a obtine 20.000 de lei de la stat pentru montarea panourilor fotovoltaice Ce trebuie sa faci pentru a obtine 20.000 de lei de la stat pentru montarea panourilor fotovoltaice
Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie
Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental
Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare
Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor
Piata imobiliara 2018 - Interviu cu Mihnea Dobrescu Piata imobiliara 2018 - Interviu cu Mihnea Dobrescu

Vezi mai multe articole