Femeia moderna in bucataria de azi

30 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Viata atat de trepidanta a zilelor noastre, implicarea femeii in activitatile sociale si dezvoltarea rapida a tehnologiilor moderne au transformat aproape radical bucataria ca spatiu, design si functionalitate. Cand intram intr-o bucatarie moderna, socul secolului al XXI-lea este, probabil, cel mai pregnant…
 
Pana nu cu foarte multa vreme in urma, bucataria era perceputa mai degraba ca un spatiu al unei decente intimitati, un loc in care intrarea unei persoane straine de casa era aproape interzisa. Acolo domnea dictatura femeii gospodine, inarmata cu ustensile numai de ea stiute, ca intr-un laborator unde aburii si miesmele imbietoare faceau ca totul sa para rupt din poveste. Dar femeia aceea pare a fi disparut probabil pentru totdeauna, iar bucataria a suferit o binevenita democratizare, deschizandu-se catre intreaga familie si chiar catre orice oaspete care ne trece pragul.
 
Mobilier si tehnica. Prima transformare spectaculoasa a suferit-o mobilierul, designerii si producatorii adaptandu-se rapid noilor norme sociale. Spatii de depozitare accesibile, noi variante de organizare a frontului de lucru, castigarea de cat mai mult spatiu de manevra sunt castiguri vizibile si binevenite. Mobilierul a devenit placut si din punct de vedere estetic, paleta de culori folosita s-a diversificat, stilurile abordate, de la notele traditionale pana la cele mai moderne sau futuriste volume, ofera tot atatea solutii tentante. Dotarile tehnice au tinut pasul, ba chiar in unele privinte au impus modificari structurale ale mobilierului.
 
O bucatarie moderna nu mai poate fi conceputa fara hota de abur, cuptorul cu microunde sau spalatorul de vase. Mixerele si storcatoarele de fructe, masinile electrice de tocat, precum si toate celelalte ustensile, de la banala spumiera pana la gama impresionanta de inoxuri si vase din sticla termorezistenta, fac ca bucataritul sa devina o activite mai degraba relaxanta decat una obositoare.
 
Un alt fel de a manca. Nici nu mai mancam ca acum 20 de ani. Mesele traditionale, in familie, cu feluri de mancare venind in ordinea bine stiuta, sunt din ce in ce mai rare si, in general, ocazionate de evenimente importante.
 
Prietenii nu ni-i mai invitam acasa, ci la un restaurant italienesc sau chinezesc. Rudele vin din ce in ce mai rar si stau din ce in ce mai putin la o cafea si un bol cu alune ori "saratele". Mancam fiecare cand apucam, de obicei in viteza, uneori chiar in picioare sau cu ochii pe televizor. Toti membrii familiei, fara discriminare, au liber acces la frigider, la aragaz, la dulapuri sau camari. Si, pentru ca veni vorba, ati observat ca din ce in ce mai multi cunoscuti pur si simplu renunta la camari, desfiintandu-le pentru a obtine spatiu locuibil suplimentar?
Camara desueta ?
Congelatoarele de mare capacitate si abundenta pietei in produse alimentare au facut ideea de camara desueta. Nu judecam aici daca aceasta stare de fapt este benefica sau nu, daca specia a progresat sau, dimpotriva, a regresat adoptand acest nou stil de a manca. Azi nu mai traim ca sa mancam, azi mancam ca sa putem supravietui, iar bucuria unei mese imbelsugate si tihnite a fost inlocuita cu alte placeri mai mult sau mai putin discutabile.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Peste jumatate din profitul Loteriei, destinat constructiei de locuinte Peste jumatate din profitul Loteriei, destinat constructiei de locuinte
Preturile locuintelor de lux, mereu pe plus Preturile locuintelor de lux, mereu pe plus
Topul celor mai ieftine locuinte noi finalizate din Bucuresti si Ilfov - 09 Septembrie 2009 Topul celor mai ieftine locuinte noi finalizate din Bucuresti si Ilfov - 09 Septembrie 2009
Vile Vile
Hidroelectrica joaca in Liga Mare: Orizonturi Noi in Energia Regenerabila la Summitul Energetic Mondial Hidroelectrica joaca in Liga Mare: Orizonturi Noi in Energia Regenerabila la Summitul Energetic Mondial
Brico Depot iti pregateste sarbatori de poveste la preturi de depozit! Brico Depot iti pregateste sarbatori de poveste la preturi de depozit!

Vezi mai multe articole